MOAȘTELE Sfântului Grigorie Decapolitul, aduse la Galaţi
Foto: ”Viața liberă”, Marius Negri

MOAȘTELE Sfântului Grigorie Decapolitul, aduse la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Arhiepiscopia Dunării de Jos a început seria manifestărilor culturale şi religioase pe care le organizează, ca în fiecare an, în cadrul Sărbătorilor Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul Galaţiului. Manifestările au debutat, luni, 27 noiembrie, cu procesiunea "Călători pe cărările sfinţilor". Cu această ocazie, o delegaţie locală, condusă de Arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian, a primit, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu bunăvoinţa ÎPS Arhiepiscop Varsanufie al Râmnicului, racla cu moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, raclă adusă de la mănăstirea Bistriţa Vâlcii.

Sute de credincioşi s-au adunat la acest eveniment şi au mers, alături de zeci de clerici, în pelerinaj până la Catedrala Arhiepiscopală, unde a fost oficiată mai întâi o slujbă de primire a moaştelor şi apoi una de priveghere a Sf. Cuvios Grigorie Decapolitul. Apoi, moaştele au fost scoase, spre închinare, pe esplanada din faţa Catedralei.

Tot luni a avut loc şi un simpozion naţional, intitulat "Ce aşteaptă tinerii de la Biserică. Ce aşteaptă Biserica de la tineri. Curajul de a mărturisi Biserica azi", la care au participat delegaţii de la mai multe seminare teologice din ţară.

Ziua de 28 noiembrie va debuta cu "Porţi deschise la Seminarul Teologic Sf. Apostol Andrei" şi va continua, de la ora 17,00, cu vernisajul expoziţiei "Artă şi ceremonial la mesele regale", la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine.

Miercuri, 29 noiembrie, la ora 9,00, începe, la Catedrală, Sfânta Liturghie. Şi aici, dar şi la Capela Sfântul Andrei de la Combinatul Siderurgic ArcelorMittal şi la Capela Seminarului Teologic vor avea loc şi slujbe, dar şi acţiuni educative de popularizare a mesajului creştin ortodox. Seara, de la ora 18,00, la Catedrală, va avea loc o slujbă de priveghere a Sfântului Andrei. La Teatrul Muzical începe, la aceeaşi oră, un concert de muzică bisericească laică, cu participarea corului Seminarului Teologic "Sf. Andrei" din Galaţi şi a altor formaţii corale. La ora 20,00, începe "Pelerinajul luminii", pe traseul Catedrala Arhiepiscopală - Capela Seminarului Teologic.

Joi, de ziua Sfântului Apostol Andrei, programul liturgic la Catedrală începe la ora 8,00, cu Acatistele Sfântului Apostol Andrei şi Sf. Grigorie Decapolitul. Urmează, de la 9,00, Sfânta Liturghie închinată Sfântului Apostol Andrei. De la ora 12,00, începe programul "În căutarea celor tineri şi trişti", în cadrul căruia fiecare parohie oferă pachete cu mâncare caldă familiilor sărace.

Citit 3992 ori Ultima modificare Luni, 27 Noiembrie 2017 16:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.