Preşedintele Tribunalului Galaţi: Rolul magistratului nu este cel de a protesta

Preşedintele Tribunalului Galaţi: Rolul magistratului nu este cel de a protesta
Evaluaţi acest articol
(49 voturi)

În ultima perioadă, mai multe instanţe şi parchete din ţară au decis să îşi suspende activitatea, ca formă de protest faţă de Ordonanţa 7/2019. Unii judecători chiar au îndemnat la adoptarea unor forme severe de protest, ceea ce i-a determinat pe zeci de preşedinţi şi vicepreşedinţi ai instanţelor din România să semneze o scrisoare pe care au trimis-o Consiliului Superior la Magistraturii (CSM) prin care se delimitează de această chestiune.

Unul dintre semnatarii acestei scrisori este preşedintele Tribunalului Galaţi, judecătorul Robert George Florea, care ne-a acordat un scurt interviu în care ne explică care sunt, de fapt, nemulţumirile magistraţilor.

- Tribunalul Galaţi nu a întrerupt programul de lucru.

- Marea majoritate a instanţelor nu au adoptat acest stil de protest. Cred că sunt vreo 20 de instanţe, dintr-un total de peste 200, care au decis să întrerupă lucrul. Cred că protestul adoptat de Adunarea Generală din cadrul Tribunalului Galaţi este cel mai potrivit. Ne-am exprimat îngrijorarea faţă de anumite prevederi, faţă de modul în care a fost adoptată Ordonanţa 7 pentru nişte chestiuni care nu erau urgente, dar a încerca să denaturăm acest demers şi să îl ducem într-o zonă care nu mai are legătură cu statutul de magistrat mi se pare cam mult. Credem că rolul magistratului într-un stat de drept este acela de a fi imparţial, echidistant şi de a împărţi dreptatea. De asemenea, Tribunalul Galaţi, în urma Adunării Generale, a trimis către CSM o adresă prin care ne-am arătat nemulţumirea faţă de Ordonanţa 7. Doar chestiunile legate de concursul de intrare în magistratură prin Institutul Naţional al Magistraturii, acestea fiind cerute Guvernului chiar de CSM, îşi justificau urgenţa. În schimb, toate celelalte modificări ale Legilor 303, 304 sau 317 nu au fost cerute de CSM şi de aceea Tribunalul Galaţi, ca şi toate celelalte instanţe din ţară, a cerut abrogarea lor de urgenţă. La Galaţi, în Adunarea Generală, nu s-a întrunit o majoritate privind suspendarea activităţii. Considerăm că nu acesta este rolul judecătorilor, să protesteze, pentru că nu sunt vizate chestiuni legate de funcţionarea administrativă a instanţelor. Judecătorii trebuie să rămână imparţiali, să nu se implice în deziderate care pot fi preluate de alţii, în deziderate politice, într-o luptă politică. Magistratura înseamnă cu totul şi cu totul altceva, înseamnă imparţialitate, independenţă şi adevăr.

- În scrisoarea trimisă către CSM se face referire la faptul că domnul judecător Cristi Dănileţ nu reprezintă corpul judecătorilor.

- Un punct important în apelul nostru în reprezintă nereprezentativitatea acelei delegaţii care ar fi urmat să ajungă la Bruxelles, în frunte cu domnul Dănileţ. Noi considerând că acea delegaţie nu ne reprezintă, nu ştim cum a fost constituită, cine face parte din ea şi atunci este normal să nu fim de acord cu acest lucru. Ba mai mult, orice legătură instituţională între România şi Uniunea Europeană trebuie făcută conform legii, iar singurul organism care ne poate reprezenta în faţa instituţiilor europene este CSM, nu delegaţii de magistraţi constituite ad-hoc. Reprezentativitatea judecătorilor este dată chiar de corpul judecătorilor, care, întruniţi în adunări generale, îşi pot spune punctul de vedere, pot lua hotărâri etc.

- Ce aţi solicitat, concret, Consiliului Superior al Magistraturii?

