Reprezentanţii magistraţilor şi politicienii vor discuta, din nou, marţi, despre Pactul pe Justiţie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Reprezentanţii asociaţiilor magistraţilor şi politicienii vor participa, marţi, începând cu ora 16.00, la o nouă întâlnire pe tema Pactului pe Justiţie, discuţia urmând să fie mediată de aceleaşi ONG-uri care au organizat întâlnirea de joi, când acesta a primit o formă preliminară.

Conform liderului Asociaţiei Magistraţilor din România, judecătorul Mona Pivniceru, la discuţiile de marţi vor participa reprezentanţi din partea asociaţiei pe care o conduce, ai Reţelei Naţionale a Adunărilor Generale ale Judecătorilor, ai Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, dar şi ai Consiliului Superior al Magistraturii şi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit reprezentanţilor ONG-urilor care au iniţiat întâlnirile dintre magistraţi şi politicieni pe tema pactului pe Justiţie, în urma discuţiilor de marţi ar trebui să fie definită lista problemelor asupra cărora politicienii şi reprezentanţii magistraţilor sunt de acord să negocieze. Totodată, întâlnirea de marţi ar trebui să definească forma pe care pactul pe Justiţie ar urma să o ia.

Reamintim că Pactul pentru Justiţie a fost agreat şi are o formă preliminară în urma întâlnirii dintre politicieni şi reprezentanţii din Justiţie, a declarat, pe 17 septembrie, după prima întâlnire dintre reprezentanţii magistraţilor şi politicieni mediată de către ONG-uri, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, judecătoarea Mona Pivniceru. Aceasta a precizat că pactul urmează să fie aplicat în două etape.

"Pactul pentru Justiţie a fost agreat, o să mai avem o întâlnire marţea viitoare. Este posibil ca acest Pact să se creeze în doi timpi şi să deblocăm situaţia, în sensul de a pune într-o primă etapă toate problemele din Justiţie şi maniera de rezolvare a lor, urmând ca finalizarea să aparţină celor abilitaţi legal să o facă. Noi suntem antemergătorii", a spus Pivniceru.

Potrivit preşedintelui AMR, în cadrul întâlnirii de joi, mediată de reprezentanţi ai societăţii civile, politicienii prezenţi la discuţie au fost de acord cu problemele semnalate de magistraţi şi s-au exprimat pentru înfiinţarea unei comisii parlamentare care să se discute despre problemele din Justiţie.

"Concluziile întâlnirii sunt că în Justiţie există probleme reale care afectează în mod direct cetăţeanul, în această modalitate nu se poate continua şi, cu sprijinul societăţii civile, s-a încercat o mediere între puterea judecătorească şi celelalte puteri, pentru a putea stabili nişte mecanisme de rezolvare a situaţiei astfel încât să se intre într-o normalitate, dar nu prin întoarcerea la serviciu în aceeaşi parametri. Domnul Ponta a marşat pe ideea pe care am solicitat-o noi, în speţă de înfiinţare a unei comisii parlamentare pentru aceste probleme", a mai spus Pivniceru.

În opinia lui Pivniceru, în acest moment se poate discuta despre intruziunea puterii executive în actul de justiţie.

"S-a discutat despre semnificaţia conceptului de indepenţă a puterii judecătoreşti. Am pus pe masa acestei comisii de mediere documentele internaţionale care au definit substanţa termenului de independenţă a puterii judecătoreşti. La acest moment, se poate discuta despre intruziunea puterii executive în actul de justiţie", a adăugat Pivniceru.

La întâlnire au participat Victor Ponta, Teodor Meleşcanu, Eugen Nicolăescu, Daniel Buda, Mircea Toader, Florin Iordache, iar din partea magistraţilor Mona Pivniceru, Viorica Costiniu şi alţii.

Politicieni şi reprezentanţi ai magistraţilor români au fost invitaţi joi, 17 septembrie, să discute posibilitatea semnării unui pact pe tema Justiţiei.  Invitaţia a fost lansată de Active Watch - Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP), Asociaţia Pro Democraţia, Centrul de Resurse Juridice şi Transparency International România, grupate în "Alianţa pentru Statul de Drept". ONG-urile au luat această iniţiativă deoarece, în prezent, există un "diferend grav între puterea judecătorească şi cea executivă" şi că se impune "urgenţa refondării statului de drept pe baze consensuale".

Citit 850 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.