Avem pe străzi doar jumătate din polițiștii necesari - INTERVIU cu șeful IPJ Galați, comisarul-șef Cornel Mototolea

Avem pe străzi doar jumătate din polițiștii necesari - INTERVIU cu șeful IPJ Galați, comisarul-șef Cornel Mototolea
Criza forțelor de ordine ne afectează siguranța
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Deficitul de personal determinat în mare parte de pensionările accelerate ale cadrelor operative din structurile de forță din Galați își pune amprenta asupra siguranței publice într-un context social delicat, generat de pandemie. În condițiile în care riscul criminogen crește, pe fondul crizei sanitare și economice, factorul uman din Poliție și Jandarmerie devine o problemă cronică, ce nu poate fi acoperită de pe o zi pe alta.

Dincolo de percepția generală, publică, a eficienței serviciului instituțiilor din zona de ordine publică, există cifre care atestă o realitate nedorită și care arată că este tot mai greu ca strada să fie ținută sub control, pentru asta fiind necesare eforturi mari și găsirea de soluții de compromis pentru a menține un climat de liniște și de a interveni, pe cât posibil, pentru apărarea drepturilor cetățenești. Sunt tot mai puțini polițiști, numărul celor cu experiență este și mai mic, iar o repartizare eficientă în structuri și teritoriu devine uneori o misiune imposibilă. Este realitatea recunoscută de comanda Poliției Galați, la finalul unui an greu, de pandemie și criză, în care, metaforic vorbind, pe o poartă au plecat oameni, iar pe alta au intrat, cu duiumul, teancuri de sesizări care atestă o creștere galopantă a infracționalității. Inclusiv în stradă, unde fărădelegile s-au dublat față de anul precedent, e drept, în condițiile în care anul 2020 a avut ca particularitate o restricționare mai accentuată a libertății de mișcare pe fondul pandemiei. Care au fost cauzele și efectele relaxării ne răspunde chiar șeful IPJ Galați, comisarul-șef Cornel Mototolea (foto).

R: Care este gradul de încadrare cu personal, la acest moment, în Inspectoratul de Poliție Județean?
C.M. La acest moment inspectoratul are un grad de acoprire cu personal de 77 la sută, cel mai mare deficit înregistrându-se, din păcate, la nivelul structurilor de ordine publică. Încadrările pe care le-am făcut în ultimul an, în special din sursă externă, le-am direcționat spre posturile de poliție comunale, unde aveam un deficit accentuat și unde am încadrat oameni pe funcțiile de ajutor de șef de post. 

R: Cum stați cu acoperirea municipiului Galați? Care este situația în stradă? 
C.M. Așa cum arătam, avem deficit major pe linie de ordine publică, iar asta se resimte cel mai mult la nivelul municipiului Galați, unde aproape jumătate din schema de personal este vacantă.

R: Cum reușiți, în aceste condiții, să acoperiți necesarul?
C.M. Beneficiem de sprijinul colegilor de la Jandarmerie și Poliția Locală, împreună cu care avem planuri de acțiune pentru misiunile de menținere și asigurare a ordinii publice. 

R: Cum vedeți diminuarea acestui deficit în viitorul apropiat, în condițiile în care criza prin care trecem va duce la o creștere și mai accentuată a fenomenului infracțional?
C.M. În primul rând, sperăm să ni se repartizeze mai mulți absolvenți din școală. În martie se va repartiza ultima promoție a Școlii de Agenți de la Câmpina și atunci sperăm să primim cât mai mulți oameni cu care să acoperim necesarul din structurile deficitare. Noi vom cere, depinde câți ne vor trimite. 

R. Care a fost principalul factor care a dus la această criză de personal?
C.M: Pensionarea, un fenomen care a început prin 2017, astfel că acum, după patru ani, nu prea mai avem oameni care să întrunească condițiile de pensionare. Numai anul trecut, au solicitat trecerea în rezervă 64 de polițiști, determinați în cea mai mare parte de contextul nesigur privind viitorul pensiilor și al vârstei de pensionare. Preconizăm ca în următorii ani fenomenul să scadă, pentru că, așa cum arătam, au rămas foarte puțini agenți și ofițeri care să mai îndeplinească criteriile pentru a ieși la pensie.

Infractorii s-au dezlănțuit în oraș 

În al doilea an de pandemie, după restricțiile impuse în 2020 și în contextul amplificării crizei economice, s-a ajuns la un ”bum” al infracționalității stradale de toate felurile, la care contribuie și specificul ”zonal”, consumul tot mai crescut de alcool. Statistic, anul trecut au fost înregistrate, ca urmare a sesizărilor, 964 de infracțiuni comise în stradă, dintre care doar 17 au fost surprinse în flagrant. O treime din totalul faptelor comise în spațiul public au fost furturi. Au fost raportate 39 de tâlhării, majoritatea prin smulgerea poșetelor. De asemenea, s-au înmulțit furturile din mașini, spărgătorii de autoturisme contribuind la creșterea numărului de fapte cu 40 la sută față de anul precedent. Și mai mult, au explodat furturile de componente exterioare de la mașini, de genul oglinzilor sau capacelor de roți, 86 la sută fiind procentul raportat la final de 2021 de Poliția Galați.

