Evaluaţi acest articol
(72 voturi)
16 comentarii

- Domnule primar, se lucrează mult în oraș, iar părerile cetățenilor sunt împărțite. Cum vedeți această situație?

- Știu bine ce cred gălățenii, atât cei care se exprimă în online, dar și cei cu care mă întâlnesc pe stradă. Deși nu vedeți asta în presă, ajung des pe șantierele unde se lucrează, chiar mai des decât ar vrea unii constructori, pentru că vreau să văd care este ritmul de lucru, dar și prin cartiere, să iau pulsul orașului. Prefer să ies fără alai, cum se spune. Opiniile oamenilor sunt, așa cum este normal, diferite. Există diferențe şi între cei care se exprimă online față de cei care o fac direct. Părerile tuturor sunt importante, inclusiv unele critici care au generat decizii de corectare. Există însă un numitor comun: gălățenii văd schimbarea în bine și eforturile de reconstruire a orașului.

- Există critici privind alegerile care se fac, prioritizarea acestora, dar și calitatea unor lucrări.

- Când lansezi un asemenea program care remodelează orașul construind și nu dărâmând, pot apărea și dificultăți: finanțări întârziate, vreme nefavorabilă. Trebuie să vedem însă imaginea de ansamblu: avem lucrări fără precedent care modernizează orașul, în toate cartierele. Și se lucrează peste tot.

- Iar calitatea?

- Da, iată un subiect interesant și important. În primul rând, aș spune că suntem prea săraci să punem materiale proaste. Pe de altă parte, trebuie să avem grijă și de banii orașului. Sigur, pot fi și incidente, neconformități. Ni se întâmplă și nouă, acasă, când ne redecorăm locuința. Pentru lucrările mari pe care le derulăm avem însă garanții de bună execuție, diriginți de șantier care verifică atât corectitudinea, cât și calitatea acestor lucrări. Eu chiar le mulțumesc unora care au adus critici, pentru că am putut să intervenim și să remediem. Pe de altă parte, însă, nu voi tolera ca aceste detalii să se transforme în arme politice, de campanie. Să nu uităm că - nu demult - nu existau asemenea dezbateri utile, pentru că... nu prea era nimic de comentat. Cred că fiecare gălățean poate să vadă ce se construiește! Mai mult, cred că gălățenii nu mai pot fi păcăliți cu produse frumos ambalate, este vremea faptelor dovedite.

- Sunteți mulțumit de stadiul marilor proiecte cu care ați venit în fața gălățenilor? Câte dintre ele le veți vedea finalizate înainte de încheierea acestui mandat?

- Să ne aducem aminte de promisiunile mele de acum trei ani. Nu am promis nimic din ceea ce știam că nu pot face. Am realizat aproape tot ce ne-am propus. Mai avem la dispoziție aproape un an în care să finalizăm proiectele și să le pregătim pe următoarele.

- Ne puteți da exemple?

- Se văd peste tot. Ridicăm prima parcare multietajată din oraș. A fost un proiect cu mari greutăți, dar pe care îl voi finaliza. Vrem să fim siguri că soluțiile tehnice adoptate sunt cele mai bune și durabile. Realizăm artera de legătură rutieră de la CNMK. Cât de curând va fi gata. Amintiți-vă cum arăta aceea alee aglomerată, cu un maidan prăfuit unde oamenii își parcau autoturismele ca și când ar fi fost locuri amenajate. Intrările în Galați sunt acum estetice și funcționale, indiferent de criticile aduse, în special de cei care au avut oportunitatea să le facă, dar nu au făcut nimic. Foarte curând vom avea gata primul corp de școală construit “de la zero” în ultimii 20 de ani. Bulevardele principale sunt sau vor fi reabilitate și modernizate, în funcție de cum am reușit să accesăm fonduri europene. Centrul orașului, de la o zi la alta, capătă identitate și va arăta grozav. Va fi multă verdeață, copaci plantați, dar și zone curate și elegante unde să ne plimbăm cu copiii noștri.

- Dar Galațiul nu înseamnă doar infrastructură...

