„Cei care au o problemă îmi scriu și li se răspunde”. Interviu cu primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu (IV)

„Cei care au o problemă îmi scriu și li se răspunde”. Interviu cu primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu (IV)
Evaluaţi acest articol
(122 voturi)

Într-o discuţie amplă cu primarul Galaţiului, facem radiografia proiectelor finalizate până acum, a performanţelor echipei din Primăria Galaţi, a dificultăţilor întâmpinate, creionând şi modul în care edilul vede munca în administraţie, dar şi felul în care îşi doreşte să se desfăşoare proiectele aflate în derulare.

A.O.: Cum explicați deficiențele în activitatea șefilor societăților locale, pentru că există reclamații în legătură cu întreținerea parcurilor, cimitirelor, spațiilor verzi etc.
I.P.: Da, au dreptate oamenii, dar nu e întotdeauna din vina directorilor și vă dau subiect pentru viitoare reportaje sau interviuri, poate ar trebui să discutați atât cu directorul de la Ecosal, cât și cu directorul de la Gospodărire Urbană ca să vedeți cam ce deficit de forță de muncă au și unii, și alții.  Evident că e sub demnitatea oricui să muncească la salubrizare. Nu de alta, dar am fost cu toții născuți minimum academicieni. Pretindem, dar nu oferim nimic în schimb. Pretindem, "să ni se…". Din păcate, cei mai supărați pe acest aspect, pe care de altfel chiar și eu sunt supărat, sunt cei care nu și-au mai plătit de foarte multă vreme taxele și impozitele, pentru că, în accepțiunea generală, "statul trebuie să ne DEIE". Nimic mai fals, pe lângă drepturi, ai și o groază de obligații.

A.O.: Vi se mai reproșează că ați aloca un timp prea scurt audiențelor.
I.P.: Recunosc că nu sunt nici Marius Stan care nu făcea audiențe, dar, cu siguranță, nu sunt nici Dumitru Nicolae care făcea doar audiențe. Și s-a văzut, să-i fie țărâna ușoară, am fost colegi de partid, cu tot respectul, au fost 12 ani pierduți pentru Galați. Îmi pare rău că o să-mi pun în cap o parte dintre fanii dumnealui, dar știu ce am găsit aici, știu ce s-a făcut sau nu s-a făcut. A fost un mare delay (întârziere, n.red.) pentru Galați.
Dacă cei dinaintea mea și-ar fi făcut treaba cum trebuie, eu n-aș fi fost un primar care să obțină 60 la sută. Am ținut cam o audiență pe lună, eu țin altfel audiențele și forma de audiență este pagina mea de Facebook. Cei care au o problemă îmi scriu și li se răspunde într-o proporție covârșitoare. Există la noi sindromul ăsta monarhic, "băi, eu trebuie să-i spun lui Vodă, nu vorbesc eu cu fitecine, eu mă duc la ăla, să mă pupe unde a scuipat ălălalt, da?". Forma asta românească de a ne plasa mie mi se pare total greșită, ne consumăm unul altuia timpul. Știți de ce?  N-am mai ținut audiențe pentru că au fost interzise. Preț de un an și ceva, doi ani, nu am avut voie să facem așa ceva, relaționarea cu cetățeanul a fost una minimală, impusă de ordonanțe, dar, dincolo de asta, trei sferturi din oamenii care mi-au trecut pragul nu aveau probleme cu primăria. Aveau probleme cu alte entități, dar nu știau unde să se adreseze. În mentalul colectiv, cel la care te duci să-ți rezolve problemele este primarul și astea sunt reminiscențe de-astea comunistoido-agricole, dacă le pot numi astfel.

A.O.: Ați ajuns de la 25 la sută la 60 la sută în opțiunile gălățenilor. Cât estimați să obțineți la următoarele alegeri, în cazul în care veți decide să mai candidați?
I.P.: Cel mai probabil, voi mai candida încă o dată. Cât estimez? De obicei, administrația, atunci când te afli în bătaia puștii, te erodează. E greu să nu faci greșeli, e greu să nu creezi nemulțumiri sau să nu fi fost învestit cu extrem de multă speranță, ce se poate transforma extrem de ușor în frustrare, în nemulțumire. "Bă, l-am votat pe ăsta și uite că la mine în fața blocului n-a asfaltat". Ținând cont de ceea ce v-am spus, e foarte greu de anticipat acum. Mi-ar plăcea, evident, să pot depăși acest barem pe care l-am impus și care e o noutate pentru Galați, pentru că nimeni n-a mai scos până acum 60 la sută, nici măcar din a doua strigare, pentru că până nu demult erau alegeri în două tururi.