Citit 6393 ori Ultima modificare Luni, 07 Februarie 2022 05:46

19 comentarii

 • postat de legea e pt. toti
  Luni, 07 Februarie 2022 19:46
  89.136.186.***
  acu sunt mai multi politisti decat locuitori;prin birouri, stau ascunsi, la caldurica, zeci de politisti, care habar nu au cu ce se mananca munca de politie, ca au intrat, in sistem, ducand "crapuletul" si miile de euro, periodic; ca doar politistii patroni de magazine,scoli de soferi,studiouri de videochat, cum credeti ca isi platesc taxele si impozitele,din "cadourile" primite, nu din salariile lunare?cum isi intretin masinile, vilele????sa ne dea si noua reteta, sa vedem si noi,prostii care muncim,platim taxe,din salariul lunar, cum putem sa avem vile si masini scumpe?!
  0
  5
  Raportează
 • postat de DAS
  Duminică, 06 Februarie 2022 19:14
  89.137.231.***
  Romania va cadea curand prada clanurilor de romi, gastilor de cartier , proxenetilor si traficantilor iar daca mai adaugam si coruptii din politica tabloul e complet. Cine sa se opuna? Cine are puterea asta? Politia nu are pitere sa traga ca in America ! Politia trebuie sa foloseasca urgent armele din dotare impotriva infractorilor !
  1
  5
  Raportează
 • postat de Zoro
  Duminică, 06 Februarie 2022 05:14
  109.166.133.***
  Când purtarea măștii (botniței) a fost obligatorie,vedeai pe străzi numai patrule de polițiști și jandarmi ! De unde apăreau atâția? Din pământ, din iarbă verde? Pentru ordine publică și siguranța circulației nu mai sunt polițiști și jandarmi ?
  4
  22
  Raportează
 • postat de sica
  Sâmbătă, 05 Februarie 2022 22:02
  5.13.212.***
  Daca procentul de ocupare a functiilor de ordine publica (adica a celor din stradă) este de 50% (asa a declarat seful IPJ) , iar media pe intregul IPJ Galati este de 77 %, atunci care ar fi concluzia ?! ...că procentul de ocupare a functiilor neoperative (adica a celor de prin birouri) este de peste 90% !!!! Păi, nu ar trebui să fie taman pe dos ?! Întreb și eu pentru un prieten.... Și in cazul asta (90% in birouri și 50% pe teren procent de ocupare) nu e vorba de management defectuos ?!
  1
  34
  Raportează
 • postat de Reforma, reforma, reforma!
  Sâmbătă, 05 Februarie 2022 19:02
  37.201.7.***
  Degeaba e Mototolea bun daca nu are cu cine. Dosarele putrezesc cate 2-3 ani prin sertare si asta nu se intampla neaparat ca sunt putini politisti. Cauzele sunt fraternizarea cu infractorii si lipsa de interes. Vai de politia noastra! Normal ca fac infractorii ce vor!
  2
  41
  Raportează
 • postat de sifonaria
  Sâmbătă, 05 Februarie 2022 16:23
  89.39.81.***
  problema eu cred ca e legata si de politia locala care deserveste autoritati locale pe bani muuulti, gen sifon. sint atit de multe firme de paza. patronii lor sint din sistem politienesc si militar. in romania smecheria e de baza. iar sifon. ajungem iar la autoritatile locale. pensionarea timpurie si salarizarea sub a politiei locale ii fac pe politisti sa paraseasca sistemul. eu cred ca potentii locali si-au facut armata lor, politie locala si firme de paza cu ajutorul fostilor politisti ce vor bani multi. politistii nationali sint cei de fapt ce au autoritatea de a face ordine cu adevarat. politia locala si firmele de paza sint doar o metoda de a sifona bani publici. cred ca trebuie reinstituita adevarata politie si sa inchidem acest robinet de sifon public, politia locala si a pune ordine la firmele de paza..
  3
  30
  Raportează
 • postat de teo
  Sâmbătă, 05 Februarie 2022 13:33
  86.124.115.***
  Aplicati modelul american -un singur sediu de politie in oraș, desfiintate sectiile iar toate echipajele sunt in patrulare pe teren. Pana si gogoasa o manaca in masina de politie. La noi mai toate masinile stau in curtea sectiilor, politistii mai toti sunt in sectii, pe strada nu vezi picior de politist .
  1
  38
  Raportează
 • postat de ss
  Sâmbătă, 05 Februarie 2022 11:52
  5.13.216.***
  Cand eram 330.000 de galateni cati militieni aveam? Acum cati politisti, paznici locali ai primariei si paznici ai firmelor de securitate avem? La ce pret?
  3
  46
  Raportează
 • postat de corneliu
  Sâmbătă, 05 Februarie 2022 11:48
  92.85.13.***
