* Maşinile românilor veniţi în concediu în ţară au supraîncărcat traficul gălăţean * Mopediştii şi motocicliştii – victime principale în august *
August 2009: 24 de accidente grave, adică un plus de 3 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 7 persoane şi-au pierdut viaţa luna trecută, cu una mai mult decât în 2008. Cei 21 de răniţi grav înseamnă, la rândul lor, un plus de 3 persoane faţă de numărul corespunzător anului trecut.
Cinic sau nu, luna august a fost însă o lună bună. Statistica o confirmă, valorile foarte apropiate cu cele ale lui 2008 fiind elocvente.
În plus, „…august este o lună dificilă, în care mulţi gălăţeni se întorc acasă, traficul aglomerându-se cu un plus de aproximativ 20.000 de maşini. Din fericire, în 2009 nici una dintre aceste maşini nu a fost implicată într-un eveniment rutier cu urmări tragice”, declară comisarul Viorel Cojocaru (foto), purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere Galaţi.
Nord, prin nord-vest
„Una dintre cele mai problematice zone, la nivel rutier, din judeţul nostru”, explică purtătorul de cuvânt al Rutierei Galaţi, referindu-se la partea de nord-vest a judeţului.
Iar datele confirmă: Tecuciul, Nicoreştiul sau Cosmeştiul au fost localităţi unde, în august, au avut loc cu preponderenţă evenimente rutiere grave: pietoni omorâţi de imprudenţă sau mopedişti loviţi mortal de maşini pentru că nu se asiguraseră în prealabil.
„10 accidente grave au avut loc în această zonă, cinci soldându-se cu pierderi de vieţi omeneşti; ajungând în stare gravă la spital, opt persoane au fost la un pas de moarte în aceeaşi parte de judeţ”.
Zonă intens tranzitată, nordul judeţului reprezintă, conform spuselor comisarului Cojocaru, una dintre priorităţile Poliţiei Rutiere gălăţene. La Matca, de exemplu, două accidente mortale au avut loc la intervale foarte scurte de timp. Evident, şi în cazul acestei porţiuni de Galaţi, problema educaţiei rutiere revine ca necesitate, mai mult decât simplă parte integrantă a unei programe şcolare.
Civilizaţia în trafic – lecţie europeană
Nici Galaţiul (ca municipiu) nu a fost tocmai cuminte în ultima lună de vară: „În oraş au avut loc cinci accidente grave, cu două mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi-a pierdut viaţa un biciclist, alte trei persoane fiind grav rănite. Ar fi putut, însă, să fie o lună mult mai rea, având în vedere faptul că în jur de 20.000 de maşini, ale gălăţenilor întorşi acasă, din Europa, în concediu, au aglomerat traficul. Totuşi, este remarcabil faptul că aceşti gălăţeni nu au fost implicaţi în evenimente cu urmări tragice. Probabil influenţa statului în care lucrează se face simţită, ei fiind participanţi foarte civilizaţi la trafic”, constată comisarul Viorel Cojocaru.
Tuluceşti – fatal, nu letal
Sudul judeţului s-a agitat şi el, în special în partea a doua a lunii august: zona DN 26, care leagă Folteştiul de Oancea a grupat accidente serioase la… Tuluceşti (un microbuz care transporta 11 nuntaşi intrat frontal într-un Renault care circula corect din sens opus sau o căruţă pulverizată după ce a intrat fără să se asigure pe DN sunt doar două exemple din cele patru accidente grave din zonă). Din fericire, victimele omeneşti au lipsit în această parte a judeţului.
În total, în august au murit 7 persoane (numai luna februarie 2009 a mai fost la fel de rea, luna iulie a acestui an situându-se - cu 5 morţi - pe locul al treilea în topul negru al anului), dintre care trei biciclişti, trei pietoni şi un motociclist.
Ce ne lasă fără permis - depăşiri, viteză, defecţiuni
Comisarul Cojocaru are cifrele exacte: „În august 2009 au fost date un total de 6.500 de sancţiuni, în valoare de 125.000 lei. S-au reţinut 511 de permise, 64 din cauza consumului de alcool la volan, 176 pentru depăşiri neregulamentare (majoritatea pe Drumul Naţional 25) şi 46 pentru că şoferii nu au dat prioritate pietonilor care traversau”.
„110 permise au fost reţinute pentru viteza (tot pe D.N. 25), iar defecţiunile tehnice i-au lăsat fără permise pe 35 de şoferi, faţă de numai trei şoferi ghinionişti, cât număra luna august a anului trecut. Au fost ridicate 500 de certificate de înmatriculare şi s-au dat 1.970 de sancţiuni pentru depăşirea vitezei regulamentare, 1.070 - pentru nepurtarea centurii de siguranţă şi 160 pentru discuţiile la mobil în timpul condusului”.
„416 pietoni au fost sancţionaţi pentru traversări improvizate, iar 371 de şoferi care fac transportat de persoane au fost sancţionaţi pentru nereguli”.