Artă și antreprenoriat încă din liceu. La 18 ani, a făcut, din pasiune, o afacere de succes (FOTO)

Artă și antreprenoriat încă din liceu. La 18 ani, a făcut, din pasiune, o afacere de succes (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(37 voturi)

La doar 18 ani, gălăţeanca Alexandra Mihailopol, elevă la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați, are propria afacere de succes, pe care și-a creat-o singură, datorită talentului său și a pasiunii pentru artă. Pictează haine și încălțări, transformându-le în adevărate opere de artă. Născută în pandemie, „ArtwithAlexandra” a ajuns la aproape 60.000 de urmăritori pe rețelele sociale! Mai mult, tânăra și-a creat o comunitate în care se poate exprima liber, îmbinând arta cu antreprenoriatul. Gălățeanca și-a vândut creațiile și în străinătate, nu doar în România, și a reușit astfel să strângă fonduri pentru donații, având o bogată activitate de voluntariat. Alexandra Mihailopol a fost acceptată la opt facultăți din străinătate, dar a ales să studieze în America, fiind una dintre cele două românce acceptate în ultimii zece ani la Mount Holyoke College. Merită să o cunoașteți!

Elevă la profilul Matematică-Informatică Bilingv, de la CNVA, Alexandra Mihailopol se mândrește cu rezultatele remarcabile obținute la olimpiadele de română și engleză, dar și cu faptul că a reușit să mențină un echilibru între implicarea academică și voluntariat. A fost acceptată, alături de 30 de elevi naționali și internaționali, în Aspire Highschool, program de antreprenoriat și leadership, unde a luat cursuri de la profesori de la Stanford și Harvard. A cunoscut elevi extraordinari, care i-au deschis ochii la problemele comunității noastre, dar și la ce înseamnă cu adevărat leadership-ul. Tot la CNVA, a aflat și despre conferințele MUN (Model United Nations - simulări academice ale conferințelor ONU), unde a dezbătut cele mai importante probleme ale lumii, ajungând la etapa națională la European Youth Parliament, datorită discursurilor sale despre dezvoltarea mediului înconjurător.

- Alexandra, când și cum s-a născut ArtwithAlexandra, și cum se poate transforma un talent într-un business de succes?

- Când a început pandemia, am rămas, timp de două luni, fără o direcție clară spre care să mă concentrez. Școala încă nu ținea cursuri online și am profitat de timpul liber ca să îmi explorez pasiunea pentru artă. Mereu mi-a plăcut să pictez, însă toată lumea m-a descurajat când venea vorba de o carieră în artă. Am profitat de ocazie să mă descopăr pe acest plan și mi-am comandat câteva culori pentru textile și piele. Mama mea deja mă împingea de câțiva ani să îmi vând creațiile, așa că am decis, în sfârşit, să o fac.

Am pictat toate hainele pe care le găseam în casă după propriul gust și le-am postat pe Instagram și Tik Tok, vorbind despre procesul meu creativ. Prietenul meu mi-a creat un logo și m-a încurajat să postez mai mult. Atunci am început să iau și primele comenzi, iar în acea vară, după ce am postat un videoclip pe Tik Tok cu câteva modele, pagina mea a luat amploare în toată țara. Peste noapte, m-am trezit cu 3.000 de urmăritori pe Instagram și 20.000 pe Tik Tok. De acolo, pagina mea a mers din ce în ce mai bine, ajungând acum la aproape 200 de comenzi naționale și internaționale și 58.000 de urmăritori. Am lucrat chiar și cu câteva persoane influente din țară. Astfel, am creat o comunitate în care mă pot exprima și unde pot vorbi liber și îmbina arta cu antreprenoriatul.

Pe scurt, am demonstrat că arta are un viitor, iar asta încerc să promovez către cei care mă urmăresc. Este important ca atunci când creezi un business să spui o poveste și să ai un scop. Scopul meu e să creez o comunitate de artiști și de oameni care se pot exprima liber prin artă și care se simt încurajați de poveștile mele, dar și să aduc atenția asupra unor probleme care mă preocupă în societatea noastră.

- De unde pasiunea pentru a personaliza articole vestimentare? Ce anume te inspiră în realizarea picturilor și care este mesajul pe care vrei să îl transmiți celor care le vor admira sau purta?

