Sport, poluare şi trafic

Sport, poluare şi trafic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O baschetbalistă şi un fotbalist au câştigat cursa copiilor din cadrul Săptămânii Mobilităţii Euorpene * Lecţii de sport de la un alergător de cursă lungă de 81 de ani * Învingător în scaun rulant *

Traficul maşinilor pe Faleza Superioară, între supermarketul Viva şi Elice a fost oprit vineri, între orele 10-12, pentru a da liber la mişcare celor care au avut poftă de sport şi de premii. Acţiunea, pusă la cale de Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi, s-a desfăşurat în cadrul Săptămânii Mobilităţii Europene, iniţiativă a Comisiei Europene care pledează pentru înlocuirea autovehiculelor cu mijloace de transport nepoluante.  

Fără maşini, scade poluarea

Agenţia de Mediu a organizat pe Faleza Superioară, concursuri de alergare pentru copii, vârstnici şi persoane cu dizabilităţi motorii, precum şi o întrecere pe role. Cât timp concurenţii înscrişi în cele patru curse şi-au făcut încălzirea, directorul coordonator al Agenţiei de Mediu, Ingrid Miron, a prezentat concluziile studiului de evaluare a calităţii aerului la nivelul municipiului realizat de Agenţia de Mediu.

După cum am mai scris, miercuri, între orele 13-14, a fost deviat traficul pe strada Brăilei, pe tronsonul strada Frunzei–Oţelarilor şi s-a măsurat poluarea atmosferică şi fonică.

„Numărătorile de trafic au pus în evidenţă o încărcare mai mare pe strada Brăilei pe sensul Frunzei-Oţelarilor, cu circa 45 la sută faţă de celălalt sens. S-au înregistrat depăşiri ale indicatorilor de poluare sonoră în condiţii de trafic normal pe ambele sensuri, cele mai ridicate valori înregistrându-se pe tronsonul Frunzei-Oţelarilor. În condiţiile întreruperii traficului sunt de 49,1 decibeli reprezentând o reducere de circa 30 la sută faţă de limita maximă admisă de 70 de decibeli”.

„Nu s-au înregistrat depăşiri ale valorilor maxime admisibile la niciunul din poluanţii monitorizaţi. Valorile înregistrate variază între 4 la sută dioxid de sulf şi 44 la sută pentru pulberi în suspensie. Întreruperea traficului a dus la reducerea considerabilă a concentraţiilor de poluanţi: 0,4 la sută a dioxidului de sulf, 7,83 la sută a dioxidului de azot, 2,52 la sută a monoxidului de carbon şi 10,85 la sută a pulberilor în suspensie”, a declarat Ingrid Miron.

Sport şi sănătate

Marele învingător al concursului de alergare a fost Ionuţ-Alexandru Mancaş, elev în clasa a VII-a E la Şcoala nr. 29, care de şapte ani joacă fotbal la Dunărea ’96. Pe locul secund s-a clasat Andreea Creţu, elevă în clasa a V-a la Şcoala nr. 28, care de doi ani joacă baschet. Dacă tânărului fotbalist cursa i s-a părut mai dificilă la deal, Andreei întrecerea i s-a părut uşoară pentru că aleargă mai mult la antrenamente.

Concursul de role a fost câştigat de Matei-Sebastian Nete, elev la Şcoala nr. 22. Tânărul face de trei ani hochei, iar pe role merge de cinci ani. Matei ne-a spus că şi-ar dori mult ca în oraş să existe piste speciale pentru rolleri.

La cursa rezervată veteranilor, un timp foarte bun a scos Mihai Drăgici, care la 81 de ani se declară alergător de cursă lungă. Cu un palmares de 300 de maratoane, dl Valeriu Cosma fost sportiv de performanţă nu se lasă nici la 52 de ani.

Cea mai impresionantă a fost, însă, întrecerea persoanelor cu dizabilităţi motorii. Marele învingător a fost Mihai Blaga, în vârstă de 33 de ani, aflat în scaun cu rotile, urmat de Mircea Marian Petria, de 19 ani, care a reuşit să străbată, pe propriile picioare, în timp record porţiunea cuprinsă între supermarketul Viva şi Elice.

În concluzie, cel mai eficient şi mai nepoluant mijloc de transport rămâne… „autopiciorul”.

Citit 748 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.