Aida Nechifor, director general Liberty Steel Galaţi: "Nu reducem locurile de muncă sau salariile, nu renunţăm la investiţii"

Aida Nechifor, director general Liberty Steel Galaţi: "Nu reducem locurile de muncă sau salariile, nu renunţăm la investiţii"
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Combinatul siderurgic Liberty Galați a avut de gestionat în ultimele luni două mari provocări – pe de o parte criza provocată de pandemia de Covid-19, iar pe de altă parte criza financiară generată de intrarea în insolvență a finanțatorului Greensill Capital. Cum au fost abordate aceste probleme la nivelul combinatului gălățean, puteți afla din interviul acordat în exclusivitate ziarului ”Viața liberă” de doamna Aida Nechifor, director general al Liberty Galați:

- Care sunt efectele crizei financiare pentru combinatul siderurgic Galați provocate de insolvența finanțatorului cheie al GFG Alliance, respectiv Greensill Capital?

- Pe măsură ce - la nivelul Alianței GFG - lucrăm pentru a rezolva situația, Liberty Galați are performanțe bune, iar activitatea sa generală este solidă și durabilă. Piața oțelului înregistrează acum cele mai mari prețuri din ultimii 13 ani, iar cererea pentru produsele noastre este robustă. Fluxurile noastre de producție funcționează la capacitate maximă și ne concentrăm eforturile pe livrarea produselor noastre la calitatea solicitată și în timp util.

- Care sunt efectele suprapunerii crizei financiare peste situația pandemică?

- Combinatul siderurgic de la Galați a depășit cu succes criza din 2020, generată de pandemie, ce a urmat reducerii severe a consumului de oțel și a scăderii prețurilor din 2019. În urma eforturilor depuse de echipa locală, Liberty Galați a trebuit doar să reducă temporar și nu să suspende sau să stopeze producția, spre deosebire de mulți alți producători europeni. Am continuat să ne servim clienții, în ciuda condițiilor extrem de dificile.

Odată cu redresarea puternică a pieței siderurgice, munca echipei Liberty Galați dă acum rezultate și lucrăm pentru a satisface volumele foarte mari ale cererii.

Echipa de conducere a fost puternică și determinantă în această perioadă, iar eu sunt extrem de mândră de realizările acesteia.

- În ce măsură se leagă finanțele Liberty Galați de finanțarea asigurată de Greensill?

- Provocarea cu care se confruntă Alianța GFG, generată de principalul său furnizor financiar, intrat în administrare specială, este una pe care suntem încrezători că o vom rezolva. Cu toate acestea, este important de reținut că Liberty Galați este o unitate viabilă și profitabilă, produce la niveluri superioare comparativ cu anul trecut, este capabilă să livreze oțel de calitate și să furnizeze finanțarea necesară pentru operațiunile și proiectele sale obișnuite. Suntem în contact strâns cu Guvernul și partenerii noștri de afaceri și colaborăm îndeaproape cu sindicatele, angajații și partenerii sociali.

- În contextul actual al crizei, ar fi posibil ca activele GFG Alliance / Liberty Steel să fie vândute? Ar putea fi aceasta situația combinatului de la Galați?

- Alianța GFG rămâne dedicată Liberty Galați și României. Planurile noastre de a ne spori prezența aici nu sunt afectate de situația actuală. Am început deja lucrul la planul de regenerare pentru Romportmet (portul nostru de la Dunăre), investiția în Romportmet este cu mult întârziată și constituie o parte critică pentru viitorul strategiei noastre GREENSTEEL.

În plus, studiem câteva proiecte de investiții pentru Liberty Galați, care ne-ar oferi posibilitatea de a fabrica produse cu valoare adăugată mai mare.

Combinatul siderurgic Galați este operațiunea noastră emblematică în România, însă BRCI (Banca Română pentru Credite și Investiții) continuă să crească și aceasta.

De asemenea, ne pregătim să lansăm SIMEC în România, afacerea noastră în domeniul energiei regenerabile, care va ajuta la conducerea proiectelor energetice pe care intenționăm să le lansăm. Continuăm să trecem în revistă și alte oportunități identificate în România.

Vrem să atragem tineri înapoi în industria siderurgică

-Criza financiară ar putea determina reducerea efectivului de angajați sau a veniturilor angajaților? Care sunt reperele politicii de resurse umane?

-Ne concentrăm pe creșterea producției, livrarea la timp și la calitatea solicitată a produselor noastre. Am împărtășit lucrătorilor și specialiștilor noștri informații de calitate despre starea unității și a grupului nostru și vom continua să facem acest lucru. Dialogul deschis și transparent este atât direct cu colegii noștri, cât și prin intermediul partenerilor noștri sociali - sindicatele. Nu avem intenția de a reduce locurile de muncă. Situația actuală ne evidențiază nevoia de a ne întări echipa și nu de a o reduce. Acesta este motivul pentru care suntem permanent pe piața muncii încercând să ne îmbogățim echipele cu colegi tineri.

Prin urmare, intenția noastră este să creștem și să atragem tineri înapoi în industria siderurgică prin dezvoltarea proiectului nostru GREENSTEEL ACADEMY, pe care îl avem cu universitatea locală. Programul nostru de Internship dar și altele, de atragere a lucrătorilor, prin programe de ucenicie, vor continua.

