EXCLUSIV VL. Managerul ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo: Naţionalizarea combinatului ar fi cea mai bună reţetă pentru o catastrofă!

EXCLUSIV VL. Managerul ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo: Naţionalizarea combinatului ar fi cea mai bună reţetă pentru o catastrofă!
Evaluaţi acest articol
(44 voturi)

Includerea combinatului de la Galaţi în „pachetul de separare” înaintat Comisiei Europene de ArcelorMittal, în contextul negocierilor privind preluarea Ilva (Italia), a stârnit mari îngrijorări pentru viitorul siderurgiei şi al mediului socio-economic local. Într-un interviu în exclusivitate acordat ziarului „Viaţa liberă”, managerul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, vine cu explicaţii suplimentare legate de culisele acestei tranzacţii:

- Ştirea că Grupul ArcelorMittal este pregătit - în contextul discuţiilor achiziţionării Ilva - să pună în vânzare Combinatul de la Galaţi a fost una şocantă. Ce a determinat o astfel de decizie?
- Trebuie să reamintim că au fost solicitate companiei ArcelorMittal, de către Comisia Europeană, măsuri compensatorii legate de achiziţionarea companiei Ilva în scopul menţinerii mediului concurenţial în Europa. Acesta nu este un lucru pe care Grupul nostru să-l fi anticipat. Verificările privind fuziunea dintre ArcelorMittal şi Ilva continuă, termenul legal pentru luarea unei decizii este 23 mai. În prezent Comisia nu poate prezice rezultatul şi nu a confirmat zvonurile cu privire la o aşa-zisă pre-aprobare a fuziunii.
Pentru noi, logica se bazează pe profilul şi piaţa unităţilor avute în vedere. În cazul Galaţi şi Skopje, logica este că ne situăm în aceeaşi zonă geografică şi prezentăm un portofoliu similar de produse.
O eventuală vânzare a Combinatului nu este echivalentă, în niciun caz, cu închiderea. Comisia a spus clar: "Vom aproba măsurile corective propuse numai dacă suntem convinşi că activele transferate vor continua să fie operate pe termen lung şi durabil în mâinile noului proprietar. Şi nu vom aproba un transfer în cazul în care acest lucru nu este garantat".
Situaţia noastră actuală este mult mai bună decât cea din 2009 şi incomparabilă dacă ne referim la anul 2001. Toate acestea creează cadrul favorabil pentru continuarea producţiei de oţel în Galaţi şi dezvoltarea acestei activităţi pe mai departe şi mai rapid, sub un nou proprietar.
Opinia mea rămâne aceeaşi ca în trecut: estimez un viitor bun al Combinatului de la Galaţi datorită efortului considerabil depus în transformarea noastră de până acum.

- Care sunt argumentele dumneavoastră?
- Din 2009 ne-am angajat într-un proces de transformare de proporţii care îşi arată acum rezultatele. În ultimii 3 ani, rezultatele operaţionale (EBITDA) au fost pozitive, 2018 arată acum mai bine ca 2017, securitatea oamenilor noştri la locul de muncă, fiabilitatea echipamentelor, calitatea produselor, serviciile oferite clienţilor, productivitatea, toate s-au îmbunătăţit substanţial. Iar aceste lucruri au fost posibile prin eforturile tuturor colegilor mei, cu 500 de milioane de euro investiţi în unitatea de la Galaţi din 2009 până în prezent şi cu sprijinul permanent și profesional al Grupului ArcelorMittal. Este necesar să continuăm aceste eforturi de transformare indiferent cine este acţionarul nostru.

- Potrivit unor voci, includerea Galaţiului în pachetul de compensare pare a fi o decizie cinică, considerându-se că viitorul Galaţiului este sacrificat pentru Ilva. Cât de justă este această opinie?
- Această afirmaţie este nedreaptă şi populistă. Repet, nu este o situaţie pe care ArcelorMittal să o fi anticipat. O poziţie cinică ar fi fost abandonarea acestei unităţi atunci când ne-a lovit criza, imediat după 2009. Dimpotrivă, s-a depus un efort enorm, care a asigurat supravieţuirea. După cum am mai explicat, schimbarea proprietarului face parte din viaţa unei afaceri şi această schimbare va fi monitorizată îndeaproape de Comisia Europeană, care doreşte să stimuleze concurenţa, fără a pune în pericol capacităţile de producţie.

