Apartamente - momeală pentru fraieri

Apartamente - momeală pentru fraieri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Au pierdut miliarde de lei vechi pentru case care, zic păgubiţii, le-au fost promise şi nu au ajuns niciodată la ei. Recurgând la o operaţiune extrem de complexă, derulată cu sprijinul agentului imobiliar Brânduşa Miron, familia Ştefan şi familia Timofte din Galaţi şi-au încredinţat avutul în mâinile cui le-a promis apartamentul visat.

În ambele cazuri, un apartament cu datorii mari la întreţinere, aparţinând Primăriei, cărora potenţialii cumpărători urmau să îi achite datoriile, pentru ca apoi chiriaşul-titular să îl cumpere şi să li-l vândă. În ambele cazuri, afacerile au căzut, familiile rămânând să achite credite de sute de milioane, timp de ani de zile.

Pe de altă parte, agentul imobiliar spune că operaţiunea cumpărării unei apartament de la Primărie nu este una simplă şi că oamenii au intrat în panică fără motiv. Banii le vor fi returnaţi, chiar dacă data exactă nu este încă cunoscută.

Familiile Ştefan şi Timofte spun că mai sunt mulţi ca ei. Că oamenii tac de ruşine şi de frică. Dar că nimeni nu ar trebui să mai treacă prin ce au trecut ei. Alături de opinia agentului imobiliar, gata să îşi susţină nevinovăţia în justiţie, iată poveştile desprinse parcă dintr-un film horror cu bani, imobiliare şi promisiunea unui ACASĂ îndelung aşteptat.

Când vinzi ce n-ai

Locuinţa-fantomă din Micro 39

Gălăţeanca Nicoleta Ştefan (foto 3) şi soţul ei, Ionel au început să-şi caute o casă începând din august 2007. Şi da, au găsit un apartament, au plătit 85.000 de lei, dar nici după doi ani nu au reuşit să intre în posesia lui.

Cei doi soţi  trăiesc azi cu chirie, plătesc credit pentru casa pe care nu o au şi se tem că ar putea să şi fi pierdut toată agoniseala. Pe de altă parte, agenţia imobiliară spune că Nicoleta şi Ionel nu au motive reale de îngrijorare.   

Acum doi ani

„Am citit în anunţuri, în ziar şi am găsit oferta”, îşi aminteşte Nicoleta Ştefan. Cei doi soţi au ajuns la agenţia imobiliară Volaret, cu sediul la A-uri. Aflându-se în posesia unei sume relativ mici de bani, cei doi au încercat, ajutaţi de administratoarea Volaret, să obţină o promisiune de vânzare, de la titulara unui contract de închiriere a unui apartament… de la stat!

Gheorghina Rusu, titulară de contract de închiriere asupra unui apartament al Primăriei din Micro 38, a promis, într-un contract încheiat la notar, că îşi va vinde apartamentul (care nu îi aparţinea, dar pe care avea să îl cumpere cu bani daţi de cuplul Ştefan), soţilor… Ştefan!

Nicoleta şi Ionel au dat 40.000 de lei (400 de milioane de lei vechi) prin contract notarial intermediat de către Volaret, pentru achitarea datoriilor apartamentului din Micro 38.

Un total de 85.000 lei

„După ce am văzut apartamentul ni s-a făcut un contract de intermediere a vânzării plătind un avans de 40.000 lei”, povesteşte Nicoleta şi continuă: „S-a stipulat în contractul de vânzare-cumpărare că în termen de trei luni vom intra în posesia apartamentului, însă din august 2007 şi până în prezent nu am intrat în posesia niciunui apartament”.

„Proprietara agenţiei, Miron Brânduşa, şi sora acesteia – deoarece lucrează împreună – mi-au cerut şi restul sumei de 45.000 lei, motivând că nu pot perfecţiona contractul de vânzare-cumpărare dacă nu achit restul de bani”.

„În total am plătit 85.000 lei, sumă la care agenţia s-a obligat că îmi vinde apartamentul. Am făcut acte notariale pentru suma prestată, inclusiv declaraţia prin care proprietara agenţiei se obligă să-mi dea apartament la preţul stabilit şi conform precontractelor care ni s-au făcut”.

