SEMNAL DE ALARMĂ tras de medicul chirurg Paul Ichim: Operez aproape zilnic câte un pacient cu cancer

SEMNAL DE ALARMĂ tras de medicul chirurg Paul Ichim: Operez aproape zilnic câte un pacient cu cancer
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

Numărul tot mai mare de pacienţi diagnosticaţi cu cancer reprezintă un motiv de îngrijorare pentru numeroşi medici. Reputatul doctor Paul Ichim, chirurg cu o experienţă vastă, spune că această tendinţă alarmantă este cât se poate de vizibilă în sala de operaţie, acolo unde a ajuns în situaţia de a opera aproape în fiecare zi câte un pacient cu cancer.

Doar în anul 2015 (ultimele date disponibile - n.r.), aproape 1.400 de gălăţeni au fost diagnosticaţi cu o formă sau alta de tumoare malignă. În prezent, peste 16.000 de locuitori ai judeţul figurează în evidenţele Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică ca având cancer. De regulă, majoritatea pacienţilor cu boli oncologice provin din mediul urban şi sunt bărbaţi, mai arată statisticile oficiale. Cu toate că datele sunt cât se poate de grăitoare, accesul acestor bolnavi la tratament este nu de puţine ori restricţionat, fie din cauza lipsei unor citostatice, fie deoarece judeţul nostru nu beneficiază nici acum de mult promisul accelerator liniar de particule, dispozitiv necesar radioterapiei.

"Este o situaţie care mă îngrijorează profund. Când am început eu cariera de chirurg, cazurile de pacienţi cu cancer operaţie erau oarecum o raritate. Se adunau medicii din diverse specialităţi pentru a asista la o astfel de intervenţie chirurgicală. Acum, astfel de operaţii sunt la ordinea zilei. Aproape zilnic operez un bolnav cu cancer. Nu cred că este neapărat de mirare că am ajuns în această situaţie, având în vedere cât de procesate sunt alimentele pe care le mâncăm. Pentru a mă exprima mai plastic, am ajuns groapa de gunoi a Europei, din acest punct de vedere. Bineînţeles, nu doar alimentaţia este de vină aici, însă ce mâncăm este de multe ori determinant", atrage atenţia dr. Paul Ichim.

Majoritatea cazurilor ar putea fi operate chiar la Galaţi

În ceea ce priveşte patologiile care pot fi operate la Spitalul Judeţean Galaţi, dr. Ichim spune că mulţi pacienţi aleg să plece în alte centre, deşi ar putea fi operaţi şi aici. "Posibilităţile de diagnostic pe care noi le avem sunt similare cu cele existente în alte părţi din ţară, iar protocolul terapeutic este peste tot la fel. Pentru ce trebuie să pleci până la Cluj, când poţi beneficia de aceleaşi servicii medicale şi aici? De multe ori, bolnavii se operează în alte părţi, după care tot noi preluăm cazurile, pentru supraveghere. Dacă tehnic nu pot rezolva un caz, eu însumi îl trimit în alt centru, însă de majoritatea serviciilor se poate beneficia şi în Galaţi", a concluzionat dr. Ichim.

Citit 36797 ori Ultima modificare Marți, 06 Februarie 2018 18:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.