- Dar care sunt şansele ca platforma siderurgică să fie vândută? Şi dacă va încerca cumpărătorul să o închidă?
- Combinatul este complet funcţional, perfect adaptat pieţei sale naturale, cu un portofoliu puternic de clienţi, un lanţ de aprovizionare sigur, cu muncitori calificaţi şi specialişti excelenţi, fără probleme în îndeplinirea niciunei obligaţii legale. Are un potenţial semnificativ de creştere, ceea ce îl face şi mai atractiv. Nu în ultimul rând, avem atractivitate având în vedere că suntem în interiorul Uniunii Europene.
Cred că a doua întrebare începe de la un punct de vedere greşit. Din multele motive explicate mai sus, nu este scenariul pe care Uniunea Europeană doreşte să-l impună. Încă o dată: UE doreşte să ridice nivelul concurenţial în Europa şi nu să închidă capacităţi de producţie!
Pe deasupra, să încercăm să lăsăm la o parte sentimentele şi emoţiile - ştiu că este dificil! – şi să gândim puţin. De ce ar vrea un nou investitor - după plata unei sume importante de bani - să închidă Combinatul? Oricine poate înţelege că obiectivul principal al acestuia va fi să obţină returnarea investiţiei sale, care se poate genera numai prin dezvoltarea afacerii.

- Angajaţii sunt îngrijoraţi pentru locurile lor de muncă, e vreun pericol în privinţa aceasta?
- Nu. Dacă evocaţi un scenariu brutal în care oamenii sunt concediaţi, nu există absolut niciun motiv pentru asta. Orice dezvoltare a afacerii va duce mai degrabă la crearea de locuri de muncă. Dar să nu ne păcălim singuri. Eforturile de îmbunătăţire a productivităţii prin eficientizare şi digitalizare vor continua, independent de proprietarul combinatului. Nu e nicio noutate aici. Acest lucru se întâmplă şi nu numai la Galaţi.

- Au avut loc investiţii importante la Galaţi, iar rezultatele sunt vizibile, de exemplu Furnalul 5. Cum de este ArcelorMittal gata să renunţe atât de uşor la Galaţi?
- Repet, includerea unităţilor noastre în pachetul de compensare pentru achiziţionarea Ilva nu este ceva ce ArcelorMittal a anticipat sau a dorit. Comisia Europeană ne-a cerut să înaintăm o propunere de separare prin vânzare a unor unităţi, ca parte a analizei privind achiziţia Ilva. Este o solicitare a autorităţilor europene din domeniul concurenţei pe care trebuie să o îndeplinim. Condiţiile pentru asigurarea unui viitor solid al activelor care fac obiectul unei posibile schimbări de proprietar există aşa cum am explicat anterior: activul este restructurat, cu un potenţial puternic de creştere şi cu sprijinul Comisiei Europene. Deci, unde sunt abordarea cinică, uşurinţa la care vă referiţi? Cred mai degrabă că emoţiile au trezit tot felul de nostalgii care vin dintr-un trecut îndepărtat. Ar trebui să fim mai încrezători în opţiunile şi viitorul nostru, aceasta este părerea mea onestă.

- Piaţa naturală a combinatului de la Galaţi nu este aceeaşi cu cea a Ilva. Care este logica în introducerea combinatului nostru în pachet? Unii se întreabă dacă nu este o "capitulare" în faţa importurilor ieftine.
- Cred că o astfel de întrebare pleacă de la o premisă greşită. Noţiunea de piaţă este relativă. Pentru noi şi factorii de decizie politică, piaţa este Europa, deoarece oţelul circulă liber în interiorul acesteia. Cum să fie o capitulare faţă de importurile ieftine, dacă motivul acestei operaţiuni este de a crea - în interiorul Uniunii Europene - o concurenţă mai puternică?