Salariile sunt conform prevederilor Contractului nostru Colectiv de Muncă încheiat în urmă cu câteva luni și se plătesc fără întârziere. Nu există intenția de a reduce salariile. Suntem bucuroși să vedem mult sprijin și calm din partea colegilor noștri. Am petrecut timp cu cât mai mulți oameni, am fost cu adevărat încurajați de nivelul de sprijin pentru GFG și personal pentru Sanjeev Gupta. Pe baza numeroaselor noastre interacțiuni și sesiuni de comunicare cu toți angajații noștri, am avut șansa de a discuta cu ei, de a oferi informații precise și de a le răspunde la întrebări.

- În ce măsură criza financiară a afectat relația dintre Liberty Galați și furnizorii și clienții săi? V-ați confruntat cu întârzieri la plată pentru livrări de materii prime sau produse finite? Este acesta un semn al pierderii încrederii?

- Discutăm în permanență cu furnizorii noștri despre orice problemă cu care ne-am putea confrunta și - din fericire - partenerii noștri își arată angajamentul de a derula afaceri cu noi pe termen lung. Ca orice afacere mare, există ocazional unele probleme, dar, acolo unde a fost cazul, am lucrat în colaborare pentru a le rezolva și am mers mai departe împreună. Ultimele luni au adus schimbări majore în industria noastră. Prețurile la cocs, minereuri de fier și alte materii prime au crescut semnificativ. Ambiția noastră de a crește producția a însemnat că a trebuit să cumpărăm volume mai mari din aceste materiale. Nu în ultimul rând, situația actuală cu principalul nostru finanțator a avut un impact asupra capitalului nostru de lucru, așa că întreprindem măsuri semnificative de auto-ajutorare pentru a reduce stocurile de oțel, pentru a asigura o concordanță între stocuri și comenzile clienților, precum și colaborarea cu clienții pentru a obține condiții care să aducă numerar mai devreme, iar furnizorii să amâne cererile de plată. Suntem foarte recunoscători pentru sprijinul oferit de clienții și furnizorii noștri până acum.

Modernizarea fluxului de producţie

- A fost anunțat un plan de investiții în valoare de 1 miliard de euro în 2020. Este acest plan încă valabil, ținând cont de pandemie și de criza financiară?

-Eforturile noastre strategice se concentrează asupra neutralității amprentei de carbon. Ne angajăm să o obținem până în 2030. Neutralitatea de carbon a producției de oțel la Liberty Galați va veni din modernizarea rutelor de producție metalurgică, tranziția în timp de la furnale la cuptoarele cu arc electric, care vor utiliza mai mult fier vechi, folosind tehnologia fierului direct redus cu gaz metan ca agent reductor într-o primă fază, înainte de a trecere la hidrogen, precum și utilizând energie regenerabilă verde în procesele noastre.

De exemplu, Grupul studiază deja în Franța o nouă rută metalurgică inovatoare care utilizează Reducerea Directă a Fierului (DRI) împreună cu un cuptor cu arc electric. Acest DRI poate utiliza, în primul pas, gaz natural și – mai apoi - hidrogen, ceea ce înseamnă că amprenta de carbon a acestui segment de producție va fi practic nulă.

Utilizarea mai multor deșeuri feroase înseamnă, de asemenea, o amprentă de carbon îmbunătățită, deoarece reciclăm mai mult fier vechi și ne adaptăm producția la cerințele economiei circulare.

Conceptul nostru de a deveni neutri din punct de vedere al emisiilor de carbon necesită, de asemenea, utilizarea unui volum mai mare de energie ecologică. În cazul nostru, acest lucru ne va îmbunătăți eficiența energetică (un proces continuu pentru noi) prin utilizarea energiei produse cu amprentă de carbon mai mică sau zero. În prezent analizăm - în diverse etape - toate aceste soluții cu SIMEC Energy Group, începând cu potențialul de producere a energiei electrice pentru Combinat, utilizarea gazului natural și hidrogenului, dar și instalarea de turbine eoliene și parcuri de panouri solare.

Toate acestea sunt pe agenda noastră, dar vor necesita - în mod clar - eforturi pregătitoare considerabile pentru a proiecta cele mai bune soluții posibile.

Nu în ultimul rând, am deschis o colaborare cu Universitatea „Dunărea de Jos” și cu un institut tehnic pentru a dezvolta proiecte de cercetare care vor spori capacitatea noastră de a folosi hidrogen în fabricarea oțelului.

- Care a fost cifra investițiilor realizate de Liberty după preluarea Combinatului Siderurgic Galați? Care sunt cele mai importante?

- Efortul nostru investițional obișnuit se ridică la zeci de milioane de euro anual, iar 2020 nu a fost o excepție. Cele mai importante investiții s-au concentrat pe fluxul primar: Furnalul și Oțelăria.

- Care este starea negocierii pentru o nouă finanțare a Alianței GFG? A fost depășit punctul critic?

- Discuțiile GFG cu administratorii Greensill (Grant Thorton) continuă în mod constructiv și încă ne propunem o soluție amiabilă care să ofere cea mai bună oportunitate tuturor părților interesate de a proteja valoarea, precum și de a ne asigura afacerile care joacă un rol atât de vital în lanțurile de aprovizionare și comunitățile din întreaga lume. Între timp, consilierii specialiști ai GFG continuă să analizeze ofertele de refinanțare pe care le-am primit până acum.

- Există vreo intenţie privind listarea Liberty Steel la bursele de valori?

- Nu există nicio intenţie în prezent de a face acest lucru.

- Când vedeți stingerea crizei financiare cauzată de Greensill? Care ar fi lecția de însușit pe termen lung în urma acestei experiențe?

- Lucrăm pentru a pune capăt acestei probleme cât mai curând posibil, dar, din cauza complexității grupului, va mai dura ceva timp.

Citit 22864 ori Ultima modificare Marți, 11 Mai 2021 00:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.