A.O.: De ce-ar depinde succesul sau insuccesul?
I.P.: Totul contează, de la adversarii politici pe care îi ai la momentul respectiv la realizările pe care ai reușit să le livrezi, de la modul cum ai reușit să comunici la modul în care te-au perceput oamenii, totul.

A.O.: De ce credeți că nu a mers acest oraș?
I.P.: Neștiință, nepricepere.

A.O.: Nu a avut niciun rol politicul?
I.P.: Nu, domnule, încă o dată, apropo de bula asta de care tot vorbim și de accepțiunea publicului, "domnule, nu s-a făcut pentru că a trebuit să fure ăla și cu ăla". Eu sunt dovada cea mai bună a faptului că e o falsă teorie. Faci, ai cifră mare. Ai voturi multe. Nu faci, cel mai probabil, trebuie să recurgi la tot felul de tertipuri politice pentru a recâștiga numărul de voturi necesar unei realegeri.

A.O.: De ce nu s-au accesat fonduri europene atâția ani? Vox populi vehiculează ideea că acele fonduri nu erau "sifonabile".
I.P.: Nu! Încă o dată, nepricepere. Asta din punctul meu de vedere.

A.O.: Bun, dar există consilieri pe varii domenii.
I.P.: Odată ce ajungi în vârful lanțului trofic, ca să mă exprim așa, la nivel local, tinzi să ții cont sau să nu ții cont. Eu am un om lângă mine, dacă vreți să știți, care are o misiune specială și are voie să meargă până acolo încât "să-mi tragă una în ureche" ca să-mi revin, dacă vreodată mă ridic, fie și cu un milimetru, de la pământ și pierd împământarea. E unul dintre consilierii mei sau pretind eu că e unul dintre ei, deși el nu e sau nu mai e consilierul meu. Are menirea asta ingrată pentru mine, chiar dacă nu-mi convine, să-mi spună și ce nu vreau să aud.

A.O.: Unde vă vedeți peste 4, 8, 12 ani? Primăria peste tot în lume e o rampă de lansare politică spre sfere înalte, președinții francezi de la primărie au pornit și nu numai ei.
I.P.: Depinde ce faci. Dacă ai pricepere, nu te uzezi. Uitați-vă la Boc. A venit cel mai probabil înapoi la primărie pe un fundal de percepții meganegative odată cu PDL-ul, dar cu o muncă asiduă, cu o activitate de PR și mai asiduă, a produs ce vedem. Dar dacă nu ai rezultate în spate, ești nimic, poți să faci o dată din țânțar armăsar, dar dacă nu ai rezultate, a doua oară nu mai ține.

A.O.: Domnule primar, vă mulțumesc foarte mult pentru deschiderea de care ați dat dovadă.

Alte detalii din discuția cu primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu

A consemnat Adrian Onicescu

Adrian Onicescu este jurnalist freelancer, absolvent al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Hyperion, de loc din Târgovişte, stabilit în Galaţi, căsătorit, administratorul afacerii familiei, pasionat de istorie, fost ofiţer radiotelegrafist de marină la Tulcea, Constanţa, Atena (Grecia) şi Haifa (Israel).

Citit 4386 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Martie 2022 01:55

11 comentarii

 • postat de Alexutz
  Joi, 03 Martie 2022 15:43
  5.2.205.***
  Eu l-as intrebat pe primar ce face ca sa nu mai fim in top 3 la someri pe tara.
  Dar probabil de la el din birou iese soarele pe toate partile..... pentru esecuri vad ca vinovata e presa, adversarii politici, etc.