- Mediul de afaceri din România (aşa-numita revoluţie fiscală, nivelul scăzut al proiectelor de infrastructură, cazul BRUA) au fost elemente care au determinat ArcelorMittal să includă şi Galaţi în pachet? Cum rămâne cu turbulenţele sociale recente?
- Nu, a fost o decizie de afaceri pe care am explicat-o mai sus. Niciunul dintre aceste motive evocate nu a fost luat în considerare. Cu toate acestea, problemele legate de mediul de afaceri continuă, iar Combinatul se confruntă cu ele, independent de proprietar. Provocările rămân aceleaşi! Pentru a conchide, factorii de decizie politică au în mâinile lor cheia viitorului afacerilor din Europa. În ceea ce priveşte situaţia socială, în toţi aceşti ani, am încercat să realizăm o comunicare bună, fluidă şi transparentă cu partenerii noştri sociali aleşi din punct de vedere juridic. Ne propunem să continuăm acest dialog în această perioadă, în acelaşi mod.

- Există zvonuri conform cărora există "discuţii exploratorii" cu potenţiali investitori. Unii oameni spun că putem vorbi despre un precontract şi că este în discuţie un preţ...
- Pentru că unitatea de la Galaţi este într-o formă bună şi atractivă, putem vedea interesul unor investitori diferiţi, dar este prematur să vorbim despre nume sau preţ. Presupunând că până pe 23 mai Comisia îşi va da aprobarea, procesul va dura câteva luni de la acea dată. Sunt optimist şi cred cu tărie că vom avea o tranziţie lină, care va dura câteva luni, pentru a asigura continuitatea tuturor proceselor. Nimeni nu ar trebui să fie afectat: angajaţi, clienţi, furnizori, contractori, în niciun fel. Acest lucru este foarte important: pentru a ne asigura un viitor promiţător, mai întâi trebuie să onorăm promisiunile şi obiectivele din planul de afaceri pentru 2018.

- Autorităţile arată vreun interes faţă de această chestiune şi viitorul fabricii? Unii politicieni vorbesc despre naţionalizare şi ridicarea clauzei de confidenţialitate din Contractul de Privatizare.
- Suntem într-o comunicare bună şi permanentă cu autorităţile, cărora le explicăm situaţia actuală cu onestitate şi transparenţă. Cât despre naţionalizare, nu există absolut niciun fundament în această speculaţie. Combinatul este un producător industrial integral privat, viabil, cu un portofoliu puternic de clienţi, care livrează produse de bună calitate, fără vreo obligaţie neîndeplinită faţă de Stat - care deţine zero acţiuni în Combinat.
Să nu uităm că Statul a condus acest Combinat până în 2001 şi toţi ne putem aminti de realităţile din acele vremuri, puşi în faţa pieţei. În opinia mea umilă, naţionalizarea ar fi cea mai bună reţetă pentru o catastrofă, singurul scenariu care ar putea duce cu adevărat la o închidere. În ceea ce priveşte contractul de vânzare - cumpărare, ArcelorMittal a respectat pe deplin şi - în multe privinţe - a depăşit angajamentele stipulate în acest document. Această dezbatere este închisă de mai mulţi ani.

Conducerea ArcelorMittal, întâlnire cu parlamentarii Galaţiului

Directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, va avea, săptămâna viitoare, o întâlnire cu parlamentarii gălăţeni, în cadrul căreia se va discuta despre soarta combinatului siderurgic şi despre planul conducerii companiei cu privire la unitatea de la Galaţi. Anunţul a fost făcut, ieri, într-o conferinţă de presă, de către deputatul PNL, Victor Paul Dobre, care a precizat că a confirmat prezenţa la întâlnirea cu directorul general al ArcelorMittal. Purtătorul de cuvânt al companiei, Dorian Dumitrescu, a confirmat că parlamentarii gălăţeni au fost invitaţi la o discuţie de către directorul general al ArcelorMittal.

