INTERVIU cu primarul Ionuț Florin Pucheanu. ”Sunt mândru că particip la reconstruirea Galațiului”

INTERVIU cu primarul Ionuț Florin Pucheanu. ”Sunt mândru că particip la reconstruirea Galațiului”
Evaluaţi acest articol
(73 voturi)

- Domnule primar, se lucrează mult în oraș, iar părerile cetățenilor sunt împărțite. Cum vedeți această situație?

- Știu bine ce cred gălățenii, atât cei care se exprimă în online, dar și cei cu care mă întâlnesc pe stradă. Deși nu vedeți asta în presă, ajung des pe șantierele unde se lucrează, chiar mai des decât ar vrea unii constructori, pentru că vreau să văd care este ritmul de lucru, dar și prin cartiere, să iau pulsul orașului. Prefer să ies fără alai, cum se spune. Opiniile oamenilor sunt, așa cum este normal, diferite. Există diferențe şi între cei care se exprimă online față de cei care o fac direct. Părerile tuturor sunt importante, inclusiv unele critici care au generat decizii de corectare. Există însă un numitor comun: gălățenii văd schimbarea în bine și eforturile de reconstruire a orașului.

- Există critici privind alegerile care se fac, prioritizarea acestora, dar și calitatea unor lucrări.

- Când lansezi un asemenea program care remodelează orașul construind și nu dărâmând, pot apărea și dificultăți: finanțări întârziate, vreme nefavorabilă. Trebuie să vedem însă imaginea de ansamblu: avem lucrări fără precedent care modernizează orașul, în toate cartierele. Și se lucrează peste tot.

- Iar calitatea?

- Da, iată un subiect interesant și important. În primul rând, aș spune că suntem prea săraci să punem materiale proaste. Pe de altă parte, trebuie să avem grijă și de banii orașului. Sigur, pot fi și incidente, neconformități. Ni se întâmplă și nouă, acasă, când ne redecorăm locuința. Pentru lucrările mari pe care le derulăm avem însă garanții de bună execuție, diriginți de șantier care verifică atât corectitudinea, cât și calitatea acestor lucrări. Eu chiar le mulțumesc unora care au adus critici, pentru că am putut să intervenim și să remediem. Pe de altă parte, însă, nu voi tolera ca aceste detalii să se transforme în arme politice, de campanie. Să nu uităm că - nu demult - nu existau asemenea dezbateri utile, pentru că... nu prea era nimic de comentat. Cred că fiecare gălățean poate să vadă ce se construiește! Mai mult, cred că gălățenii nu mai pot fi păcăliți cu produse frumos ambalate, este vremea faptelor dovedite.

- Sunteți mulțumit de stadiul marilor proiecte cu care ați venit în fața gălățenilor? Câte dintre ele le veți vedea finalizate înainte de încheierea acestui mandat?

- Să ne aducem aminte de promisiunile mele de acum trei ani. Nu am promis nimic din ceea ce știam că nu pot face. Am realizat aproape tot ce ne-am propus. Mai avem la dispoziție aproape un an în care să finalizăm proiectele și să le pregătim pe următoarele.

- Ne puteți da exemple?

- Se văd peste tot. Ridicăm prima parcare multietajată din oraș. A fost un proiect cu mari greutăți, dar pe care îl voi finaliza. Vrem să fim siguri că soluțiile tehnice adoptate sunt cele mai bune și durabile. Realizăm artera de legătură rutieră de la CNMK. Cât de curând va fi gata. Amintiți-vă cum arăta aceea alee aglomerată, cu un maidan prăfuit unde oamenii își parcau autoturismele ca și când ar fi fost locuri amenajate. Intrările în Galați sunt acum estetice și funcționale, indiferent de criticile aduse, în special de cei care au avut oportunitatea să le facă, dar nu au făcut nimic. Foarte curând vom avea gata primul corp de școală construit “de la zero” în ultimii 20 de ani. Bulevardele principale sunt sau vor fi reabilitate și modernizate, în funcție de cum am reușit să accesăm fonduri europene. Centrul orașului, de la o zi la alta, capătă identitate și va arăta grozav. Va fi multă verdeață, copaci plantați, dar și zone curate și elegante unde să ne plimbăm cu copiii noștri.

- Dar Galațiul nu înseamnă doar infrastructură...

- Aveți dreptate, înseamnă și investiții în sănătate. Avem acum un centru medical de permanență și un centru de medicină dentară. Cei care au avut nevoie și au beneficiat de serviciile de aici spun că într-adevăr au găsit profesionalism și ajutor ori de câte ori a fost necesar. Am atras bani europeni pentru modernizarea, reabilitarea, dotarea și extinderea Spitalului de Copii ”Sfântul Ioan”. Să nu uităm că am reușit să aducem în patrimoniul municipalității și Maternitatea ”Buna Vestire”, unitate medicală pe care o vom moderniza tot cu fonduri europene.

- Dar, la nivel macro, care credeți că a fost cea mai mare reușită a mandatului dumneavoastră?