Administratorul firmei Volaret, Brânbuşa Miron a înfiinţat ulterior firma imobiliară.

Împrumut la bancă

Nicoleta Ştefan explică: „În aprilie 2009 am făcut plângere penală pentru că eu consider că am fost înşelată şi nici până în ziua de azi nu ştiu dacă plângerii mele i s-a dat curs. Inspectorul care se ocupă de caz a spus că în total sunt zece plângeri penale pentru aceeaşi agenţie, cu aceleaşi probleme”.

„Din 2007, doamna Miron a promis din lună în lună că ne dă apartament. În ultimele luni a promis că ne dă banii înapoi în acelaşi mod în douăzeci de zile, apoi în şapte, apoi în zece şi tot aşa”.

„Sper că mediatizând cazul nostru nu vor mai păţi şi alte persoane ce am păţit noi. Declar că agenţia funcţionează şi azi, deşi are zece plângeri penale şi civile, nu le ştim sigur numărul. Pentru a face rost de banii plătiţi agenţiei am vândut garsoniera proprietate şi am făcut împrumut la bancă, la momentul respectiv 25.000 lei. Deci plătesc de doi ani rate pentru ceva ce nu am”.

„Am promis că le dau banii înapoi”

Contactată, Brânduşa Miron (foto 4), administratorul agenţiei imobiliare Volaret, declară: „Într-un contract sunt trei părţi implicate: vânzătorul, cumpărătorul şi agenţia imobiliară. Când cumpărătorul simte că «pierde teren» în contract, se întoarce către agenţie. Între mine şi soţii Ştefan există un contract prin care eu mă oblig să le restitui suma de 85.000 lei”.

„În rest, voi arăta toate dovezile şi voi spune întregul adevăr în proces. Nu are rost să fac acum declaraţii în presă. Da, au fost intermedieri de acest tip care au avut succes. Dar erau făcute cu calm şi răbdare, pentru că durează”.

Familia Ştefan – Nicoleta, soţul şi fetiţa lor de 12 ani nu vor decât „să avem banii înapoi”. Brânduşa Miron, proprietara agenţiei imobiliare promite că are toate intenţiile să le dea această sumă. Cum va reuşi e greu de aflat, mai ales dacă ascultaţi şi povestea altor păgubiţi.

Poveşti năucitoare - Joc la risc?

„Am o rată la bancă pe 21 de ani, rata pentru primii trei ani în jur de 13 milioane (1.300 lei), după care restul perioadei în jur de 18 milioane (1.800 lei), bani pe care i-a folosit doamna Miron”. Năucitoare, povestea imobiliară a Elenei Timofte (foto 5) ar speria un stadion de cumpărători de apartamente.

„Mi-e ruşine de prostia mea, de-asta nu am venit până acum la ziar”, explică femeia. Este nefiresc de liniştită, deşi spune că îi e ruşine de ce a ajuns: „am pierdut tot, familie, sănătate, copii. Plătesc lunar, timp de 21 de ani, o ipotecă de 18 milioane la bancă. Am dat un miliard şi o sută de milioane de lei vechi (110.000 lei) pe un apartament şi nu m-am ales cu nimic”.

„Totul a fost o farsă, o minciună. Cel mai clar a fost când m-am întâlnit în faţa agenţiei Brânduşei Miron cu o altă femeie, care dăduse 2 miliarde de lei vechi (200.000 lei) pe ACELAŞI APARTAMENT PE CARE ÎL VIZAM ŞI EU”.

Pe urmele unui apartament-fantomă

„Galaţiul este plin de apartamente-momeală, pentru fraieri”, spune Elena Timofte. „În septembrie  2008 am făcut un împrumut la bancă cu ipotecă, pentru a-i cumpăra fiului meu un apartament. Am contactat mai multe numere de telefoane de la mica publicitate iar ghinionul meu a fost că am dat de agenţia imobiliară IMOBMIRO”.

