O zi fără apă - dezastru economic pentru oraş

O zi fără apă - dezastru economic pentru oraş
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Hoteluri, restaurante, terase, hipermarketuri, spitale, spălătorii auto, magazine, mari agenţi economici, simpli cetăţeni - toţi blocaţi de întârzierea apei * Apă Canal nu are decât două cisterne pentru întregul oraş, susţine Protecţia Consumatorului * Spitalul Judeţean - apă la nivel de avarie *

Secetă în robinete şi oraşul fierbe. De furie. În suc propriu, că apă nu este. Amânările publice ale Apă Canal nu fac decât să pună paie peste foc: „Va fi apă la 12”. „La 13”. „Ba nu, la 14, promitem”.

Telefoanele iau foc şi reclamaţiile, justificate, vin în avalanşă: „De ce nu se ţin de programare?”. „Ăştia chiar pot să facă ce vor ei? Nu răspund în faţa nimănui?”. „Pierd bani din cauza lor - îmi dau ei banii înapoi?”. „Nesimţiţii, eu cum plec la muncă nespălat?”.

De fapt, am ajuns fiecare la serviciu spălaţi ba cu şerveţele umede, ba cu apa plată. Cea pe care plănuiam să o bem toată săptămâna.

„Scuza cu avaria nu mai ţine”

„Telefoane sună încontinuu de dimineaţă. Toată lumea reclamă întârzierea apei. Iar aşa ceva nu este posibil - Apă Canal a dat un termen şi nu l-a respectat. Povestea asta se repetă în fiecare an, iar scuza cu avaria nu mai ţine”.

Încordată, vocea Vioricăi Colgiu (FOTO 2), directoarea Protecţiei Consumatorilor Galaţi, nu lasă loc de îndoială: panica a cuprins oraşul.

35 de ore de secetă. Nu 26

„La ora 6,30 dimineaţa eram sunată de un hotel gălăţean. Oamenii spuneau că au un rezervor cu apă. Se bazau pe un calcul, dar termenul a fost depăşit. Iar în hotel are loc o conferinţă, sunt clienţi cazaţi”.

„Sună oamenii înnebuniţi, că nu se pot spăla. Sună magazinele care vând carne şi care au nevoie, prin lege, de aducţiune cu apă în unitate. Apa trebuia să fie întreruptă 26 de ore şi în total, dacă alimentarea va fi reluată la ora 14, vor fi 35 de ore. 9 ore întârziere”.

Este o mare problemă. O mare problemă pentru toţi agenţii economici, pentru tot ce înseamnă seminarii, conferinţe, întâlniri de afaceri”, explică directoarea Protecţiei Consumatorilor.

„Depinde tot oraşul de o ţeavă fisurată?”

„Apă Canal susţine că a avut o avarie, la ora 1 noaptea, la plajă”, explică mai departe Viorica Colgiu: „Dar ei au mereu câte o problemă. Noi am făcut o fişă de constatare şi îl aşteptăm joi pe directorul tehnic Niţă Podaru, pentru a expune argumentele Apă Canal”.

„Probabil vor invoca o avarie petrecută în timpul nopţii. Dar avariile se întâmplă când sistemul funcţionează normal, nu când o parte importantă din el este oprită”.

„Şi dacă totuşi se întâmplă aşa ceva, atunci este normal ca Apă Canal să aibă doar două cisterne cu apă potabilă la nivelul întregului Galaţi? Când ar trebui să fie cisterne în fiecare cartier, care să-i alimenteze pe consumatori?”

„Un oraş întreg depinde de o ţeavă care s-a stricat? Că dacă ţeava asta e fisurată, stăm fără apă mult şi bine?”.

„Apă Canal va fi sancţionată”

Viorica Colgiu spune că Apă Canal a făcut totuşi o concesie: „Mi-au spus că au dat drumul la apă, la limita de avarie, la Spitalul de Urgenţă. Doar până la etajul întâi, de parcă aşa ceva este posibil pentru o unitate spitalicească de aceste dimensiuni”.

„Realitatea este că nu există an în care Apă Canal să-şi fi respectat programările. Sunt probleme economice, sunt probleme igienico-sanitare la mijloc. Vor fi sancţionaţi. Joi vom şti exact pentru ce sancţionăm societatea şi cu cât”.

A făcut duş dimineaţă directorul Protecţiei Consumatorilor? „Nu-mi mai amintiţi. Nu aveam apă, nu am făcut duş. Marţi seara mă gândeam să arunc apa din cadă. Azi dimineaţă mă felicitam că nu am făcut-o”.

Urbea sub duhori

Criza apei din oraş a însemnat mai mult decât disconfortul nostru - şi acesta fiind însă unul vizibil. Nu ne-am putut spăla pe mâini la lucru, fugind înnebuniţi din WC-urile răpuse de mirosurile radicale.

Pe de altă parte, restaurantele au raportat pierderi uriaşe: „Am încasări cu 50 la sută mai mici”, declara patronul de la „AllTime” (FOTO 3).

Covrigăriile nu şi-au putut face vânzările-record din fiecare dimineaţă, când plecăm toţi la lucru ronţăind dintr-un „polonez” răsucit în trei: „Am deschis abia la 10. Am pierdut clienţii de dimineaţă. Normal că am pierdut bani”.

Pustii, terasele îşi anunţau clienţii de la intrare: nu e deschis. Da, din cauza apei.

Mii şi mii de euro pe apa… din termos

Nu puţini au fost patronii care au promis că nu se lasă până nu-şi fac rezervoare proprii. Că nu vor să mai stea la mâna, pardon, la ţeava Apă Canal. Pentru că deşi nu a murit nimeni pe timp de mizerie, duhori, scuze, amânări şi avarii, nici moale nu ne-a fost.

Între timp, Galaţiul s-a mai făcut o dată de praştie în faţa vizitatorilor lui. Iar zdravenele pierderi economice de mii şi mii de euro – care puteau fi câştiguri, inclusiv încasări din taxe şi impozite - nu le dă înapoi Apă Canal.

Citit 1613 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.