Poziţia Consiliului Concurenţei

Dacă ArcelorMittal va decide să vândă combinatul de la Galaţi, Comisia Europeană se va asigura că noul cumpărător nu va închide combinatul şi că producţia va continua, a declarat, ieri, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. Potrivit acestuia, înainte de a lua decizia de a autoriza tranzacţia, CE se va consulta cu toate autorităţile de concurenţă din ţările implicate.
"Indiferent de ce decizie va lua Comisia, dacă va accepta sau nu angajamentele Mittal, Comisia va insista ca Sidex să funcţioneze bine în continuare. Sensul analizei Comisiei este să nu fie distorsionată concurenţa în Uniunea Europeană prin această tranzacţie. Deci, dacă ei spun că Mittal e prea mare şi trebuie să vândă un activ, ei (oficialii Comisiei Europene - n.r.) se vor asigura că acel activ este vândut unui operator care are capacitate. Aici interesul Comisiei Europene este acelaşi cu cel al României. Şi CE şi România îşi doresc ca acest combinat să funcţioneze bine în continuare", a mai spus preşedintele Concurenţei.
Potrivit lui Chiriţoiu, partea română va putea interveni, dacă are argumente, cu privire la noul proprietar.

Citit 39394 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Aprilie 2018 10:23

18 comentarii

 • postat de marius
  Joi, 03 Mai 2018 18:36
  41.58.95.***
  daca e ceva la care statul roman se pricepe cel mai bine este dijmuirea.mii de intreprideri inchise si vandute si revandute de baietii destepti. ce valoare nationala are acest combinat si ce soarta trista are.imi si inchipui cum ar fi in germania ca un obiectiv economic de importanta nationala si nu numai, sa fie vandut. au legi,au pus totul la punct,au gandit la viitorul tarii lor.la fel ca in romania,numai ca invers.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Rudibravo,1951
  Miercuri, 25 Aprilie 2018 10:12
  82.137.15.***
  Pe noi ne-au fericit dar cu Combinatul Siderurgic Hunedoara ce mama dracului ați avut de l-ați făcut praf.? Ați fost ecologiști? Era de 200 de ani acolo SI ați venit Voi Investitorii strategici al lui Peste Prăjit SI ne-ați dărâmat Combinatele A-ți venit la ordin că nici bani nu prea a-ți dat Și acum fugiți că să carat Anglia din UE
  1
  4
  Raportează
 • postat de romanulcelnaiv
  Marți, 24 Aprilie 2018 09:25
  193.231.148.***
  Corect, CE se teme de expansiunea Chinei in Europa. Vezi licitatia pentru podul de peste Dunare la Braila. Romania ar putea juca foarte bine la masa negocierilor CE. Nationalizat si apoi vandut Chinei. Romania merita sa joace astfel pentru ce pozitie ocupa acum fata de UE. Trebuie jucat ca la ruleta ruseasca.
  1
  4
  Raportează
 • postat de florin
  Duminică, 22 Aprilie 2018 09:32
  5.13.226.***
  Cum spunea cineva mai jos:dupa anii de privatizare parca au trecut mambrii ISIS pe la noi!!!Catastrofa a fost atunci cind guvernul Nastase a vindut pe prea putini bani combinatul din Galati!Banii primiti pe acest combinat impreuna cu toate asa zisele investitii nu au acoperit niciodata valoare stocurilor de materii prime,tabla,brame contracte platite pentru materiile prime comandate la momentul privatizarii etc!Catastrofala a fost aceasta decizie!In rest prin combinat s-au perindat toti expiratii care nu aveau loc in combinatele din vest !Acesti expirati din vest au avut grija sa se inconjoare cu tot felul de expirati ingineri romani asa zis specialisti care au ajutat la distrugerea acestui combinat!!!!!!!Sa inchizi capacitati de productie si sa le demolezi sa aprobi aceasta crima si dupa care sa te lauzi la tot felul de anunari in ineriorul combinatului ca ai participat la aducerea combinatului pe linia de plutire demolindul este o crima impotriva poporului roman!Pe Ceausescu l-am omorit dupa ce a construit pe astia de astazi ce demoleaza ii numim specialisti!Ei se lauda cu reducerea amprentei industriale a combinatului!Adica demolarea lui!Sper ca rominii si doresc ca romanii care au participat la aceasta lucrare sa raspunda la un moment dat pentru raul facut!
