EDIŢIE ANIVERSARĂ/ Ziarul „Viaţa liberă”, înconjurul Galaţiului în 8.000 de ediţii

EDIŢIE ANIVERSARĂ/ Ziarul „Viaţa liberă”, înconjurul Galaţiului în 8.000 de ediţii
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

S-a făcut, la un moment dat, o socoteală. Ce înseamnă „Viaţa liberă”, fiecare ediţie adusă în faţa cititorilor, împăturită în format A5: cel puţin 100 de pagini de carte! Pe an, peste 30.000 de pagini! Altfel spus, cele 8.000 de ediţii ale ziarului „Viaţa liberă” înseamnă 8.000 de volume care zugrăvesc viaţa cea de toate zilele a gălăţenilor. Mii de zile, mii de evenimente, mii de chipuri şi întâmplări mai mult sau mai puţin fericite, milioane de cuvinte „zidite” fără întrerupere, mai bine de un sfert de veac, în acest tablou al Galaţiului cotidian. Sunt cifre la care ar trebui să mediteze, poate, cei care cred că jurnalistica e un fel de trai boem, în care „nu trebuie decât să scrii”, iar subiectele îţi pică pe tavă, la cafeaua de dimineaţă. Nu, jurnalistica adevărată e o muncă de Sisif, nicio zi nu seamănă cu alta, iar viaţa cuvintelor pe care le pui în pagină ţine exact până la următoarea ediţie a ziarului.

Să nu ne oprim, totuşi, doar la statistici şi la a socoti câte biblioteci am umple cu miile de ediţii ale „Vieţii libere”. Astfel de cifre nu ne pot da decât, cel mult, o imagine cantitativă a ceea ce a însemnat acest ziar de-a lungul timpului. Articolele nu se judecă însă nici în centimetri pătraţi, nici în litri de cerneală consumaţi pe ediţie, ci în valoarea pentru comunitate a informaţiilor cu care vin, în spiritul viu şi dorinţa de a fi alături de cititori în problemele care îi preocupă, în echilibrul şi corectitudinea abordării subiectelor. Acesta este, în fapt, marele merit al „Vieţii libere”. Nu s-a mulţumit doar cu a „scrijeli” pojghiţa evenimentelor imediate care au ţinut „prima pagină” a Galaţiului, ci a încercat mereu să intre în profunzimea problemelor economice, sociale, administrative cu care s-a confruntat această comunitate. Mărturie stau sutele de anchete, reportaje, analize şi campanii de dezbateri publice pe care jurnaliştii de la „Viaţa liberă” le-au adus în faţa cititorilor.

Fără a avea la dispoziţie instrumentele pe care, poate, alte instituţii le au, jurnaliştii au adus şi vor aduce în continuare la lumină cazuri de corupţie, de licitaţii trucate, de jecmănire a banului public sau abuzuri împotriva cetăţenilor, contribuind la aducerea în faţa Justiţiei a unor astfel de cazuri. În acelaşi timp, „Viaţa liberă” este un promotor al „gălăţenilor care au uimit lumea” şi care merită a fi un model pentru comunitate. Paginile speciale de Cultură, Învăţământ, Sport, Medicină, Juridic, Economie şi Finanţe sunt tot atâtea porţi deschise pentru artişti, medici, sportivi, profesori, oameni de afaceri, experţi în administraţie, astfel încât Galaţiul să-i cunoască mai bine şi să audă ce au de spus. Dar „Viaţa liberă” a fost prin articolele cu caracter social sau campaniile umanitare un sprijin şi pentru cei mai necăjiţi sau încercaţi de necazuri dintre noi. Toate acestea sunt tot atâtea faţete ale jurnalismului făcut cu profesionalism, al jurnalismului cu adevărat în slujba comunităţii.