„Miron Brânduşa ne-a prezentat un apartament din Micro 17 în care locuia cu chirie doamna Bârhală Aneta şi ne-a spus că aceasta este la un pas de a o da afară Primăria din cauza datoriilor (întreţinere + chirie).  Am stabilit ca eu să-i dau Brânduşei Miron suma de 500.000.000 de lei vechi pentru a aduce apartamentul în starea de a putea fi cumpărat”.

„În timp, doamna ne-a mai cerut 600 milioane pentru că  trebuia să îi cumpere şi doamnei Bârhală altă locuinţă, tot de la oameni datori la întreţinere şi chirie, bani pe care eu i-am dat pe baza unui contract de împrumut, act adiţional în prezenţa a doi martori”.

„1.100.000.000 sau, în caz de nereuşită, 1.300.000.000”

Elena Timofte continuă: „Vreau să spun că doamna Miron a avut puterea de a mă convinge, prin faptul că promitea, că dacă undeva se va împiedica această cumpărare, ea îmi va da banii înapoi - în loc de un miliard o sută, (110.000 lei) ea îmi va da un miliard trei sute (130.000 lei)”.

„Zilnic o contactam la telefon, mergeam şi la agenţie şi nu făcea decât să amâne de la o zi la alta, motivând, în ianuarie, când trebuiau perfectate actele de cumpărare, că s-au greşit actele, în loc de scara II s-a greşit şi s-a trecut scara I”.

„Al doilea motiv a fost că au luat actele de la Loconfort, dar că s-a cumpărat greşit: în loc să fie cumpărate în baza legii X, s-a cumpărat în baza legii Y, la legea asta nemaiputând fi vândut”.

„Al treilea motiv a apărut chiar în ziua când trebuia să mergem la notar pentru a face actele; Brânduşa Miron m-a sunat şi mi-a zis că doamnei Bârhală i-a expirat buletinul şi că mai durează vreo trei zile”.

„Apartamentul a fost o farsă”

„Vreau să vă zic că în tot acest timp am ţinut legătura telefonic şi cu chiriaşa Aneta Bârhală şi chiar am mers de mai multe ori la ea acasă. Aceasta îmi zicea aceleaşi motive de întârziere ca doamna Miron Brânduşa şi că abia aşteaptă să se mute, de aceea nu face nici curăţenie unde locuieşte”.

„În luna aprilie am fost sunată de un mediator pus de Miron Brânduşa, de la care am înţeles eu că totul este o farsă, că doamna Miron de fapt este în spital pe Traian şi că în vederea cumpărării acestui apartament nu s-a făcut nici un pas (nu s-a plătit întreţinerea şi nici chiria), acest apartament fiind o momeală!”

„La uşa agenţiei, o persoană cumpăra acelaşi apartament cu mine!”

Am fost la spital la dumneaei şi mi-a zis că actele merg, dar mai durează, nicio clipă nu a recunoscut că totul e o minciună. Atunci am mers la sediul agenţiei, la mediator, pentru a mă mai informa de situaţia acestei agenţii şi dacă mi-aş putea recupera banii”.

„Lucru curios, la uşa agenţiei mai aştepta o persoană, căreia eu i-am zis că Miron Brânduşa este în spital şi pentru că eu plângeam de ce mi se întâmplă ne-am povestit ce ni s-a întâmplat, la care ea îmi zice că  are încredere că a dat banii pentru a cumpăra un apartament şi că ei nu i se întâmplă aşa ceva”.

„Când am întrebat-o unde cumpăra apartament mi-a zic că în Micro 17, la L2. Atunci i-am arătat actele că la acel apartament de fapt am visat şi eu. Soţul ei mi-a zis că a dat 2 miliarde de lei vechi”.

Promisiunea banilor

„Atunci am mers la un avocat cu care am făcut plângere penală, declarând tot ce s-a întâmplat, asta fiind în luna aprilie. La acest dosar vreau să vă zic că, din ce ştiam eu, sunt vreo 30 de plângeri la adresa acestei agenţii şi o sumă destul de mare despre care nu vreau să mă pronunţ”.