- Aveți dreptate, înseamnă și investiții în sănătate. Avem acum un centru medical de permanență și un centru de medicină dentară. Cei care au avut nevoie și au beneficiat de serviciile de aici spun că într-adevăr au găsit profesionalism și ajutor ori de câte ori a fost necesar. Am atras bani europeni pentru modernizarea, reabilitarea, dotarea și extinderea Spitalului de Copii ”Sfântul Ioan”. Să nu uităm că am reușit să aducem în patrimoniul municipalității și Maternitatea ”Buna Vestire”, unitate medicală pe care o vom moderniza tot cu fonduri europene.

- Dar, la nivel macro, care credeți că a fost cea mai mare reușită a mandatului dumneavoastră?

- Fără îndoială a fost faptul că Galațiul a devenit campion regional și chiar național la atragerea de fonduri europene. Avem proiecte contractate sau în stadii avansate de evaluare de aproximativ 300 de milioane de euro. Fiecare euro atras ne ajută acum la modernizarea și reconstruirea orașului, singurul proiect de pe agenda mea.

- Dar despre încălzirea centrală nu mai spuneți nimic?

- Haideți să ne uităm în presa altor orașe mari și să vedem cât de inspirată a fost decizia luată. Sunt mulțumit că am reușit să salvez orașul de o uriașă gaură neagră în bugetul local - aproape 12 milioane de euro care se duceau într-un sistem centralizat care genera pierderi uriașe și care aducea gălățenilor un serviciu lipsit de calitate și foarte scump. Am mers cu două soluții în paralel, pe de o parte ajutorul financiar de 3.000 de lei pe care l-am pus la dispoziția gălățenilor pentru a-și putea cumpăra și monta un sistem alternativ de producere a apei calde și căldurii, iar pe de altă parte transformarea unor puncte termice în minicentrale de cartier pe care le gestionează și administrează Calorgal. Nu a fost deloc ușor și mulți au considerat că nu este o soluție. Mai țineți minte furtuna care s-a creat în acele momente? Să fim serioși, oamenii au acum căldură și apă caldă când și cât doresc, avariile din sistem nu îi privează de acest serviciu zile în șir cum se întâmpla înainte, nu mai depind de vecinii rău platnici și plătesc exact atât cât consumă. Pentru oraș, pierderile de care aminteam s-au transformat într-un câștig pentru gălățeni.

- Dărâmați multe garaje și faceți aceste lucrări în interiorul cartierelor, lăudabile ce e drept, însă în continuare sunt zone în oraș care arată ca fiind abandonate. Discrepanța este foarte mare, ce faceți în acest sens?

- Lucrăm în toate cartierele, dar trebuie să fim rezonabili: nu putem face ce nu s-a făcut timp de zeci de ani. Am uitat cuvântul “imposibil”, dar am învățat altele: planificare, restructurare, prioritizare, resurse, strategie. Garaje? Eu nu vorbesc doar de garaje, ci de zone cu construcții neautorizate, inestetice care por fi folosite mult mai bine. Da, demolăm garaje, dar numai acolo unde știm ce vrem să facem și avem și resurse. Întrebați de cartiere: ne-am concentrat mai ales în zonele din jurul școlilor și grădinițelor, dar continuăm până spre bulevardele principale. Vorbim aici de reparații (unele majore), dar și sistematizare rutieră. Sună pompos dar nu este altceva decât o necesitate ignorată de, practic, toate administrațiile locale, zeci de ani. Sigur că nu e ușor. Nu vorbim doar de finanțări limitate, ci și de lipsă de forță de muncă.

- Credeți că intențiile dumneavoastră au fost înțelese?