- Am solicitat CSM-ului să ia act de îngrijorarea pe care ne-o manifestăm faţă de escaladarea fără precedent a manifestărilor publice din partea unor colegi judecători, cu îndepărtarea acţiunilor revendicative de la cele ce se pot circumscrie nevoilor reale ale instanţelor judecătoreşti, şi să adopte în regim de urgenţă măsuri de natură să conducă la restabilirea autorităţii şi prestigiului de care trebuie să se bucure corpul judecătorilor. De asemenea, se solicită măsuri pentru stoparea demersului iniţiat de domnul judecător Cristi Dănileţ, respectiv de a se deplasa împreună cu o delegaţie de 30 de magistraţi la Bruxelles pentru a discuta cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Din câte ştiu, colegii din ţară au tradus deja acest apel în engleză şi franceză şi el va fi trimis inclusiv instituţiilor europene în materie. Toate aceste solicitări trebuie introduse pe ordinea de zi a CSM, pentru că aceste manifestări politicianiste din partea unor colegi judecători nu îşi au rostul în societatea românească. Nu trebuie să deviem de la menirea noastră. Atâta timp cât noi solicităm ca celelalte puteri să ne respecte statutul de putere în stat, acelaşi lucru ar trebui să îl facem şi noi. Este adevărat că nu suntem de acord cu mare parte a prevederilor Ordonanţei 7, dar  asta nu înseamnă că trebuie să negăm rolul celorlalte puteri.

- Deja au fost făcute anumite modificări la această ordonanţă.

- Ne-a deranjat că a fost adoptată tranşând nişte chestiuni care nu erau urgente şi care trebuiau dezbătute public. De exemplu, o prevedere, care de altfel a şi fost abrogată, este cea privind buna reputaţie. Adică dacă nu mai îndeplineşti criteriul bunei-reputaţii să fii scos din magistratură. Ce înseamnă bună reputaţie? Nu este o definiţie dată în nici un act normativ, ori, acolo unde nu există o definiţie clară, interpretarea poate fi arbitrară şi atunci se ajungea la alte chestiuni.

- Printre motivele pentru care s-a protestat în ţară s-a numărat şi cel legat de înfiinţarea Secţiei de Investigare a Magistraţilor.

- Nici eu nu sunt de acord cu această secţie, pentru că am ajunge la chestiuni puţin ieşite din normal. Nu cred că este normal să existe un organism care să cerceteze o categorie socio-profesională. Da, este normal să există o secţie care să investigheze o anumită categorie de infracţiuni, cum este DNA, cum este DIICOT. Nu ştiu dacă mai există aşa ceva în Uniunea Europeană. Toată chestia asta este cu plus şi cu minus. Unii ar putea crede că este o sabie a lui Damocles deasupra capului, alţii ar putea gândi că s-a făcut o secţie pentru ei, care îi va scoate basma curată. Nu trebuie să existe suspiciuni de niciun fel. Tocmai de aceea, nu cred că se impunea înfiinţarea unei astfel de secţii, nu pentru că ea nu ar lucra corect, dar ar putea exista opinii şi într-un fel şi în celălalt, iar nu acesta trebuie să fie scopul.

Citit 24974 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Martie 2019 00:08

