În Ucraina, și scriitorii sunt gata de luptă: „Dacă ne atacă, voi face tot ce pot împotriva lor”

În Ucraina, și scriitorii sunt gata de luptă: „Dacă ne atacă, voi face tot ce pot împotriva lor”
În imagine, Iuri Andruhovici (Foto Wikimedia)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Vladimir Putin nu vrea să accepte că Ucraina se îndepărtează de Moscova, dar războiul nu face decât să amplifice dorința ucrainenilor de a se apropia de Occident.

Ucraina a introdus legi dure împotriva propagandei rusești, tot mai mulți ucraineni refuză să mai vorbească în rusă – în trecut acest lucru era firesc, iar opțiunea pentru pentru NATO este tot mai puternică.

Iuri Andruhovici, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori ucrainieni și un publicist activ la Kiev, a explicat într-un interviu pentru PressHUB cum e să trăiești de ani de zile în război și sub amenințarea unui nou atac. Și de ce sunt dispuși tot mai mulți cetățeni ai Ucrainei să lupte cu arma împotriva militarilor ruși.

PressHUB: Care este starea de spirit a ucrainenilor, în contextul conflictului cu Rusia și a unui nou potențial atac asupra Ucrainei. Sunteți optimist că nu va avea loc o nouă invazie sau, din contră, sunteți pregătit pentru amplificarea războiului?

Iuri Andruhovici: Cred că nu avem de ales între optimism și pesimism. Sincer să fiu, oricum ai privi, nu poți fi decât pesimist. Dacă nu va exista o invazie rusă, asta înseamnă că Putin este complet mulțumit – pentru că a preluat controlul deplin asupra viitorului nostru și perspectiva euro-atlantică pentru Ucraina este deocamdată (sau pentru totdeauna) închisă.

Dacă va fi o invazie, asta înseamnă un mare război. Dar această a doua opțiune reprezintă cel puțin o șansă de a-l slăbi pe Putin și sistemul său. În ultimele luni, ucrainenii au tot repetat o glumă veche și cinică: „Sfârșitul oribil este mai bun decât groaza fără sfârșit”.

Desigur, încă credem că este doar o cacealma și Rusia nu va risca cu viața propriilor soldați. Pe de altă parte, Rusia nu a fost niciodată deosebit de atentă cu viața oamenilor săi. Aceasta este problema: nu putem spera că va exista în Rusia un val uriaș de proteste împotriva acestui război.

CITIȚI AICI TOT INTERVIUL

Citit 1708 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Februarie 2022 10:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.