- Sigur că da! Oamenii au înțeles și anvergura, dar și dificultățile acestui mănunchi gros de proiecte, fără precedent pentru Galați. Oamenii cu care mă văd des ne spun așteptările pe care le au, dar și lucrurile care îi nemulțumesc. Acum, atenția noastră se îndreaptă nu doar către garaje. Am găsit o formulă coerentă și elegantă în care să amenajăm acele zone foarte mari care arătau și încă arată ca fiind lăsate de izbeliște, respectiv Valea Ţiglinei şi Faleza Dunării. Am organizat câteva concursuri de idei, unde cei cu studii de specialitate în zona de arhitectură și proiectare au putut să își prezinte viziunea. Cât de curând vom pune pe hârtie proiectele de modernizare, în care vom ține cont și vom insera sugestiile profesioniștilor. Toate proiectele pe care le-am derulat sunt o prioritate și o mare necesitate pentru oraș. Și iată că, în multe situații, din imposibil am făcut posibil.

- Dumneavoastră ca primar, sunteți mulțumit de ce s-a făcut în ultimii trei ani?

- Personal, sunt greu de mulțumit, iar cei care lucrează direct cu mine știu acest lucru. Vreau să luăm decizii participative, în interesul orașului, vreau să construim și să modernizăm mai mult, vreau calitate și viteză mai bune, vreau respect pentru banii orașului și servicii mai bune pentru gălățeni.

- Domnule primar, ce vă doriți de la viitorul apropiat?

- Să fiu sănătos și să ofer familiei mele și gălățenilor toate motivele să fie fericiţi în Galați. Îmi doresc să reușesc să fac tot ce mi-am propus pentru acest oraș și să pot lansa numeroasele proiecte la care ne-am gândit pentru anii următori.

N.R. Material apărut în cadrul iniţiativei VL de a pune la dispoziţie gratuit spaţiu editorial instituţiilor gălăţene din toate domeniile de activitate. AFLĂ DETALII

Citit 27568 ori Ultima modificare Marți, 29 Octombrie 2019 14:55

16 comentarii

 • postat de Bravo Pucheanu! Vineri, 15 Noiembrie 2019 09:25 5.13.251.*** Link la comentariu
  40
  11

  Pucheanu a facut multe lucruri bune pentru Galati.A fost si este cea mai buna varianta din partea PSD Galati.Daca unii viseaza la alte nominalizari din partea PSD Galati pentru postul de primar...raman cu visul... :-)))))))))

  Raportează
 • postat de mirela Marți, 12 Noiembrie 2019 09:08 78.96.59.*** Link la comentariu
  13
  25

  Multumim ptr.mizeria din str. Vlad Tepes. De ce nu spuneti cand si ce aveti de gand sa faceti cu dezastrul facut in urma daramarii garajelor , si ce se va intampla cu garajele nedaramate ( PROBABIL A CLIENTELEI DUMNEAVOASTRA POLITICVE ) ca de notificat i ati notificat dar termenul de daramare a expirat de mai bine de o luna. Urat din partea du mneavoastra tot declarati ca nu demolati pana nu aveti proiecte aprobate si finantate dar pe str. Vlad Tepes nu apare niciun panou prin care sa va laudati cu un PROIECT MARET DE AL DUMNEAVOASTRA. Probabil deranja ca nu are unde i si parca 3 masini cum se aude un PS-del de al dumneavoastra care e abonat la contracte publice pe parte de IT si nu mai aveati cum sa il multumiti cu locuri de garaj.

  Raportează
 • postat de valentin Duminică, 10 Noiembrie 2019 11:01 86.124.203.*** Link la comentariu
  20
  6

  va rog sa luati in calcul schimbarea denumirii strazii Siderurgistilor cu denumirea de str CSG sau alta denumire ca ac cu 15 litere cam deranjeaza daca trimitem ac adresa in strainatate .asteptam cu nerabdare modernizarea strazii mai sus amintite,aveti de la mine un vot la urm alegeri.

  Raportează
 • postat de iulian Vineri, 08 Noiembrie 2019 08:31 78.96.59.*** Link la comentariu
  12
  26

  cu spatiul ramas in urma garajelor daramate in Mazepa str. Vlad Tepes ce aveti de gand sa faceti Tovarase. Sunt daramate de o luna si ne tineti in mizerie . Probabil ca cele cateva ramase nedaramate sunt de ale CLIENTELEI PSD SI INTAMPINATI GREUTATI.