17 comentarii

 • postat de dezamagit
  Sâmbătă, 06 Aprilie 2019 18:06
  100.35.218.***
  Vrea sa para....dar nu este, o scalda, crede ca se adreseaza prostilor. In orasul rosu nici nu se poate altfel....ne ducem la fund dar lor nu le pasa. Si-au asigurat pensii barosane, ce le mai pasa de viitorul copiilor nostri care invata si parasesc tara asta. Aperi hotia si infractorii, domnule judecator, absolvent de Hyperion neacreditat, judecand dupa opinia pe care o expui. La Galati toate institutiile, in frunte cu sefii lor, sunt supusii psdeului.
  5
  15
  Raportează
 • postat de ss
  Marți, 12 Martie 2019 18:42
  5.13.146.***
  Galatiul si-a propu sa stea capra in fata puterii, priviti in jur si vedeti rezultatele, avem exact orasul care ne reprezinta, inca putin si ne intergram perfect......in Republica Moldova - stat care tinde sa revina sub papucul imperiului post-sovietic!
  9
  25
  Raportează
 • postat de Nu-l uitați pe RG Florea din dosarul caselor ilegale pentru magistrați!
  Marți, 12 Martie 2019 17:12
  89.136.4.***
  Robert George Florea, fost „director” la Radio Galați, pe vremea nebuloșilor ani când postul era manevrat de FSN/FDSN/PDSR sub acoperirea unor sindicate galbene, alături de George Neamu. Fost student la Hyperion, cu licența la Academia de Poliție (1997), că Hyperion neacreditată a rămas... Aterizat imediat jurist la Consiliul Județului și mare iubitor de apartamente de la stat dacă mai țineți minte dosarul caselor ilegale pentru magistrați.
  O întrebare, dom' presidente, dacă tot ai așa întrebări existențiale de răspuns: dar rolul magistratului este veghea la strângerea de biruri pentru bugetul local, prin taxa de timbru de exemplu? Că acolo se duc inclusiv taxele ilegale, ce îngrădesc accesul garantat la justiție, taxe impuse chiar și pentru judecarea unei biete amenzi.
  Dar rolul magistratului este să dea de mâncare firmei de fotocopiere care face evaziune fiscală chiar în Palatul de Justiție? Că acolo ajung toți justițiabilii pe care-i trimiteți ba să ia formular de acces la dosar, ba să-și copieze buletinul, ba să-și facă copii la împuterniciri.
  Dar rolul magistratului este să tânjească după epoca stalinistă, când procurorul stătea la masă cu judecătorul? Că nici acum nu ați coborât scaunele alea dacă tot vă plânge atâta inima de solemnitatea actului de justiție...
  Ești un ipocrit, Robert George Florea! Un prefăcut! În 2009, când s-a protestat luni întregi pentru că nu vă convenea să aveți salariile doar de patru ori mai mari ca ale medicilor, nu ți s-a sculat conștiința. Ce n-ai ieșit atunci să te dai vedetă? A, era vorba de bani? Banii voștri, evident...
  10
  53
  Raportează
 • postat de IonV
  Marți, 12 Martie 2019 16:15
  86.125.62.***
  Adica cei din Cluj, Sibiu, Iasi, ... sunt prosti, numai la Galati e "floarea intelighentiei justitiei romanesti" !
  17
  38
  Raportează
 • postat de furculision
  Marți, 12 Martie 2019 14:44
  5.13.141.***
  Tovarase Judecator!

  Aparatorii penalilor care va platesc salariul sunt complicii lor!
  Va veni vrenea cand veti parasi scaunul pe care-l ocupati, pasind foarte discret prin multime...
  13
  36
  Raportează
 • postat de JUSTIŢIARUL
  Marți, 12 Martie 2019 11:21
  81.12.149.***
  Credeam ca numai DNA la Galati e supusa Ciumei Rosii...
  17
  55
  Raportează
 • postat de Alexander leg. a V a Macedonica
  Marți, 12 Martie 2019 10:41
  92.85.205.***
  Pana si zeii se rasculau si protestau , fata de asuprile lui Zeus ! D-l pres al Trib-lui Galati spune ca , organele de partid si de stat PSD-ALDE + Tu. Toader au cam facut-o fiarta cu remedierea justitiei , dar juzii sa stea in banca lor si '' sa imparta dreptatea '' ! Ceilalti protestatari n-ar avea dreptul cetatenesc , sa mearga la organele U. E. si sa informeze mai in detaliu cum e cu acapararea justitiei de catre grup infractional organizat PSD-ALDE ... Evident , d-l pres al trib-lui Galati neaga niste drepturi cetatenesti si alte drepturi ale omului ... se vede ca , nu mai are dreptate de impartit !
  17
  57
  Raportează
 • postat de codo
  Marți, 12 Martie 2019 10:12
  80.246.106.***
  capul la cutie, dle jude! asa se tine functia. cad cladirile pe voi, va prabusiti sub dosare, va trebuie 1 an sa apucati sa motivati o hotarare dar totul e ok. un lucru e cert: daca nu erau atatea specimene supuse in justitie, nu ajungeam unde am ajuns. va rad in nas condamnatii, ministrul nu stie cum sa ii mai gadile si sa le faca poftele si voi o tineti langa cu marele act al justitiei. daca ne-am ingropat cu totul ca societate e in primul rand pentru ca voi insiva nu v-ati respectat meseria. rezistati! mai e putin pana la pensie.
  14
  59
  Raportează
 • postat de denis
  Marți, 12 Martie 2019 09:47
  194.105.20.***
  Mesaj prin de controverse...esti de acord...nu esti de acord...dar in final arati tot ca o sluga de-a lu' Toader.
  13
  57
  Raportează
 • postat de Teo Chirvase
  Marți, 12 Martie 2019 09:35
  86.124.200.***
  Bine ca va sprijiniti intre DVs.! Cine nu e reprezentativ, conducerile Dvs. poate?