Temelie din prima clipă a libertăţii

Tot acest „edificiu” al celor 8.000 de ediţii pe care „Viaţa liberă” le sărbătoreşte astăzi nu ar fi fost însă posibil fără o temelie solidă. Şi suntem mândri să reamintim, ori de câte ori avem ocazia, că temelia „Vieţii libere” a fost pusă încă din primele clipe de libertate, din decembrie 1989, gălăţenii fiind primii din ţară care au ţinut în mână un ziar fără pecetea cenzurii, chiar înaintea unor publicaţii ce aveau să apară în presa centrală!

Dar idealurile unei prese libere nu ar fi fost suficiente dacă nu s-ar fi sprijinit pe luciditatea unui management de presă eficient. Grupul de jurnalişti care a fondat „Viaţa liberă”, avându-i drept lideri pe Radu Macovei, Katia Nanu şi Grigore Lazarovici, a reuşit să păstreze independenţa economică a ziarului şi, implicit, calitatea de cotidian independent nesubordonat jocurilor de interese politice sau administrative care au marcat zorii „democraţiei originale” gălăţene. Fie că vorbim de investiţiile în propria reţea de distribuţie a presei, de tipografie, de un profil editorial modern, toate au fost elemente care au propulsat „Viaţa liberă” atât în preferinţele cititorilor, cât şi în topurile naţionale ale industriei media. Dar, cel mai important, „Viaţa liberă” a fost o rampă de lansare pentru noile generaţii de jurnalişti. Tinerele condeie au găsit aici şi profesionalişti care să-i ghideze în această meserie, mai dificilă în tainele ei decât s-ar crede la prima vedere, cât şi subiecte „din viaţa reală”, care să le pună forţele la încercare şi să le şlefuiască talentul jurnalistic.

Centru de excelenţă în jurnalism

Aceleaşi principii de onestitate faţă de cititori şi independenţă editorială au fost urmate şi după ce, în 2011, „Viaţa liberă” şi Trustul de Presă „Dunărea de Jos” au devenit parte a Grupului „Mariano”. Mai mult, s-au accelerat procesele de adaptare la ritmul alert impus de dezvoltarea noilor tehnologii. Provocării privind noile medii de comunicare şi distribuţie a informaţiei, precum cele prin intermediul internetului şi al reţelelor sociale, „Viaţa liberă” i-a răspuns printr-o platformă on-line modernă - www.viata-libera.ro - care completează în mod fericit ediţia print. Cele două sunt, în fapt, complementare, oferind o structură mass-media rapidă şi flexibilă, cu un grad mai ridicat de interconectare cu cititorii şi, implicit, mai aproape de necesităţile şi subiectele lor de interes.

Într-o perioadă destul de tulbure pentru industria media, „Viaţa liberă” a rezistat presiunilor de tabloidizare şi şi-a păstrat profilul de „agora” a comunităţii locale, considerând că menţinerea unor standarde jurnalistice ridicate trebuie să fie, indiferent de contextul general, temelia pe care trebuie aşezată fiecare ediţie. Reacţia cititorilor a fost pe măsură, iar loialitatea faţă de comunitate şi profesionalismul jurnaliştilor „Vieţii libere” au fost răsplătite prin creşterea constantă a audienţei, chiar şi în condiţiile unui mediu media pe cât de divers, pe atât de eterogen în formele sale de exprimare.

Ziarul „Viaţa liberă” a rămas, de altfel, singurul ziar local gălăţean auditat BRAT, cu peste 63 de milioane de ziare difuzate în perioada ianuarie 1998 - ianuarie 2016! De asemenea, pe zona on-line, numai în 2015, „Viaţa liberă” a înregistrat 3,3 milioane de utilizatori unici şi peste 21 milioane de afişări, rezultate care o plasează în primele locuri nu numai la nivelul presei locale, ci chiar deasupra unor organizaţii media naţionale. Ziarul a rămas nu numai un catalizator al societăţii civile, ci şi-a respectat şi statutul de şcoală de presă pentru mai tinerele generaţii de jurnalişti. O dovadă în acest sens sunt noile condeie care semnează în paginile editoriale şi care, într-o perioadă atât de dinamică în schimbări, vin să aducă originalitate şi un suflu proaspăt în jurnalismul gălăţean. Asta pentru că, oricâte mii de ediţii a adunat „Viaţa liberă” în ultimul sfert de veac, ediţia de mâine este întotdeauna cea pe care trebuie să o avem în minte.

