Paşapoartele caută ofiţer, pentru criza de la ghişeu

Paşapoartele caută ofiţer, pentru criza de la ghişeu
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Confruntat cu o criză de personal şi mai ales de spaţiu, Serviciul de Paşapoarte Galaţi a primit undă verde să mai recruteze un ofiţer, care va trebui să lucreze la ghişeu, pentru a primi acte şi a soluţiona cereri. Cel care va ocupa funcţia trebuie să fie deja angajat al Ministerului de Interne.

Peste 150 de oameni care vin zilnic cu cereri pentru eliberarea de paşapoarte, de multe ori însoţiţi de copii, într-un spaţiu mult  prea mic încât să pemită o aşteptare civilizată şi un mediu de lucru decent. Este, de la începutul anului, situaţia de la Serviciul Paşapoarte Galaţi, structură care trebuie să facă faţă unui aflux mare de solicitări, în contextul expirării perioadei de valabilitate a paşapoartelor de zece ani, a celor eliberate acum cinci ani, a cererilor românilor care lucrează şi locuiesc în Marea Britanie ori a celor care vor să îşi plimbe copiii peste graniţă. 17 funcţionari sunt acum pe baricade, un ajutor putând veni, în cel puţin două luni, din partea unui nou coleg.

O funcţie de ofiţer specialist a fost scoasă la concurs, cam puţin în condiţiile în care, pentru o funcţionare optimă, la Paşapoarte ar mai fi nevoie de circa patru oameni. Cei care vor să îşi încerce şansa trebuie să fie agenţi în cadrul Ministerului de Interne, indiferent de structură, să fie absolvenţi de învăţământ superior, să fie apţi psihologic, să nu fi fost cercetaţi disciplinar sau în curs de cercetare, să nu fie puşi la dispoziţie sau suspendaţi şi să fi obţinut cel puţin calficativul "bine" la ultimele două evaluări anuale. Dosarele se depun până pe 14 iulie, iar concursul este programat pentru 26 august.

Cu o floare nu se face primăvară

Recrutarea unui nou ofiţer nu va rezolva aglomeraţia de la Paşapoarte, ne asigură şeful structurii, cms. şef Aurelian Păduraru. Oficialul este de părere că aducerea în sistem a încă cel puţin patru angajaţi, simultan cu crearea unui spaţiu mai mare pentru ghişee şi public, dar şi cu amendamente legislative şi procedurale, ar scoate Paşapoartele din criză. "Din punct de vedere procedural şi legislativ, ar trebui ca valabilitatea paşapoartelor pentru persoanele de peste 25 de ani să fie de zece ani, să se modifice sistemul de arhivare şi să se scoată de pe paşapoate menţiunea de "cetăţean român cu domiciliul în străinătate". Asta ar elimina mult birocraţia, pentru că în prezent aceste menţiuni implică verificări suplimentare", explică cms. şef Aurelian Păduraru.

În ceea ce priveşte spaţiul, situaţia este şi mai gravă, pentru că problema unui nou sediu iese din discuţie, aşa că eventuala deschidere a încă unui ghişeu ar implica o măsură disperată. "Avem în vedere posibilitatea amplasării în curte a unui container, cum există şi la Permise şi Înmatriculări, în care să amplasăm ghişeul pentru paşapoarte temporare", conchide şeful Serviciului Paşapoarte Galaţi.

Citit 7265 ori Ultima modificare Marți, 04 Iulie 2017 19:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.