  2
  14
  Raportează
 • postat de Alex
  Vineri, 20 Aprilie 2018 23:43
  109.166.129.***
  Daca se Închide combinatu, se fac toti combinistii vegetarieni la cat pui au băgat in ei in 40 de ani.
  15
  7
  Raportează
 • postat de Terminator ...
  Vineri, 20 Aprilie 2018 18:54
  108.245.201.***
  Nationalizarea e reteta perfecta pt un dezastru .
  Iar privatizarea a fost/este reteta perfecta pt o catastrofa .
  6
  15
  Raportează
 • postat de Fost combinist
  Vineri, 20 Aprilie 2018 17:38
  95.76.2.***
  Nu pricep nimic. Până acum se spunea că EBITDA e negativ şi nu pot fi mărite salariile. Acum dacă vor să vândă combinatul cică EBITDA e pe plus de trei ani. Păi de ce nu s-au mărit salariile?
  5
  19
  Raportează
 • postat de Vio
  Vineri, 20 Aprilie 2018 16:07
  100.106.161.***
  Da închide-l odată ce tot atâta suspans ,închis și gata și barem să știm una și bună că să mergem în altă parte ,un salariat la combinat trebuie să cântărească simplu: ce pierd -salariul minim +100ron în plus +zece kile pui-gasesc asta foarte ușor în altă parte = nu-mi fac griji așa mari până la infarct , mai rău e pentru cei de prin birouri ,unde vor mai găsi cucoanele alea locuri de muncă unde să o frece cu câteva hârtii ?
  12
  12
  Raportează
 • postat de Rudibravo,1951
  Vineri, 20 Aprilie 2018 14:42
  82.137.14.***
  Dacă vă dăm banii care i-am primit cadou de la voi ne construiți tot ce ați dărâmat în Combinat Siderurgic din Galați 4 Furnale Cocseria Uzina chimică Cantina Stadionul Otelul Laminoarele Oțelării Bai nene bai parcă a trecut ISIS pe la noi
  3
  19
  Raportează
 • postat de Sirius
  Vineri, 20 Aprilie 2018 11:13
  5.13.142.***
  Repeta ca un robot stricat italianul ca o sa fie bine, ca daca se vinde inseamna ca cineva o sa investeasca si eventual sa mai si angajeze, ca s-au facut "investitii" (oare cat au facut fata de cat au promis?!) si asa mai departe... omul de abia asteapta sa-l ia pe ala din tara lui natala, i-ar conveni de minune :)
  Cat despre ce va ramane in urma, Dumnezeu cu mila... daca as fi angajat in combinat mi-as cauta serios de munca inafara, ca prin tara e jale pe ramura asta.
  10
  27
  Raportează
 • postat de Melinte Marian
  Vineri, 20 Aprilie 2018 10:46
  86.156.104.***
  Discursul lui rămâne previzibil şi neschimbat ca şi cel de la instalarea sa în functie la Galați !
  Acelaşi accent pe zero accidente in contrast cu renumerațiile salariaților !
  Aceiaşi plăcere despre furnalul 5,dar nimic despre cele care au fost culcate la pământ sub comanda lui !
  Despre naționalizare evident alt răspuns nu putea fi mai convenabil lor,şi evident un sâmbure de adevăr există pt că AMG nu mai are clienții tradiționali pe care îi avea Sidex !
  Imi este ruşine depre acest discurs care are foarte multe contradicții sesizabile f uşor de către cel mai naiv cititor !
  14
  32
  Raportează
 • postat de Moustache
  Vineri, 20 Aprilie 2018 10:42
  46.97.145.***