Rezultate financiare - Business media de 14 milioane de lei

Rezultatele economice obţinute de „Viaţa liberă” în ultimul an ne îndreptăţesc să credem că, într-adevăr, oamenii şi profesionalismul acestora reprezintă, până la urmă, cea mai importantă „investiţie” a unei companii. „Viaţa liberă” este nu numai în elita presei locale şi naţionale, dar şi în cea a mediului de afaceri. Nu mai puţin de 135 de angajaţi contribuie într-un fel sau altul la fiecare ediţie a ziarului „Viaţa liberă” (jurnalişti, agenţi publicitari, tehnoredactori, tipografi, distribuitori etc)!

Cât priveşte „cifrele” financiare, în 2015, ziarul a însemnat un business media cu o cifră de afaceri de peste 14 milioane de lei, în creştere faţă de 2014, când a înregistrat o cifră de afaceri de 12,6 milioane de lei, dar şi faţă de 2013, când cifra de afaceri a fost de 9,5 milioane de lei. Nu în ultimul rând, „Viaţa liberă” a fost un contribuitor important la bugetele publice. Astfel, în 2015 s-au plătit taxe şi impozite de peste 1,92 milioane de lei, din care 1,83 milioane de lei la bugetul de stat, iar aproape 91.500 lei la bugetul local. În 2014, „Viaţa liberă” a contribuit la bugetele publice cu peste 1,92 milioane de lei, iar în 2013 a plătit taxe şi impozite de peste 2,12 milioane de lei.

La scenă deschisă - Premii şi distincţii pentru „Viaţa liberă”

Dovezi ale recunoaşterii meritelor ziarului „Viaţa liberă” în domeniul jurnalismului, dar şi în cadrul comunităţii locale sunt numeroasele premii acordate jurnaliştilor, fie individual, fie redacţiei în ansamblul ei. Numai în 2015, „Vieţii libere” i-au fost decernate Premiul Municipiului Galaţi, Premiul pentru jurnalism economic al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi Medalia de Onoare a Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Galaţi. De asemenea, ziarului „Viaţa liberă” i-au fost decernate Diplome de Onoare din partea Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) şi Poliţiei Locale. Nu în ultimul rând, în 2015 „Viaţa liberă” şi-a reconfirmat valoarea printr-un nou titlu, „European Newspaper Award”, decernat la a VI-a ediţie a International Creative Media Award, pentru designul media semnat de Cristian Lipan. Aceste titluri se adaugă numeroaselor alte premii sau distincţii acordate de-a lungul timpului ziarului „Viaţa liberă” de asociaţii profesionale, culturale, organizaţii neguvernamentale, universităţi, instituţii naţionale sau europene etc.

Pentru conservarea identităţii locale - Ajutăm copiii, promovăm sportul şi susţinem performanţa

Asociaţia Danube Media Center este o iniţiativă, legal constituită, a jurnaliştilor de la cotidianul „Viaţa liberă”, menită să suplimenteze demersul profesional al membrilor cu unul emoţional şi de atitudine. Scopul declarat este de a întoarce către comunitate sprijinul primit de la cititorii noştri, de a găsi modalităţi de a identifica şi promova orice concept novator care poate duce la conservarea identităţii locale şi la cultivarea respectului faţă de valorile materiale şi morale.

Primul nostru proiect, realizat la începutul anului 2015, a fost unul de suflet, care a avut ca grup-ţintă copii din grădiniţele din comuna Rădeşti şi ludoteca din aceeaşi localitate. 75 de copii au primit pachete cu dulciuri şi jucării din partea asociaţiei noastre.