  Raportează
 • postat de florin Miercuri, 30 Octombrie 2019 15:34 213.233.101.*** Link la comentariu
  13
  43

  Un primar ales cu 23 % din voturi este un primar slab!!Contracandidatii lui acum 4 ani:Ciumancenco,Stan,Durbaca!Cum ne putem alege un primar bun cind ofertele partidelor sunt mai slabe de cit Pucheanu!!!!!!!!!!

  Raportează
 • postat de Cristina Marți, 29 Octombrie 2019 13:58 109.166.135.*** Link la comentariu
  17
  33

  De ce nu îl întrebați si de ce nu se dau în folosință locuințele sociale din micro 17 care stau în paragina de la începutul mandatului și alte 3 scări terminate de un an. Și lista de probleme ar putea continuă dar oricum nu îl interesează

  Raportează
 • postat de ss Luni, 28 Octombrie 2019 09:28 188.24.239.*** Link la comentariu
  24
  82

  Doamne ce penibil, sa mearga cineva cu el la "modernizari" si sa-i arate bataia de joc realizata, atata incompetenta rar iti este dat sa vezi!

  Raportează
 • postat de Mihai Giosan Luni, 28 Octombrie 2019 09:16 109.103.162.*** Link la comentariu
  55
  22

  300 milioane de euro atrasi pentru proiectele contractate deja sau in stadii avansate de evaluare inseamna ceva pentru galateni ! Modernizarea si reconstruirea orasului raman dobandite noua galatenilor , indiferent de culoarea politica a edililor .

  Raportează
 • postat de Adi Luni, 28 Octombrie 2019 09:13 213.222.140.*** Link la comentariu
  19
  74

  Parcă e schizofrenie la primărie acolo. Ăsta se manifesta prin lipsa de comunicare cu oamenii. Unii îi spun ceva, lui îi intră pe o ureche și pe altă îi iese

  Raportează
 • postat de P. Opa Luni, 28 Octombrie 2019 09:13 188.24.228.*** Link la comentariu
  15
  47

  La multi ani domn primare , in pamant ati plantat ceva ?

  Raportează
 • postat de un galatean Luni, 28 Octombrie 2019 08:48 86.127.63.*** Link la comentariu
  42
  28

  Sunt inca foarte multe de facut iar ritmul nu mi se pare foarte rapid.
  Oricum, schimbari se vad pe ici pe colo.

  Raportează
 • postat de VALENTIN Luni, 28 Octombrie 2019 08:47 109.103.134.*** Link la comentariu
  14
  58

  bunaziua domnule primar.ziceati ca ati fost foarte des prin santierele din galati,dar prin santierele din cartierul BARBOSI si FILESTI nu va vazut nimeni niciodata macar,sa vedeti de exemplu in cartierul barbosi cati metri a sapat firma contractata ROTARY ,pentru apa doar vreo 200 de metri in 4-5 luni cam 0,5 metri pe zi,incet si nesigur.VA MULTUMIM DOMNULE PRIMAR IONUT FLORIN PUCHEANU.BRAVOOOOOOOOO

  Raportează
 • postat de Tanara fana pesede de 81 ani Luni, 28 Octombrie 2019 05:07 89.137.224.*** Link la comentariu
  21
  71

  Felicitari, tov primar ! Bine ca reconstruiti Galatiul dypa dezastruoasa dv gubernare din ultimii ani. Atata praf, mizerie, noroi, zgomot si distrugere nu a cunoscut orasul nici macar dupa bpmbardamentele americane din 1944 !

  Raportează
 • postat de Cetatean Luni, 28 Octombrie 2019 03:34 188.24.199.*** Link la comentariu
  18
  65

  Minciuni , daca V.L se duce in fiecare cartier si oamenii se pling mereu de ceva , la ce reconstructie participa oare Primarul . Ca nu e cartier sa nu fie probleme , a-ti vazut cumva primarul mergand pe jos sa vada cu ochii lui ce este ? Eu unul nu cred.

