Motivele declinului pieței muncii din Galați: deprofesionalizarea, migrația specialiștilor și slaba pregătire a absolvenților

Motivele declinului pieței muncii din Galați: deprofesionalizarea, migrația specialiștilor și slaba pregătire a absolvenților
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)
 •  Interviu cu directorul executiv al AJOFM Galați, Marius Nicula

- De ce numărul locurilor de muncă vacante declarate la AJOFM este mai mic decât cel real? Sunt obligate firmele să declare locurile vacante la AJOFM sau le declară doar cine vrea?
- În conformitate cu prevederile art. 10 alin. (1) din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, agenții economici au obligația de a comunica agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă în a căror rază își au sediul, respectiv, domiciliul, toate locurile de muncă vacante, în termen de cinci zile lucrătoare de la vacantarea acestora. Marea majoritate a agenților economici din județul Galați comunică locurile de muncă vacante.
În anul 2021, Compartimentul de control măsuri active a desfășurat 47 de acțiuni de control pe această tematică, finalizate cu trei avertismente. Începând din 2019, în conformitate cu Legea Prevenirii nr. 270/2017, în urma acțiunilor de control se dau avertismente și, ulterior, dacă nu se remediază, se aplică amenzi.

- Și cât de mare poate fi amenda?
- Între 3.000 și 5.000 de lei.

- Când iese un șomer din evidențele AJOFM? Există vreun bilanț al celor ieșiți în ultimii doi ani?
- Ieșirea unui șomer din evidențe se face în două moduri, prin încetarea sau prin suspendarea dosarului de șomaj. Motivele ieșirii din evidență pot fi mai multe. În primul rând, dacă persoana se încadrează în muncă sau nu își reînnoiește cererea de loc de muncă după expirarea dosarului. Alte motive pentru ieșirea din evidența AJOFM le reprezintă decesul, pensionarea, plecarea în străinătate, detenția, incapacitatea temporară de muncă, intrarea în concediu de maternitate. De asemenea, dacă o persoană nu se prezintă la viza dosarului de șomaj sau dacă refuză cursul de calificare care i se propune, iese în evidență. Nu în ultimul rând, admiterea într-o formă de învățământ atrage încetarea dosarului de șomaj, la fel cum o face și realizarea de venituri. În cazul în care o persoană înființează o societate comercială, ea iese din evidența agenției în termen de 90 de zile de la emiterea autorizației de funcționare. Pe parcursul anului 2020, la Galați s-au înregistrat 14.276 de ieșiri din evidența AJOFM, iar în 2021 au fost ceva mai multe: 18.447.

- Cât de eficiente sunt programele de formare profesională derulate de AJOFM? Cum sunt alese domeniile pentru aceste cursuri?
- În elaborarea propunerilor cu privire la formarea profesională, respectiv, a domeniilor și ocupațiilor în care se organizează cursurile de formare profesională, se au în vedere mai multe aspecte. Un aspect important îl reprezintă situația șomajului în județul Galați în anul anterior, pe categorii de șomeri (indemnizați sau neindemnizați), pe mediu de rezidență (urban sau rural), pe sexe, vârste, nivel de pregătire profesională, repartizare teritorială. Se analizează apoi locurile de muncă noi înregistrate în anul anterior, pe domenii și ocupații. Se iau în calcul, de asemenea, proiectele cu finanțare europeană în care AJOFM Galați este partener. Se mai are în vedere asumarea implementării recomandărilor Consiliului European din 19 decembrie 2016 privind parcursurile de actualizare a competențelor pentru a oferi noi oportunități, care prevăd măsuri de creștere a competențelor persoanelor fără calificare sau educație ori cu nivel scăzut de educație.
În procesul de elaborare și propunere a cursurilor de calificare profesională este inclusă și identificarea problemelor cu care se confruntă piața muncii locală, iar acestea nu sunt deloc puține. S-a constatat deprofesionalizarea unei mari părți a populației active civile, din cauza unor perioade îndelungate de inactivitate. Există și o necompetitivitate a forței de muncă, respectiv, o pondere mare a șomerilor care nu dețin o profesie sau care s-au deprofesionalizat. Acest lucru reprezintă o problemă majoră pe piața muncii, deoarece agenții economici solicită preponderent persoane cu nivel de calificare înalt și experiență profesională. Ne mai confruntăm, pe plan local, cu migrația forței de muncă calificate și înalt calificate în țări din spațiul UE, dar și cu o slabă pregătire profesională a absolvenților de învățământ înregistrați în evidența agenției; pentru marea majoritate, calificarea menționată pe certificatul de absolvire este pur formală, astfel că nu dețin abilitățile și competențele necesare practicării meseriei respective. Nu în ultimul rând, avem un număr mare de șomeri de lungă durată înregistrați în evidența AJOFM Galați, majoritatea fiind beneficiari de venit minim garantat.
Un alt aspect important luat în calcul îl reprezintă chestionarele aplicate angajatorilor și persoanelor aflate în căutare de loc de muncă, pentru a identifica necesarul de forță de muncă calificată (în cazul angajatorilor), dar și pentru a identifica meseriile care să răspundă cerințelor și intereselor profesionale ale acestora.