Tot la începutul anului, Asociaţia Danube Media Center a devenit membră a asociaţiei Europa Digitală şi a intrat în programul WEB-ONG dezvoltat de aceasta.

La solicitarea Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri", am susţinut activitatea ştiinţifică a elevilor gălăţeni la Olimpiada Naţională de Chimie, etapa a XLIX-a, desfăşurată în aprilie, prin acordarea de premii de excelenţă, pentru cele mai bune lucrări teoretice, elevilor Robert Râclea, Paul Haidu Gerea şi Dumitru Călugăru.

În proiectul "Care este Everestul tău?", iniţiat de alpinistul Tiberiu Pintilie, am fost parteneri în demersul educaţional-motivaţional adresat comunităţii de liceeni din judeţul Galaţi. Obiectivul propus al proiectului a fost impulsionarea tinerilor pentru a identifica “Everestul personal” şi s-a derulat pe parcursul a trei luni, printr-un concurs de eseuri şi un eveniment major, realizat cu sprijinul Fundaţiei Sportului Gălăţean şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, la Sala Sporturilor „Dunărea”, pe 7 aprilie 2015.

De asemenea, Asociaţia Danube Media Center Galaţi, prin Sonia Baciu, a participat, la invitaţia Federaţiei Internaţionale de Tenis, la meciul de baraj pentru accederea în Grupa Mondială a Fed Cup între echipele de tenis ale României şi Canadei, în Canada, la Montreal, în perioada 18-19 aprilie 2015. Asociaţia a decis să susţină o parte din cheltuielile necesare acestei deplasări.

În sprijinul comunităţii - Implicaţi, dedicaţi, generoşi

Pe 3 iunie 2015, cotidianul "Viaţa liberă" şi Asociaţia Danube Media Center au organizat dezbaterea „Prostituţie, exploatare sexuală şi violenţă conjugală”, avându-le ca moderatoare pe jurnalistele Anca Melinte şi Teodora Miron. Invitaţii au reprezentat instituţii şi ONG-uri, dar şi profesii liberale implicate în fenomenul amintit. S-a prezentat un caz publicat în cotidianul "Viaţa liberă", dezbaterea gravitând în jurul momentelor în care s-ar fi putut interveni şi al rolului şi implicării instituţiilor, organizaţiilor sau familiei pentru ca povestea să nu se repete. De asemenea, s-a punctat rolul mass-mediei prin modelele promovate şi al prevenţiei din perspectivă instituţională, al societăţii civile şi al presei.

Proiectul cel mai important, care a solicitat un efort constant şi care se derulează în continuare, este „Tinerii şi Oraşul”. Dedicat tinerilor gălăţeni, îşi propune să sprijine şi să valorifice exprimarea în comunitate a liceenilor şi a studenţilor, realizând totodată o îmbunătăţire a competenţelor şi abilităţilor acestora sociale şi de comunicare. Coordonaţi de profesionişti în domeniul jurnalismului, tinerii participanţi devin autorii unor materiale de presă, care sunt editate şi publicate în cotidianul “Viaţa liberă”, în paginile “Tinerii şi Oraşul”.

Anul 2015 s-a încheiat rotund, tot cu un proiect de suflet, care a testat receptivitatea comunităţii la nevoile celor care au nevoie de sprijin. De această dată, am oferit sprijinul pentru Nony Borşan, gălăţean celebru şi talentat, care avea nevoie de bani pentru tratamentul de recuperare, după ce i s-a extirpat o tumoare cerebrală. Ajutorul nostru şi al comunităţii s-a concretizat în donaţii şi sponsorizări, dar şi într-un spectacol organizat în 17 decembrie cu artişti gălăţeni consacraţi. Suma pe care Asociaţia Danube Media Center a redirecţionat-o către Nony Borşan în urma campaniei umanitare a fost de 51.000 de lei.

CITEŞTE ŞI despre oamenii din spatele semnăturilor

Citit 5645 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Martie 2016 01:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.