- Pictez de când eram mică. Îmi plăcea să urmăresc tot felul de videoclipuri pe YouTube și să învăț din ele. Am făcut și trei ani de cursuri cu doamna Olimpia Ștefan, unde am prins drag cu adevărat de artă, însă, apoi, am învățat singură, prin practică. Nu cred ca a existat un moment în viața mea când nu am pictat. Astfel mă descărcam și dădeam viață unor sentimente. Cel mai mult mi-a plăcut mereu să pictez portrete, deoarece consider că fețele oamenilor îți pot spune totul despre ei. Mă inspiră personalitatea fiecărei persoane cu care lucrez. Fiecare e diferit, iar asta vreau să se vadă prin artă. Vreau ca hainele pe care le vând să fie ca un muzeu textil, care spune ceva despre persoana care poartă arta. Vreau ca fiecare să se poată exprima prin picturile mele, iar ele să reflecte adevărata lor personalitate. Multe dintre piesele pe care le fac au valoare sentimentală pentru clienți, de aceea vreau să fie perfecte pentru ei. Hainele pe care le creez din pasiune spun o poveste.

De exemplu, am creat vara trecută un tricou pe tema iubirii de sine și acceptării insecurităților. Astfel, i-am întrebat pe pagina mea, pe cei care mă urmăresc, despre temerile lor, iar apoi le-am desenat într-un mod creativ, pentru a demonstra frumusețea lor. Vreau ca arta să transmită un mesaj și să le dea încredere celor care o poartă. De asemenea, prin vânzarea acestor haine, am reușit să strâng anumite fonduri pentru donații. Plănuiesc ca vara aceasta să creez o galerie cu licitație, pe tema feminismului, cu scopul de a dona banii victimelor traficului de persoane. Pe scurt, arta poate fi folosită în multe moduri și poate avea multe laturi, chiar poate ajuta o comunitate.

- V-ați gândit la o carieră bazată pe artă?

- Sigur că da. Visul meu este să îmi deschid un magazin fizic, unde să reunesc artiști din toată lumea, ca o punte de lansare a carierei lor. Vreau să transmit faptul că artiștii nu trebuie descurajați. Vreau ca magazinul meu să transmită acest mesaj și să devină o comunitate deschisă iubitorilor de artă, care va lupta pentru cauzele care contează în societatea noastră, precum educația, egalitatea de șanse și salvarea mediului înconjurător. Deja este un fel de carieră pentru mine deoarece lucrez zilnic la comenzi și creez conținut în care încerc să vorbesc despre pictură, creativitate și probleme sociale. Mintea mea mereu este axată pe ArtwithAlexandra și pe idei noi pe care le pot implementa.

- Povesteşte-mi, te rog, care au fost cele mai importante momente din activitatea de voluntariat.

- Aveam nevoie de voluntariat pentru a fi completă și pentru a face o schimbare în Galați.

Ca voluntar, am organizat webinare despre iubirea de sine la Girl Up, am coordonat pagini de social media și am strâns fonduri în diverse organizații precum Aspire. Însă, apogeul activității mele de voluntariat a fost când am devenit președinta clubului Interact. Anul acesta, clubul nostru a organizat diverse evenimente culturale prin care cu toții ne-am dezvoltat și prin care am făcut o reală schimbare în orașul nostru. Am strâns banii necesari pentru a face cadouri de Crăciun copiilor de la Centrul „Sf. Spiridon”, pe care i-am ajutat și la teme de câteva ori. Am strâns donații pentru refugiații ucraineni, am fost la Help Lăbuș și am organizat o campanie de adopție a animalelor. Am creat campanii online prin care am atras atenția asupra anumitor cauze sociale. Am organizat și un webinar unde am discutat despre alegerea unei facultăți sau a unui profil academic.

Banii strânși din proiecte ajung mereu la cauze bune, care oferă căldură în suflet. Nimic nu se compară cu sentimentul pe care îl ai atunci când ajuți pe cineva sau atunci când faci pe cineva să zâmbească. Cu toate că sumele noastre nu sunt foarte mari, știm ce impact au asupra celor din jur. În Interact, mi-am făcut niște amintiri minunate și mă bucur că am avut onoarea să coordonez o echipă atât de dedicată și creativă.