  Teo C.
  10
  39
  Raportează
 • postat de galatean
  Marți, 12 Martie 2019 09:33
  5.13.136.***
  Shobi, nu-i frumos sa uiti de unde ai plecat. Cu ani in urma eram colegi in clubul Albatros si bateam muntii, azi din pacate te dai cu infractorii care vor sa instaureze o dictatura de tip Putin-Erdogan. Culmea e ca nu-ti dai seama ca nimeni nu e ferit de abuzuri in dictatura, nici macar tu, mare sef de tribunal...
  15
  57
  Raportează
 • postat de silviust
  Marți, 12 Martie 2019 09:25
  92.85.237.***
  E bine că avem o listă a celor 30 de cozi de topor ale PSD în instanțele de judecată.
  Și au și semnat-o, ca să nu se producă eventuale confuzii.
  12
  49
  Raportează
 • postat de lex
  Marți, 12 Martie 2019 08:50
  89.136.7.***
  Din moment ce ai sesizat C.S.M. prin scrisoare de delimitare ai comis o manifestare politicianista domnule judecător Robert George Florea.
  De asemenea cand ceri stoparea actiunii domnului se observa ca ii incalci independenta si mai grav ii ataci direct opinia dumnealui

  CSM
  Rolul și structura art.133 și art. 134 – Constituția României, republicată în 2003
  Art. 133

  (1) Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenței justiției.

  C.S.M garanteaza si hotaraste . nu dumneata.
  12
  42
  Raportează
 • postat de Sandu
  Marți, 12 Martie 2019 08:17
  90.95.63.***
  Solutia unor intentii de modificare a legilor justitiei a fost data de Frans Timmermans.El a spus ca atunci cand se intentioneaza acest lucru trebuie mers intai la Bruxelles , luat aprobare si apoi sa punem in practica noile prevederi.Ilie Serbanescu a fost primul care a spus ca Romania a devenit o colonie.Acum avem dovada clara ca nu a gresitCorect ce spune presedintele Tribunalalui Galati. insa frica de noua sectie care ancheteaza abuzurile unor magistrati este de fapt motivul celor care protesteaza.Justitia se face cu oameni si pentru oameni insa atunci cand unii din cei care o aplica devin instrumente toxice si murdaresc esenta ei ,acestia trebuie sanctionati si inlaturati.Neluarea unor masuri impotriva acestora face ca intreaga magitratura se sufere iar in plan social duce la o neincredere masiva in actul de justitie impartial.
  27
  16
  Raportează
 • postat de Cititor
  Marți, 12 Martie 2019 06:35
  90.95.122.***
  Corecte punctele de vedere ale Tribunalului Galati! Atributiile puterilor in stat sunt enumerate in Constitutie. Parlamentul legifereaza; instantele de judecata exercita controlul cu privire la aplicarea si respectarea legilor (asa cum sunt promulgate). Amestecul magistratilor in procesul de legiferare este ca si cum parlamentarul, cu legitimatia de parlamentar in mana, ar cere judecatorului ca judecata sa se desfasoare asa cum ii convine lui.
  37
  15
  Raportează
 • postat de marius
  Marți, 12 Martie 2019 06:19
  188.24.223.***
  Dar nici sa stea impasibil si sa vada cum legile sunt schimbate in favoarea oamenilor necinstiti.
  9
  43
  Raportează
 • postat de Voinescu Ionel
  Marți, 12 Martie 2019 04:16
  62.121.83.***
  Putea fi ăsta altfel decât cei din cloaca psd-ista dintr-un oraș imbecilizat ?! Dacă nici șeful celor ce-ar trebui să aplice legi corecte , europene are o astfel de atitudine , ce pretenții să mai ai de la cei 80 la sută votanți comuniști din orasul roșu ?
  15
  53
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.