- Ne puteți face un bilanț al cursurilor de formare derulate în ultimii doi ani?
- În 2020, după absolvirea cursurilor de formare profesională, 193 de șomeri s-au încadrat în muncă. La cursurile respective am avut 69 de șomeri nou intrați. În 2021, numărul șomerilor nou intrați la cursuri a fost de 277, iar numărul celor încadrați după absolvire a fost 110.

- Cine intră într-un top al angajatorilor din județul Galați, cu cele mai multe angajări prin AJOFM? Și în ce domenii s-au declarat cele mai multe locuri de muncă vacante în ultimii doi ani?
- În 2021, cele mai multe angajări au fost realizate de firme din domeniile metalurgie, activități de investigație și pază, construcții, domeniul naval și industria alimentară. Cele mai multe locuri de muncă intrate, anul trecut, în evidența agenției au fost în comerț, investigații și protecție, construcții clădiri, industria alimentară, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, industria metalurgică, activități de secretariat servicii-suport și alte activități de servicii. Acestea au fost, în general, și domeniile de top din 2020, când li s-au adăugat și lucrări de geniu civil.

- Credeți că se va reveni la bursele locurilor de muncă în format clasic, cu toate ofertele și angajatorii într-un singur loc, într-o singură zi?
- Decizia cu privire la organizarea burselor de locuri de muncă în formatul clasic este luată de ANOFM, nu de agențiile județene, dar numai după ce autoritățile sanitare vor considera că pot fi organizate astfel de evenimente.

Peste 4.600 de gălățeni s-au angajat prin AJOFM

4.632 de persoane și-au găsit un loc de muncă cu sprijinul AJOFM Galați în perioada ianuarie - decembrie 2021, informează instituția.

Din totalul acestora, 2.469 de persoane au peste 45 de ani, 848 au vârsta mai mică de 25 de ani, 810 au între 35 și 45 de ani, iar 505 au vârsta cuprinsă între 25 și 35 de ani. În funcție de rezidență, din totalul persoanelor încadrate în muncă, 2.676 provin din mediul urban, iar 1.956 sunt din mediul rural.

Din punct de vedere al nivelului de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă anul trecut, cele mai multe persoane sunt cu studii liceale (1.279), urmate de cele cu studii gimnaziale (1.259). Numărul celor cu studii profesionale/arte și meserii este de 1.248, iar cei cu studii superioare sunt în număr de 509. Persoanele cu studii primare şi fără studii sunt 225 la număr, iar cele cu studii postliceale încadrate sunt în număr de 112.

Din numărul total de persoane care au fost angajate prin intermediul AJOFM Galați pe parcursul anului trecut,1.595 fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile.

Citit 8389 ori Ultima modificare Joi, 17 Februarie 2022 00:21

17 comentarii

 • postat de Lucian Leonte
  Luni, 21 Februarie 2022 22:13
  62.250.154.***
  Eu cred ca democratia pentru poporul nostru nu este buna. Este interpretata gresit atit de cei di conducere cit si de populatia normala. Acum se cauta muncitori calificati? De ce nu s-au gindit cìnd au desfiintat scolile profesionale si cele de ucenici? Pe vremuri un absolvent de scoala profesionala facea 3 saptamìni de practica pe trimestru. Era un avantaj, caci dupa absolvire cind se incadra in munca era invatat cu disciplina intreprinderii respective. Dar politicienii nostri de dupa revolutie au zis: plecati romani in strainatate sa aduceti bani in tara! Dar oare, tara de bani are nevoie? Acum din banii care i-ati strìns platiti chinezii, turcii sa ne faca autostrazi.
  0
  1
  Raportează
 • postat de un stangist
  Miercuri, 16 Februarie 2022 16:23
  95.76.59.***
  Retributia chiar de la angajare trebuie sa fie peste valoarea cosului de consum data de statistica astfel ca omul sa poata supravetui.
  0
  12
  Raportează
 • postat de Durbacheanu Balaurul
  Miercuri, 16 Februarie 2022 14:21
  188.25.189.***
  Migratia e cauzata de lipsa investitiilor in saracia asta de oras din ultimii 30 de ani, si ma refer la investitiile pseudo-politicienilor nostri care nu sunt in stare de nimic.