  Dintr-un ,,măr'' frumos cum era atunci când a fost vândut și din care au fost inlăturați ,,viermii'' la scurt timp după privatizare, combinatul siderurgic gălățean a ajuns în 17 ani doar un simplu și banal ,,cotor'' de care patronul se poate lipsi oricând. Închiderea și distrugerea capacităților de producție și parțial a fluxului integrat (inchiderea U.C.C.) precum și exportul profitului prin inginerii financiare pentru a nu mai plati taxe sau impozite statului roman ci de a beneficia de facilități din partea statului român, au concurat la ajungerea in situatia actuală. Ca un căpitan de navă care se scufundă, domnul Ribo Bruno, atenționează să nu ne panicăm, să ne păstrăm calmul și să fim organizați. Dar totuși, din păcate, nava se scufundă și nici guvernanții, nici oamenii politici nu fac nimic decât declarativ. În ceea ce-l privește pe patron, a realizat o afacere de succes, conturile lui financiare au crescut iar dacă platforma siderurgică gălățeană devine istorie, probabil că o să aibă ușoare dureri într-o anumită zonă anatomică a corpului.
  13
  38
  Raportează
 • postat de paul
  Vineri, 20 Aprilie 2018 08:12
  193.231.176.***
  Ar fi interesant pt toti romanii,sa se desecretizeze contractul de privatizare.Sigur ne vom cruci
  7
  58
  Raportează
 • postat de Terente...de Galati
  Vineri, 20 Aprilie 2018 07:21
  89.137.231.***
  Cu ce bani sa nationalizezi; cu cei 7000de oameni ce faci? Nu avem bani de salarii in toata tara, de pensii ce sa mai vorbim!
  21
  17
  Raportează
 • postat de Rudibravo,1951
  Vineri, 20 Aprilie 2018 07:20
  82.137.9.***
  E bine e foarte bine SI vă fi SI mai ghine sau Ghinion Dar dacă se Naționalizează este drumul spre Catastrofă? Dar cine ne-a fericit pas cu pas pe calea luminoasă spre faliment? Mai aveți puțintică răbdare că să nu ajungeți la exasperare Va rugam sa ne scuzați nu muncim cât ne furați
  15
  28
  Raportează
 • postat de stdlm vl
  Vineri, 20 Aprilie 2018 06:33
  80.215.78.***
  povesti de adormit copiii...guvernului romaniei, fost proprietar, i se falfaie (steagul bineinteles) despre existanta combinatului si despre oamenii care au tot fost disponibilizati- dar comisia europeana nu poate sa doarma din cauza asta...vai saraca! care comisie apara intereselor romanilor care sunt cei mai mari cotizanti, inaintea nemtilor si francezilor si care nu sunt ultimii veniti primii plecati. Daca o durea asa tare pe CE de noi ne baga in schenghen ca ea zice ca respectam criteriile si paseaza problema olandei care se opune. Pai daca chiar voia CE sa intram ii suspenda drepturile de vot olandei si le taia banii pentru a baga romania in schenghen- amenintare pe care n-are nicio pb s-o arunce ungariei...ce zice bruno e ca reclama de la fmi "dormi linistit, CE vegheaza ptr tine"
  11
  33
  Raportează
 • postat de Siderurgist
  Vineri, 20 Aprilie 2018 05:15
  89.123.169.***
  de ce atatea concesii galatiului?
  Au fost desfiintate firme cu zeci de mii de angajati.ce conteaza 5000?la in Ora's de 200000!
  24
  25
  Raportează
 • postat de crystal
  Vineri, 20 Aprilie 2018 03:14
  89.136.2.***
  nici nu s-au vazut cu sacii Ilva in caruta si deja se debaraseaza de alti saci. Adevarul e undeva la mijloc.
  Inca din 2014 o cocea sa scape de combinat de cand a venit ponta la combinat si se plangea Bruno ca e prea scump curentul electric si gazele https://www.viata-libera.ro/eveniment/54074-galati-viata-libera-cotidian-arcelormittal-vizita-guvern-prim-ministru-victor-ponta-bruno-ribo-intalnire si au anuntat ca nu vor inchide combinatul.
  Dar daca negocierile pentru Ilva nu merg prea bine atunci nu ramai cu buza umflata tovarase Bruno ? frumos ar fi sa il ia chinezii si sa va faca concurenta cu preturi mai ieftine indiferent daca preia Mittalul Ilva sau nu . Chinezii stiu sa faca din rahat si bici daca au tot ce le trebuie si mai investesc si serios in tot ce tine de transport si infrastructura aferenta.
  Cumparati niste studiouri la Bollywood ca afacerea cu filme indiene la kilogram merge inca bine si nu o sa mai stea UE cu ochii pe voi ca pe butelie.
  10
  28
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.