  Raportează
 • postat de Nu ne mai aburiti cu propaganda comunista/pesedista dle primar , dati-va demisia mai bine . Luni, 28 Octombrie 2019 02:23 108.245.201.*** Link la comentariu
  20
  68

  Care reconstructie ? Ca sunt numai ruine si graffiti/ghetto peste tot ..Nu aveti legi corespunzatoare sa confisce cladirile (sau ruinele devenite ) pe care proprietarii nu le pot intretine/repara de ani de zile ..Nu ati reusit sa faceti nimic pt "palatul Gheorghiu " care sta sa se prabuseasca peste vreaun trecator sau masina . E plin orasul de ruine ...
  Pe unde se mai lucreaza , dureaza cu anii ...dar de sunteti in UE ....
  Apropo , la pasajul Dunarea , de cati ani sta sa cada, acolo nu exista proprietar in litigiu cu primaria sau altceva ...cat a durat sa se repare si cat va dura sa se termine lucrarile si sa vedem calitatea lor , timpul va decide ..
  Sunteti de jale cu J-mare ....si vai s-amar .. si cate ar mai fi de spus
  UE AR TREBUI SA INTERVINA CU REPREZENTANTI DIRECTI , SA VA OBLIGE SA FACETI CEEA CE AR FI TREBUIT SA FACETI DE LA INCEPUT . UE AR TREBUI SA FINATEZE/ SUPRAVGHEZE DIRECT LUCRARILE DE RECONSTRUCTIE A ORASULUI -FARA PRIMARIE - DOAR MANA DE LUCRU IN CONSTRUCTIE SA FIE LOCALA .FARA IMPLICAREA ALESILOR URBEI INUTILI ORICUM .
  In paginile acesui ziar se publica proiecte de arhitectura cu caracter SF ,,,doar pe hartie raman , sau ca iluzie temporara . Asta e reconstructia ...doar virtuala pt campania electorala... rusine .

  Raportează
 • postat de Dan B. Luni, 28 Octombrie 2019 00:48 89.137.136.*** Link la comentariu
  21
  71

  Se face dar la ce folos ca se fac toate aceste proiecte daca in orasul asta au mai ramas doar batrani si copii. Toti tinerii intre 23 si 35 ani au parasit orasul asta mort. Aici salariile sunt mici si nu se gasesc locuri de munca care sa asigure un viitor tinerilor. nu isi pot lua o casa, nu isi pot face o familie. Lumea pleaca din orasul rosu. Se duc la Sibiu, Brasov, Cluj, Bucuresti, Constanta, Iasi , Timisoara, Oradea , Constanta. Vom ave aun oras cu aceste proiecte dar parasit. Nu vedeti ca nu mai e nimeni pe strada cum era in anii trecuti? Nu vedeti ca si cluburile se inchid si discoteca nu mai e niciuna?
  Nu vedeti ca nu avem o plaja sau un strand sau un aventura parc sau aqualand?
  Sunt zeci de scoli cu terenuri pt sport dar nu le foloseste nimeni pt ca nu mai e voie.
  Sunt terenuri de tenis de camp care stau in paragina dar nici nu lasa pe altii sa se duca acolo sa joace. E legata poarta.
  Lumea mai iesa din casa doar la manifestarile gratuite din oras si la mall ca e rocoare vara si iarna cald dar sunt saraci lipiti.
  Tinerii pleaca in strainatate sa isi faca un viitor. Aici se se faci?!
  Sunt evenimente putine iar daca parchezi vine si iti da amenda desi nu sunt locuri de parcare pt ca pe traian au facut pista pt biciclete anuland mii de locuri de parcare.
  Pe strada Alunisului in spatele unor garaje e un teren mare pana in gardul cimitirului si se poate face o parcare imensa pt toate masinile din zona dar nimeni nu vede. Si langa ecosal e un teren si lumea baga masinile acolo dar nu e amenajat si ar rezolva problema parcarilor din toata zona. Pe strada Iasi trebuie darmate garajele si facuta o parcare mare si frumoasa pt ca sunt garaje fara masini in ele. La treaba altfel votul pleaca in alta parte!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.