  Eu m-am carat, desi sunt atasat de oras, din simplul motiv ca in Galati castigam minimul pe economie ca prim job cand am plecat, iar in Bucuresti am castigat de 3 ori mai mult. 4 ani de facultate de inginerie pt minimul pe economie?

  Suntem in plina borduriada si renovam centrul orasului, nu zic ca nu era necesar, ca faceai dubla fractura cand mergeai pe la ceas, dar spoiala asta de 3 bani nu o sa atraga decat cel mult investitori in cafenele si terase, si cefosi. Plus atleti in prea-modernul sport al videochatului.

  Oras universitar, daca am avea conducatori care nu au iq-ul subunitar ar realiza ca au forta de munca fara numar, dar trebuie respectata forta aia de munca prin salarii bune conditii bune infrastructura buna.
  1
  13
  Raportează
 • postat de Vasile
  Miercuri, 16 Februarie 2022 13:29
  37.160.189.***
  Eu nu am vrut să contribui la pensiile speciale ale unor indivizi cu salarii speciale care se consideră speciali. Nu am vrut să contribui la bugetul poliției, jandarmeriei pentru că servesc mafia.
  1
  12
  Raportează
 • postat de ela
  Miercuri, 16 Februarie 2022 13:26
  109.166.136.***
  @Stefan, de acord cu dvs. AJOFM Galați este inutilă. Slaba pregătire a absolvenților nu cumva reflectă și "buna pregătire a profesorilor" ?. Așa profesori, așa elevi !
  1
  9
  Raportează
 • postat de gynexx
  Miercuri, 16 Februarie 2022 12:03
  95.76.32.***
  De cei care sunt si pregatiti si au si experienta dar sunt trecuti de o anumita varsta nu spune nimic respectivul director. Si nici care sunt masurile/programele derulate de AJOFM pentru acestia, sau in general pentru orice categorie de someri. Doar constata o situatie existenta pe care o stiam si noi, dar nu de asta i-am ales, ci ca sa vina cu solutii.
  3
  9
  Raportează
 • postat de Alter
  Miercuri, 16 Februarie 2022 12:01
  5.13.223.***
  Pe langa deprofesionalizarea celor ce vin, si migratia masiva a tinerilor, trebue adugat si dispretul total vizavi de crearea de locuri de munca, neimplicarea totala in atragerea de investitii, (vezi braila care era in colaps) a celor ce au condus vreme de treizeci de ani (distrus ) tot ce era profitabil in acest oras, ciuma rosie.
  3
  11
  Raportează
 • postat de Nelu
  Miercuri, 16 Februarie 2022 11:17
  89.137.224.***
  Practic Analfabetismul atoatecuprinzator.
  Mulțumiți PSD-ului , campionul mondial al distrugerii Sistemului de Educație.
  4
  5
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 16 Februarie 2022 09:58
  92.67.145.***
  @ENE De acord... dar... nu exista motivatie DELOC!
  Cum pot eu munci cui 1700 NET chiar si 2100 RON cand preturile au explodat in asa hal? In vest... saptamana de lucru se plateste de la 400 de E in sus NET! Vorbim de 1600... ramai cu 1000 fara probleme... daca nu ai vicii extreme!
  O sa spuna unii DAAA dar nu suntem in VEST! DE CE NU SUNTEM? Au ei resurse mai mare ca ale noastre? NU
  Au oameni mai capabili? NU! PRoblema suntem NOI ca NATIE! HOTI, TEPARI, sa moara capra vecinului cu tot cu el daca se poate!
  PANA NU NE VOM SCHIMBA PREPONDERENT ACEST CARACTER INFECT.... TOT SPRE GROAPA VOM MERGE!