  Noapte buna Galati!
  1
  9
  Raportează
 • postat de SPERANTA
  Luni, 28 Februarie 2022 19:01
  5.13.206.***
  reporterul a primit lista cu intrebari inainte pentru primarul "academician"? primarul hibrid intre Stan si Nicolae se vede atotstiutor, mai are putin si se pupa singur in oglinda! lasa-ne... poate partidul gaseste si alte optiuni in afara de cei de acum.. nici deputatii, nici senatorii orasului nu se remarca cu nimic. eliberati scaunele cu totii !!!
  1
  16
  Raportează
 • postat de Galatean
  Luni, 28 Februarie 2022 15:47
  81.12.150.***
  "Cei care au o problemă îmi scriu și li se răspunde”. Adica ... le raspunde altcineva.
  Pai sa intrebam: aeroport la Galati???
  2
  11
  Raportează
 • postat de Huma
  Luni, 28 Februarie 2022 12:26
  5.13.223.***
  Aroganta,si atat, inrest, somaj, saracie, lipsa locurilor de munca si alungarea adevaratilor ce pot dinamiza urbea, tinerii, in rest, case de pariuri, case de amanet si pacanele, cazinouri….tot orasul, sigur, daca azi era primar Stan Marius, altfel ar fi aratat orasul, dar, ne meritam soarta.
  4
  13
  Raportează
 • postat de Sarbusca Gheorghe
  Luni, 28 Februarie 2022 10:52
  86.124.119.***
  Cum e posibil ca o hotărâre a C.L sa plătim femeia de serviciu la m.p.din apartament cind ea matura m.p.pe casa scării!!!!!Eu am 85 m.p.in apartament care este egal cu m.p.ai scării!!!!
  3
  11
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Luni, 28 Februarie 2022 09:32
  5.2.205.***
  Tipul este in lumea lui.......nu are nici o treaba cu realitatea din teren.....
  5
  47
  Raportează
 • postat de Dani
  Luni, 28 Februarie 2022 07:51
  93.122.250.***
  Exista mai multe aplicații pt. Sesizări:
  City App, Facebook, saitul primăriei și altele.
  Doar că se mișcă foarte greu cu rezolvarea lor.
  Cea mai eficienta este Facebook că e in vazul tuturor și se fac de coco daca nu rezolva problema
  In rest stai cu lunile, anii pt. rezolvarea unor sesizări simple
  1
  36
  Raportează
 • postat de rosca
  Luni, 28 Februarie 2022 06:36
  5.13.143.***
  TOATE BUNE CE SPUNE PRIMARUL ,DAR REPORTERUL TREBUIA SA INTREBE DE MIZERIA DIN VALEA ORASULUI ,LA PIATA RUSILOR CUM O NUMIM.V-AM ANUNTAT DE MAI MULTE ORI,ACOLO NU ESTE FRATIE NU ESTE PANDEMIE.
  2
  31
  Raportează
 • postat de Oprea Gina
  Luni, 28 Februarie 2022 06:35
  109.166.128.***
  Scriu de ceva timp despre acea canalizare pe care nu o avem pe bulevardul George Coșbuc și nu mi se răspunde nimic. În acest moment se modernizează strada și nu se pune acea canalizare de care avem mare nevoie.
  0
  28
  Raportează
 • postat de Nicu
  Luni, 28 Februarie 2022 03:01
  5.13.156.***
  Primarul Pucheanu (PSD) acum nu poate sa se mai scuze si sa acuze ca PNL-ul ii blocheza/amana/saboteaza proiectele, pentru ca PSD-ul acum este la guvernare. Cand incepe si finalizeaza lucrarea mult asteptata de toti conducatorii auto “Amenajare arteră de legătură între B-dul Dunărea şi B-dul Marii Uniri, drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră” ?
  Tot traficul auto care vine din Valea Orasului si circula in directiile Braila, Tecuci, Slobozia Conachi, Cuca respectiv Oancea, este nevoit sa circule prin oras cand foarte bine daca s-ar dori (in interesul comunitatii) se se devieze traficul pe drumul mult promis prin curtea Politiei de Frontiera. Dar numai sa se vrea. Pana acum nu s-a vazut ca s-ar vrea din timpul mandatelor lui Dumitru Nicolae si pana acum (Pucheanu). Oare sunt interese imobiliare cu terenul respectiv ? Pe Google Maps a aparut drumul dar in realitate NU ESTE. Cand va fi si in realitate ?
  7
  39
  Raportează
 • postat de DAS
  Luni, 28 Februarie 2022 01:15
  89.137.231.***
  Cerem primarului sa nu implementeze parcarea cu plata in toate zonele si cartierele mai ales ca nu sunt suficiente locuri de parcare.
  Cerem primarului sa scoata parcarea cu plata sambata si sa fie ca in celelalte orase doar luni-vineri.
  Cerem primarului sa aduca investitori si firme serioase care sa ofere lucuri de munca pe salarii mari nu pe minim pe economie sau salarii cu care platesti doar mancarea si facturile ( acum nici facturile nu le mai putem plati la ce preturi sunt la gaz si electricitate)
  Cerem primarului sa scoata orasul din saracie pentru ca suntem 80% saraci sau la limita saraciei.
  Cerem primarului sa nu mai mareasca taxele si impozitele.
  Cerem primarului bazin olimpic acoperit la Galati si sa ne lase ca din aprilie sa putem alerga pe pista de pe stadionul Dunarea.
  12
  56
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.