- De ce ai vrut să studiezi în America și de ce tocmai Mount Holyoke College? Care sunt așteptările tale de la această prestigioasă instituție de învățământ?

- Chiar din clasa a cincea am decis că vreau să studiez în străinătate la facultate. Nu știam încă unde, dar eram fascinată de visul american. Am știut întotdeauna că e un vis greu de atins pentru studenții români, dar am decis să încerc totuși și am primit ajutorul necesar de la organizația „Vreau Să Studiez în America”. Părinții m-au susținut întotdeauna, de aceea am și mers până la capăt cu procesul. Vedeam în America tot felul de proiecte, afaceri, inovații care păreau dintr-o altă lume și vedeam cum tinerii sunt zilnic încurajați să își urmeze până și cele mai trăsnite idei.

Cu toate că am aplicat și în Europa și am fost deja admisă la opt facultăți, am decis că America e locul în care trebuie să fiu. Ce m-a atras cel mai mult a fost programa flexibilă și felul în care pot încerca orice curs din facultate fără să declar din primul an ce voi studia.

Și mai ales posibilitatea de a schimba domeniul de studiu în mijlocul anului școlar, fără să repet facultatea. De asemenea, bursele de acolo sunt bazate pe nevoia financiară. Mi s-a părut un mod excelent de a mă descoperi pe mine și consider că facultățile americane sunt un mediu sigur de dezvoltare în care pot încerca orice materie până găsesc ceva pe placul meu. Încă pendulez între business și artă și vreau să aflu mai multe despre informatică, iar acolo voi putea să le studiez pe fiecare în parte și să termin două sau chiar trei licențe în paralel.

Am ales Mount Holyoke pentru comunitatea de studenți și profesori, pentru modul în care s-au interesat de pasiunile mele și pentru activitățile extrașcolare pe care mi le oferă. Aici mă simt încurajată să îmi urmez visele și mă simt apreciată pentru cine sunt cu adevărat. Ei mi-au oferit și o bursă pe baza aplicației mele care îmi acoperă aproape toate costurile.

De asemenea, Mount Holyoke face parte dintr-o asociație a cinci facultăți ce oferă studenților acces la cursuri, activități și oportunități din cadrul oricăreia dintre ele. Practic, am avantajul a cinci facultăți în una. Aș vrea să intru în clubul de echitație, să învăț mai multe despre artă și istoria artei și să îmi pun bazele afacerii încă din facultate. Vreau și să studiez un semestru la una dintre facultățile partenere în străinătate și să mă angajez în facultate la un laborator de artă. Vreau să învăț cât de mult se poate despre afaceri și economie și să aflu cum pot îmbina toate pasiunile mele într-o singură firmă. Mă aștept să cunosc oameni și profesori deosebiți, care să fie alături de mine la fiecare pas, și să descopăr oportunități noi în cadrul facultății, dar și în afară, prin internship-uri și joburi. Mă aștept să fiu provocată și motivată să muncesc mai mult și să concurez cu cei mai buni elevi din lume.

- Cum și unde te vezi peste 20 de ani?

- Îmi doresc să îmi deschid acest magazin de artă și să îl extind internațional printr-o franciză. Vreau să creez un podcast și un canal de YouTube în care să vorbesc despre arta mea și despre problemele cu care se confruntă lumea. Arta nu e singurul business la care mă gândesc, însă. Mai am câteva idei de proiecte care sper să se materializeze pe viitor.

Peste 20 de ani, mă văd o femeie de afaceri de succes, care investește în oameni și în talente. Nu știu încă, dar m-aș vedea înapoi în Europa și aș vrea să revin în România pentru a investi în primul rând în educație, deoarece aceasta este baza întregii societăți. Știu ce elevi talentați și inteligenți sunt în țară și vreau să se bucure de un sistem prin care să se dezvolte pe toate planurile. Mi-ar plăcea să ajut țara să se dezvolte în așa fel încât elevii să se simtă apreciați și încurajați, să poată alege materiile de care sunt pasionați și să învețe de dragul cunoașterii, nu pentru note. Și să se transforme în adulți care, la rândul lor, vor investi în educație și vor crea o lume mai bună.

Citit 13576 ori Ultima modificare Luni, 02 Mai 2022 02:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.