  Fireste nu toti suntem asa, dar majoritatea decide, conduce, fura si distruge tot!
  2
  11
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Miercuri, 16 Februarie 2022 09:41
  5.2.205.***
  Am scapat de Cezar Nastase care efectiv ne intoxica cu cifrele lui din pix si acum a lasat locul altuira.
  Institutia asta este total inutila deoarece nu aduce nici un plus valoare orasului.
  3
  14
  Raportează
 • postat de penseonarul minim
  Miercuri, 16 Februarie 2022 08:18
  89.39.81.***
  Bai nene?Hai sa recapitulam oleaca;Salariul se mareste etapizat?La cel nou angajat Bai.Nu angajezi un lucrator comercial cu vechime cam prin toate sectoarele marketului si la casa si cu un curs de contabilitate terminat cu salariul minim pe economie .Deasemeni cu vechime prin bucatariile pizeriilor galatene,a covrigariilor a liniilor calde din supermarketuri,in confectii si marochinarie cel putin cate 7-8 ani in fiecare,dar salariul la fel ca la o absolventya care deabia stie sa bage atza in ac.Iata ca in 55 de ani o femeie lea facut pe toate astea si mai mult chiar, dar salariul si furtul de ore de activitate tot schimband programul de lucru ,si invartind weekendurile si liberele de mai stie op femeie cand si cum are timp de odihna.ca la 55 de ani nu ramane decat serviciul gatitul spalatul si dormitul.
  1
  6
  Raportează
 • postat de Stefan
  Miercuri, 16 Februarie 2022 07:19
  86.124.206.***
  Foarte slaba activitatea AJOFM, de asta nu se discuta. Pur si simplu institutia nu-si indeplineste rolul in comunitatea locala.
  2
  78
  Raportează
 • postat de Ene
  Miercuri, 16 Februarie 2022 03:36
  5.13.164.***
  Dar nici sa-i dai la angajare un salariu mare si el sa nu stie sa faca mai nimic . marirea salariului se face etapizat in functie de cunostiintele acumulate, in 2-3 ani va avea un salariu maxim la locul de munca si daca e de incredere ,asa s-a facut in toate timpurile , nu cum ai terminat o scoala poftim de aici o mare suma de bani la salariu si persoana respectiva nu stie ce sa faca la locul de munca , totul se rezolva in timp atat si cresterea salariala in acord cu priceperea si vechimea apoi un mare dezastru este desfintarea scolilor profesionale cat si a intreprinderilor. Am devenit cu totii o tara consumatoare si nu producatoare de bunuri si servicii , cumparam totul de-a gata.
  10
  45
  Raportează
 • postat de paloma
  Miercuri, 16 Februarie 2022 01:21
  5.13.209.***
  Ciocoflendere !!! Orasul asta a avut ingineri cum putine orase au avut in tara !!! Politica psd a distrus orasul !!! Nu ti-ar fi rusine, cu fotografia asta de prost gust !!!
  8
  77
  Raportează
 • postat de Om al muncii...
  Miercuri, 16 Februarie 2022 00:27
  5.13.129.***
  De ce nu și slabă recompensare bănească pentru munca depusa?!?
  Adică bătaia de joc în privința salariilor. Doar ce am văzut un anunț cum că se angajează "recepționer cu 1700 lei net și... carte de munca" !!!
  Rușine, ba, "patronilor"!
  4
  86
  Raportează
 • postat de DAS
  Miercuri, 16 Februarie 2022 00:24
  89.137.231.***
  In 5 ani orasul va fi un oras mort . Vor iesi multi la pensie, tinerii nu se angajeaza in oras pentru ca salariile sunt mici sau minim pe economie si prefera sa plece in alte tari , tinerii nu au niciun viitor in acest oras , scolile profesionale s-au inchis si practic tinerii nu mai invata nicio meserie. O sa avem numai oameni in fata calculatorului si cand vrei sa gasesti un zugrav bun sau un meserias sa iti faca o lucrare nu gasesti in tot orasul. Pe langa asta preturile la motorina, benzina, gaz, electricitate au explodat si multe firme vor da faliment . Zilele astea s-a sinucis un om pentru ca nu a avut bani sa plateasca o facura la curent de 800 lei. Pretul la alimente a crescut enorm.
  Cei care ar trebui sa faca ceva pe ultima suta de metri isi umplu buzunarele si cand va veni dezastrul vor pleca si dupa ei potopul.
  Moartea vine incet dar sigur si orasul va fi pustiu si negru. Daca mai adaugam si faptul ca romanii nu au bani sa mearga la un consult, la analize, la un spital tabloul apocaliptic este complet.
  Daca la conducerea tarii si a oraselor nu vin oameni cu forta si cu masuri extreme si radicale vom muri. Se poate face si putem iesi din asta dar trebuie urgent un lider puternic si cu forta si sa spuna Stop! De maine ori facem ceva ori murim toti!
  Sa nu uitati ca aceia care ne conduc si-au umplut buzunarele si nu le pasa de voi iar copii si nepotii lor fac scoli in afara tarii. Singura salvare esti tu si cu tine incepe. Salveaza-te sau te vor ucide ! Unii vor alege sa fie ucisi iar altii sa lupte si sa se salveze ! Sa aveti o zi buna!
  7
  101
  Raportează
 • postat de ar mai fi in plus...
  Miercuri, 16 Februarie 2022 00:18
  162.255.46.***
  panaramele de așa-zisi investitori străini Șantierul Naval , ICEPRONAV , Combinatul...etc.
  23
  56
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.