Au sunat iar SIRENELE | Semnificaţia semnalelor de alarmare a populaţiei

Au sunat iar SIRENELE | Semnificaţia semnalelor de alarmare a populaţiei
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Miercuri, 4 octombrie, la Galaţi, ca de altfel în toate judeţele ţării, au avut loc exerciţii pentru verificarea funcţionării mijloacelor de alarmare a populaţiei, în vederea centralizării permanente a datelor privind starea de operativitate a echipamentelor de înştiinţare, avertizare şi alarmare, precum şi pentru pregătirea continuă a autorităţilor administraţiei publice locale.

În cadrul acţiunii, care a debutat în luna august, în judeţul Galaţi au fost verificate, în această etapă, 221 de sirene de alarmare. La final s-a constatat că doar patru dintre acestea nu funcţionau, trei dintre ele fiind în Galaţi şi una în Tecuci.  

Conform celor de la ISU, înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecţie a populaţiei şi bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia prin intermediul sirenelor electrice şi electronice au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor.

Ce înseamnă şi cum sună fiecare alarmă

Ţinând cont că sirenele vor fi verificate în fiecare primă zi de miercuri a lunii, populaţia trebuie să ştie că semnalele de alarmare acustice sunt: alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană şi încetarea alarmei.

Durata fiecărui semnal de alarmare este de două minute pentru toate mijloacele de alarmare, cu excepţia sirenelor cu aer comprimat la care durata este de un minut.

a) Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a patru secunde fiecare, cu pauză de patru secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a două secunde fiecare, cu pauză de două secunde între ele.

b) Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din cinci sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din cinci sunete a opt secunde fiecare, cu pauză de cinci secunde între ele.

c) Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din trei sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din trei sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de şase secunde între ele.

d) Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durată de două minute. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de un minut.

Citit 8828 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Octombrie 2017 18:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.