Spirit tânăr la… orice vârstă - Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici la „No Drugs Revolution!”

Spirit tânăr la… orice vârstă  - Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici la „No Drugs Revolution!”
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici a fost astăzi, 24 iunie, invitatul de onoare al Conferinţei ”Administraţia publică – pilon central al Strategiei Naţionale Antidrog”, desfăşurată la Muzeul Istoriei Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. Evenimentul, la care au participat reprezentanţi ai administraţiei publice, ai Bisericii, ai ong-urilor, dar şi un număr mare de tineri, face parte dintr-un program mai amplu al Săptămânii Antidrog – „No Drugs Revolution!”.

La venerabila vârstă de 93 ani, Constantin Bălăceanu Stolnici păstrează un spirit tânăr, dar mai ales unul apropiat de problemele şi preocupările tinerilor. Aşa se explică de ce distinsul academician este şi preşedinte al Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO), vasta sa experienţă în plan ştiinţific, dar şi ca martor al atâtor transformări prin care a trecut societatea românească dând greutate cuvintelor şi sfaturilor sale. Interesantă a fost, în contextul temei în discuţie, prezentarea dintr-o perspectivă… antropologică a rolului - nefast mai ales - pe care drogurile l-au jucat în societatea umană. De la oracolele greceşti şi misterele romane, de exemplu, este cale lungă până la „dulceaţa cu haşiş”, ce încă se mai servea prin saloane în perioada interbelică, dar mai ales la celebrul „sex, drugs and Rock and roll” ce a dus la transformarea drogurilor într-o „pacoste a umanităţii” pe care o regăsim astăzi în „cultura de discotecă” şi „ritualurile societale” ce ascund în spatele unei aparente forme de „distracţie” una din cele mai distructive atacuri pentru fiinţa umană.

Dincolo de aceste aspecte, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, atingând problema drogurilor şi dintr-o perspectivă medicală, a pledat pentru o dezvoltare a domeniului curativ antidrog - sunt încă insuficiente astfel de instituţii în ţară, dar a ţinut să puncteze şi rolul activ pe care societatea trebuie să-l aibă în evitarea marginalizării celor afectaţi de flagelul drogurilor. Recuperarea acestor persoane, ajutorarea acestora în momentele dificile trebuie să fie prioritatea, nu o izolare care nu ar face decât să amplifice răul care deja există.

Completând spusele distinsului academician, preşedintele executiv al CIADO, Gigel Lazăr, a amintit că „drogurile nu sunt periculoase pentru că sunt ilegale, sunt ilegale pentru că sunt periculoase” şi a reiterat dorinţa organizaţiei din care face parte de a sprijini, inclusiv prin acţiuni gen „No Drugs Revolution!”, activitatea ong-urilor locale din domeniul antidrog. Aliaţi au. Primarul Ionuţ Pucheanu îşi doreşte ca astfel de evenimente să nu rămână singulare, pentru că, în ultimă instanţă, „un cetăţean informat este şi un cetăţean mai sănătos, inclusiv mai puţin expus consumului de droguri”. Nu în ultimul rând, Biserica poate şi ea contribui la acest efort colectiv având ca paşi, după cum arăta părintele Lucian Petroaia, vicar eparhial, „conştientizarea pericolului, găsirea unor soluţii de contracarare pentru a avea în final refuzul unei asemenea tentaţii”. Tinerii înşişi trebuie să fie cei care sesizează acest pericol, însă, vorba academicianului Constantin Bălăceanu Stolnici, totul este ca „informaţiile despre întunericul consumului de droguri să nu ne intre pe o ureche şi să ne iasă pe cealaltă”.

 

 

 

Citit 4132 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Iunie 2017 15:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.