- Fără îndoială a fost faptul că Galațiul a devenit campion regional și chiar național la atragerea de fonduri europene. Avem proiecte contractate sau în stadii avansate de evaluare de aproximativ 300 de milioane de euro. Fiecare euro atras ne ajută acum la modernizarea și reconstruirea orașului, singurul proiect de pe agenda mea.

- Dar despre încălzirea centrală nu mai spuneți nimic?

- Haideți să ne uităm în presa altor orașe mari și să vedem cât de inspirată a fost decizia luată. Sunt mulțumit că am reușit să salvez orașul de o uriașă gaură neagră în bugetul local - aproape 12 milioane de euro care se duceau într-un sistem centralizat care genera pierderi uriașe și care aducea gălățenilor un serviciu lipsit de calitate și foarte scump. Am mers cu două soluții în paralel, pe de o parte ajutorul financiar de 3.000 de lei pe care l-am pus la dispoziția gălățenilor pentru a-și putea cumpăra și monta un sistem alternativ de producere a apei calde și căldurii, iar pe de altă parte transformarea unor puncte termice în minicentrale de cartier pe care le gestionează și administrează Calorgal. Nu a fost deloc ușor și mulți au considerat că nu este o soluție. Mai țineți minte furtuna care s-a creat în acele momente? Să fim serioși, oamenii au acum căldură și apă caldă când și cât doresc, avariile din sistem nu îi privează de acest serviciu zile în șir cum se întâmpla înainte, nu mai depind de vecinii rău platnici și plătesc exact atât cât consumă. Pentru oraș, pierderile de care aminteam s-au transformat într-un câștig pentru gălățeni.

- Dărâmați multe garaje și faceți aceste lucrări în interiorul cartierelor, lăudabile ce e drept, însă în continuare sunt zone în oraș care arată ca fiind abandonate. Discrepanța este foarte mare, ce faceți în acest sens?

- Lucrăm în toate cartierele, dar trebuie să fim rezonabili: nu putem face ce nu s-a făcut timp de zeci de ani. Am uitat cuvântul “imposibil”, dar am învățat altele: planificare, restructurare, prioritizare, resurse, strategie. Garaje? Eu nu vorbesc doar de garaje, ci de zone cu construcții neautorizate, inestetice care por fi folosite mult mai bine. Da, demolăm garaje, dar numai acolo unde știm ce vrem să facem și avem și resurse. Întrebați de cartiere: ne-am concentrat mai ales în zonele din jurul școlilor și grădinițelor, dar continuăm până spre bulevardele principale. Vorbim aici de reparații (unele majore), dar și sistematizare rutieră. Sună pompos dar nu este altceva decât o necesitate ignorată de, practic, toate administrațiile locale, zeci de ani. Sigur că nu e ușor. Nu vorbim doar de finanțări limitate, ci și de lipsă de forță de muncă.

- Credeți că intențiile dumneavoastră au fost înțelese?

- Sigur că da! Oamenii au înțeles și anvergura, dar și dificultățile acestui mănunchi gros de proiecte, fără precedent pentru Galați. Oamenii cu care mă văd des ne spun așteptările pe care le au, dar și lucrurile care îi nemulțumesc. Acum, atenția noastră se îndreaptă nu doar către garaje. Am găsit o formulă coerentă și elegantă în care să amenajăm acele zone foarte mari care arătau și încă arată ca fiind lăsate de izbeliște, respectiv Valea Ţiglinei şi Faleza Dunării. Am organizat câteva concursuri de idei, unde cei cu studii de specialitate în zona de arhitectură și proiectare au putut să își prezinte viziunea. Cât de curând vom pune pe hârtie proiectele de modernizare, în care vom ține cont și vom insera sugestiile profesioniștilor. Toate proiectele pe care le-am derulat sunt o prioritate și o mare necesitate pentru oraș. Și iată că, în multe situații, din imposibil am făcut posibil.

- Dumneavoastră ca primar, sunteți mulțumit de ce s-a făcut în ultimii trei ani?

- Personal, sunt greu de mulțumit, iar cei care lucrează direct cu mine știu acest lucru. Vreau să luăm decizii participative, în interesul orașului, vreau să construim și să modernizăm mai mult, vreau calitate și viteză mai bune, vreau respect pentru banii orașului și servicii mai bune pentru gălățeni.

- Domnule primar, ce vă doriți de la viitorul apropiat?

- Să fiu sănătos și să ofer familiei mele și gălățenilor toate motivele să fie fericiţi în Galați. Îmi doresc să reușesc să fac tot ce mi-am propus pentru acest oraș și să pot lansa numeroasele proiecte la care ne-am gândit pentru anii următori.

N.R. Material apărut în cadrul iniţiativei VL de a pune la dispoziţie gratuit spaţiu editorial instituţiilor gălăţene din toate domeniile de activitate. AFLĂ DETALII

Citit 28802 ori Ultima modificare Marți, 29 Octombrie 2019 14:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.