„Până pe 25 august am fost sunată permanent de doamna Miron cum că trebuie să ne întâlnim, să vedem în ce fel îmi dă banii. Vă spun cu mâna pe inimă că această femeie mi-a îmbolnăvit toată familie formată din cinci persoane, cel puţin cum minte cu neruşinare că îmi dă bani de la o zi la alta”.

„Chiar pe 25 august ne-a arătat o declaraţie (prin notar) că are de primit suma de 600 de milioane şi că aceşti bani mi-i va da mie. A trecut şi această dată şi nu s-a întâmplat nimic”.

„Chiriaşa nu merită apartamentul”

„Ca atare, în această dată am fost chemată la poliţie, pentru că doamna Miron ne-a făcut plângere penală că am ameninţat-o; nu am ameninţat-o nici într-un fel, dar nu ştiu cine ar mai fi avut atâta răbdare, doar restul păgubiţilor pe care numai eu îi cred”.

„Iar de doamna Bârhala Aneta ce să mai spun, după părerea mea a primit şi ea ceva bani, dar puţin, pentru a face aşa ceva şi pot să spun că am făcut şi o plângere la Primărie, pentru a-i aduce la cunoştinţă domnului primar că această femeie dacă a scos apartamentul la vânzare nu are nevoie de el şi că sunt alţii care l-ar merita”.

„Fac acest anunţ pentru a nu mai păţi şi alţii ce am păţit eu. Pentru că am o rată la bancă pe 21 de ani, rata pentru primii trei ani în jur de 13 milioane, după care restul perioadei în jur de 18 milioane, bani pe care i-a folosit doamna Miron”.

Brânduşa Miron îşi menţine, şi în cazul Elenei Timofte, declaraţia: „În justiţie voi arăta toate dovezile şi se va hotărî atunci de partea cui este dreptatea”,  ne-a declarat agentul imobiliar.

La Galaţi, sute de familii visează la o casă. Visează să se întoarcă seara în culcuşul lor, ACASĂ. Iar pentru asta, niciun sacrificiu nu pare prea mare, nici un angajament prea riscant, nici o operaţiune prea complicată.

Şi totuşi, uneori lucrurile se încurcă, iar în loc de pacea de acasă, în viaţa noastră se strecoară ambiţii demne de o masă de poker, într-un casino din Las Vegas. Les jeux sont faits, gălăţeni!

Datorii de sute de milioane - neachitate

Acasă la apartamentul Primăriei

Un bărbat mărunţel, soţul Gherghinei Rusu (titulara contractului de închiriere) ne deschide uşa apartamentului cu numărul 40 (foto 6), din blocul N20, din Micro 39. Este apartamentul pentru care soţii Ştefan au plătit 85.000 de lei.

Omul are ochii injectaţi şi pare că nu îşi găseşte echilibrul. Ne răspunde însă la întrebări şi ne permite chiar accesul în locuinţă. Casa arată modest, iar bărbatul scrumează pe jos, pe un linoleum rupt şi murdar.

270 de milioane datorie la întreţinere

Vorbeşte greu: „Locuiesc aici din ’78, cu nevastă-mea. Nu, ea nu-i acum acasă. A fugit. Din ţară! A, de când? Păi, să tot fie trei luni, de prin aprilie. Stau cu fetele meu. Am două”.

„Nu, nu i-am cunoscut niciodată pe soţii Ştefan. Nevastă-mea, ea ştie! Da’ a plecat. Nu, doamnă, nu s-a achitat nici o datorie la casă, nimeni n-a plătit nici un leu, de unde s-o cumpărăm? Noi am vrut, dar nu am avut cu ce!”.

Vecinii infirmă spusele omului: „Nevastă-sa a plecat din aprilie anul trecut, din 2008. Nu îi cunoaştem foarte bine, stau cu chirie la stat”.

Pe foaia de la avizier, datoria evidentă, de peste 270 de milioane de lei, a apartamentului cu numărul 40, este de departe cea mai mare din micul bloc cenuşiu din apropierea pieţei din Micro 39.

Banii familiei Ştefan, daţi Gherghinei Rusu pentru achitarea datoriilor casei, nu au ajuns, clar, la destinaţie. Sau nu au ajuns la ea?

Citit 3659 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.