  Mie imi pare obosit, e muncit sau asa s-a nascut? Nu putea sa vina vesel cu un aer optimist si viril gen comisarul Moldovan? Mai descurajati oamenii sa depuna sesizari si plangeri ca sa dati bine la evaluari ? La ce populatie mai are orasul sunteti prea multi.
  3
  44
  Raportează
 • postat de Marcu D
  Sâmbătă, 05 Februarie 2022 11:08
  109.166.132.***
  Niște politruci au desființat instituția sectoristului. Cea mai gravă eroare. Și niciun neterminat de așa-zis politician nu catadicsește să îndrepte această eroare.
  Avem o poliție locală aservită în totalitate primarilor și baronilor politici.
  Ar trebui ca toți polițiștii locali să fie evaluați medical, psihologic, apoi puși sa urmeze un stagiu de pregătire după programele de învățământ din școlile politiei naționale și după asta desființată politia locală. Cei care au urmat stagiile de pregătire să fie apoi integrați în politia națională și reînființate urgent structurile de paza și ordine și sectoristi.
  Cat despre plecările în pensie la vârste sub 50 de ani, oare cine poartă vina? Cine legiferează în țara asta? Nu cumva ajungem tot la politic?
  Iată deci de unde toate aceste sincope și toate relele din România.
  1
  45
  Raportează
 • postat de Lia
  Sâmbătă, 05 Februarie 2022 10:02
  86.125.62.***
  Da, sa fie multi politisti, cat mai multi si degeaba. Doi la un cetatean, daca se poate.
  3
  28
  Raportează
 • postat de Sorin
  Sâmbătă, 05 Februarie 2022 09:52
  95.77.107.***
  Pentru a creste eficienta activitatii politistilor acestia trebuie lasati fara telefoane personale in timpul serviciului. Si mai putina benzina pentru masinile din dotare. Politistii trebuie sa patruleze si mergand pe jos.
  Observ tot felul de tineri politisti care stau cu mainile in buzunare, au pantalonii stramtati jos spre glezne, nu poarta cascheta cand ies din masina si se uita toata ziua in ecranul telefonului personal.
  Parca nici standardele de admitere in Politie nu sunt cum erau acum 40 de ani, ma refer la inaltime, greutate, capacitate de a face efort, mers corect ( sa nu ai platfus, sa nu calci spre interior cu laba piciorului ). Am vazut o politista care avea 50 de kg, calca foarte rau cu un picior si patrula pe strada. Ce respect sa impuna ? Macar pe vremea comunistilor politistii aratau fizic in regula, intelectual nu comentez.
  2
  40
  Raportează
 • postat de Iacob
  Sâmbătă, 05 Februarie 2022 09:10
  95.77.107.***
  Si trei sferturi din acea jumatate sunt invizibili probabil. Trebuie inteles si de catre politistii care au competente pentru a patrula ca preventia se face si prin simpla prezenta a lor si eventual a autospecialelor. Si asa deoarece nu toti cei care comit ilegalitati (furturi, jafuri, batai, fapte la regimul circulatiei), sunt din clanuri care nu se feresc nici de politie. Sunt si gainari sau fomisti sau din gastile de cartier, care fug si se fac nevazuti la aparitia "oamenilor legii" (renume pe care nu prea mai pot sa-l revendice)!
  0
  35
  Raportează
 • postat de anti spaga
  Sâmbătă, 05 Februarie 2022 08:17
  62.231.94.***
  Mototolea e profesionist si cinstit.
  23
  8
  Raportează
 • postat de Popovici
  Sâmbătă, 05 Februarie 2022 07:56
  5.14.144.***
  Salarizarea, cum e cu salarizarea, un agent îmi spunea ca are salariu de vreo 2600 în mana, sau asa ceva, la care se adaugă norma de hrana și ceva pentru haine, când la locala de 4500 fără norma și hrana, tu vrei sa ma fac polițist?
  2
  31
  Raportează
 • postat de Hapciu
  Sâmbătă, 05 Februarie 2022 07:48
  86.124.203.***
  Oamenii pleacă din sistem, de "bine" ce este... Caci dacă ar fi altfel, evident ca n-ar pleca..
  18
  14
  Raportează
 • postat de andrei
  Sâmbătă, 05 Februarie 2022 07:26
  217.63.67.***
  PAI DACA SE POATE MIZERIA ASTA DE PENSIONARE LA PATRUZECI SI CEVA DE ANI!!!!
  8
  63
  Raportează
 • postat de EU
  Sâmbătă, 05 Februarie 2022 06:06
  213.233.88.***
  De ce se umbla cu PROSTEALA. Pe vremea lui Ceausescu eram 23 milioane de locuitori si militieni mai putini, cu dotari precare fara calculatoare, masini baze de date, dar nu numarul conteaza domnilor conteaza PREGATIREA LOR.
  10
  60
  Raportează
 • postat de Adrian
  Sâmbătă, 05 Februarie 2022 00:43
  89.39.81.***
  Păi dacă ii scoateți la pensie imediat ce ii angajați...și titlul corect e: avem in mașini facand diferite comisioane ...
  11
  62
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.