Avem pe străzi doar jumătate din polițiștii necesari - INTERVIU cu șeful IPJ Galați, comisarul-șef Cornel Mototolea

Avem pe străzi doar jumătate din polițiștii necesari - INTERVIU cu șeful IPJ Galați, comisarul-șef Cornel Mototolea
Criza forțelor de ordine ne afectează siguranța
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Deficitul de personal determinat în mare parte de pensionările accelerate ale cadrelor operative din structurile de forță din Galați își pune amprenta asupra siguranței publice într-un context social delicat, generat de pandemie. În condițiile în care riscul criminogen crește, pe fondul crizei sanitare și economice, factorul uman din Poliție și Jandarmerie devine o problemă cronică, ce nu poate fi acoperită de pe o zi pe alta.

Dincolo de percepția generală, publică, a eficienței serviciului instituțiilor din zona de ordine publică, există cifre care atestă o realitate nedorită și care arată că este tot mai greu ca strada să fie ținută sub control, pentru asta fiind necesare eforturi mari și găsirea de soluții de compromis pentru a menține un climat de liniște și de a interveni, pe cât posibil, pentru apărarea drepturilor cetățenești. Sunt tot mai puțini polițiști, numărul celor cu experiență este și mai mic, iar o repartizare eficientă în structuri și teritoriu devine uneori o misiune imposibilă. Este realitatea recunoscută de comanda Poliției Galați, la finalul unui an greu, de pandemie și criză, în care, metaforic vorbind, pe o poartă au plecat oameni, iar pe alta au intrat, cu duiumul, teancuri de sesizări care atestă o creștere galopantă a infracționalității. Inclusiv în stradă, unde fărădelegile s-au dublat față de anul precedent, e drept, în condițiile în care anul 2020 a avut ca particularitate o restricționare mai accentuată a libertății de mișcare pe fondul pandemiei. Care au fost cauzele și efectele relaxării ne răspunde chiar șeful IPJ Galați, comisarul-șef Cornel Mototolea (foto).

R: Care este gradul de încadrare cu personal, la acest moment, în Inspectoratul de Poliție Județean?

C.M. La acest moment inspectoratul are un grad de acoprire cu personal de 77 la sută, cel mai mare deficit înregistrându-se, din păcate, la nivelul structurilor de ordine publică. Încadrările pe care le-am făcut în ultimul an, în special din sursă externă, le-am direcționat spre posturile de poliție comunale, unde aveam un deficit accentuat și unde am încadrat oameni pe funcțiile de ajutor de șef de post. 

R: Cum stați cu acoperirea municipiului Galați? Care este situația în stradă? 

C.M. Așa cum arătam, avem deficit major pe linie de ordine publică, iar asta se resimte cel mai mult la nivelul municipiului Galați, unde aproape jumătate din schema de personal este vacantă.

R: Cum reușiți, în aceste condiții, să acoperiți necesarul?

C.M. Beneficiem de sprijinul colegilor de la Jandarmerie și Poliția Locală, împreună cu care avem planuri de acțiune pentru misiunile de menținere și asigurare a ordinii publice. 

R: Cum vedeți diminuarea acestui deficit în viitorul apropiat, în condițiile în care criza prin care trecem va duce la o creștere și mai accentuată a fenomenului infracțional?

C.M. În primul rând, sperăm să ni se repartizeze mai mulți absolvenți din școală. În martie se va repartiza ultima promoție a Școlii de Agenți de la Câmpina și atunci sperăm să primim cât mai mulți oameni cu care să acoperim necesarul din structurile deficitare. Noi vom cere, depinde câți ne vor trimite. 

R. Care a fost principalul factor care a dus la această criză de personal?

C.M: Pensionarea, un fenomen care a început prin 2017, astfel că acum, după patru ani, nu prea mai avem oameni care să întrunească condițiile de pensionare. Numai anul trecut, au solicitat trecerea în rezervă 64 de polițiști, determinați în cea mai mare parte de contextul nesigur privind viitorul pensiilor și al vârstei de pensionare. Preconizăm ca în următorii ani fenomenul să scadă, pentru că, așa cum arătam, au rămas foarte puțini agenți și ofițeri care să mai îndeplinească criteriile pentru a ieși la pensie.

Infractorii s-au dezlănțuit în oraș 

În al doilea an de pandemie, după restricțiile impuse în 2020 și în contextul amplificării crizei economice, s-a ajuns la un ”bum” al infracționalității stradale de toate felurile, la care contribuie și specificul ”zonal”, consumul tot mai crescut de alcool. Statistic, anul trecut au fost înregistrate, ca urmare a sesizărilor, 964 de infracțiuni comise în stradă, dintre care doar 17 au fost surprinse în flagrant. O treime din totalul faptelor comise în spațiul public au fost furturi. Au fost raportate 39 de tâlhării, majoritatea prin smulgerea poșetelor. De asemenea, s-au înmulțit furturile din mașini, spărgătorii de autoturisme contribuind la creșterea numărului de fapte cu 40 la sută față de anul precedent. Și mai mult, au explodat furturile de componente exterioare de la mașini, de genul oglinzilor sau capacelor de roți, 86 la sută fiind procentul raportat la final de 2021 de Poliția Galați.

Citit 7342 ori Ultima modificare Luni, 07 Februarie 2022 05:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.