„Combinatul poate absorbi toată energia bazată pe hidrogen”. Interviu cu Ajay Aggarwal, președinte Europa Liberty Steel Group

„Combinatul poate absorbi toată energia bazată pe hidrogen”. Interviu cu Ajay Aggarwal, președinte Europa Liberty Steel Group
Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

Combinatul Liberty Galați va fi ”în prima linie” a punerii în practică, în plan local, a conceptului ”Hydrogen Valley”.

Hidrogenul verde, obținut cu ajutorul energiei regenerabile, este elementul-cheie pentru industria siderurgică a viitorului, în cadrul amplului proces de decarbonizare. Despre toate acestea, într-un interviu în exclusivitate acordat ziarului ”Viața liberă” de Ajay Aggarwal, președintele pentru Europa al Liberty Steel Group.

- Se vorbește de conceptul de ”Hydrogen Valley” la Galați. De ce credeți că Galațiul ar avea un avantaj în această privință?

- Hidrogenul este cheia decarbonizării, în general, și a decarbonizării industriei noastre. Galațiul este unul dintre aceste locuri rare unde putem produce hidrogen - pentru că beneficiază de soare din abundență, care permite alimentarea parcurilor fotovoltaice, de vânt puternic dinspre Marea Neagră necesar eolienelor și de resurse de gaz natural din România. Tot aici există cerere din partea companiilor care se află deja în regiune.

Consider că Galațiul are un avantaj enorm de a deveni o adevărată Green Valley, deoarece aici avem industria siderurgică ce trebuie să se decarbonizeze, avem platforma Liberty Galați care poate absorbi întreaga cantitate de energie bazată pe hidrogen și avem proiecte de energie regenerabilă necesare producției hidrogenului verde. Dar, mai mult decât atât, avem voința, oamenii implicați și sprijinul autorităților locale și naționale - așa cum a demonstrat conferința Galați Green Valley organizată recent de ZF în parteneriat cu Liberty. Implicarea unui număr atât de mare de oficiali la nivel înalt, a partenerilor media - inclusiv ”Viața liberă”, a comunității de afaceri și a echipelor Liberty a fost un exemplu de colaborare extraordinară, care poate îndeplini visuri ambițioase precum transformarea Galațiului într-o adevărată Hydrogen și Green Valley.

- Din punct de vedere conceptual, cât de facilă ar fi integrarea hidrogenului în siderurgie, care ar fi principalele provocări? Liberty Steel a experimentat acest tip de tehnologie? Dacă da, unde, cu ce rezultate?

- Există multe oportunități, dar și provocări. În primul rând, hidrogenul nu este încă produs la scară largă, industrială, deși există numeroase proiecte la nivel internațional. În al doilea rând, sunt necesare cantități uriașe de energie regenerabilă pentru a face hidrogenul verde - 1 milion de tone de Greensteel necesită 85.000 de tone de hidrogen verde, care necesită 450 MW de energie, ceea ce înseamnă aproximativ 150 de turbine eoliene. Există multe alte provocări: complexitatea stocării, dificultățile de transport și costul imens al instalațiilor și al infrastructurii necesare pentru a produce hidrogen "verde", în special în comparație cu costul CO2.

Regiunea Galați-Brăila poate profita de aceste provocări, deoarece Liberty Galați își propune să producă hidrogen verde aici și să îl folosească direct pe platforma siderurgică, astfel încât să evităm problemele de depozitare și transport. De aceea, colaborăm cu toți partenerii strategici pentru a transforma Galațiul în Green Valley, care îmbină Hydrogen Valley cu oțelul verde sau Greensteel cu energia verde.

Am implementat deja acest proces în cadrul Liberty Steel Group în Whyalla, Australia de Sud. La 50 de kilometri de compania noastră din Whyalla, avem un adevărat munte de minereu de magnetită de cea mai bună calitate, resurse solare și eoliene fantastice, un port de mare adâncime, o rețea feroviară bine conectată și o forță de muncă extrem de calificată. Pentru Liberty, este locul perfect pentru a testa viziunea companiei de a avea o amprentă neutră de carbon. Toate aceste aspecte pozitive definesc Whyalla ca una dintre cele mai potrivite platforme siderurgice din lume unde putem decarboniza producția primară de oțel. Recent, aceasta a devenit și mai atractivă prin implicarea guvernului Australiei de Sud, care va investi într-un electrolizor de hidrogen de 250 MW pentru a sprijini producția industrială de hidrogen verde în vederea neutralizării emisiilor de carbon.

- La nivelul Combinatului din Galați, care vor fi etapele tehnologice de trecere de la combustibilii fosili (cocs, gaze naturale) la tehnologia pe hidrogen?

- Pentru a ne atinge obiectivul de a avea o amprentă neutră de carbon până în 2030, trebuie să facem tranziția de la furnalele tradiționale către cuptoarele cu arc electric, în timp ce reducem emisiile de carbon prin utilizarea de energie regenerabilă. Dar nu putem face această schimbare radicală într-un singur pas. În primul rând, vom înlocui cărbunele cu gaz natural pentru a alimenta instalațiile de reducere directă a fierului (DRI). Această schimbare în sine va reduce nivelul emisiilor de carbon cu mai mult de trei sferturi din emisiile actuale, iar apoi, pe măsură ce vom folosi hidrogenul verde, ne apropiem de zero emisii.

Printr-o investiție de până la un miliard de euro, planurile de transformare Greensteel vor ajuta Liberty Galați să aibă o amprentă neutră de carbon. În prima fază, vom instala două cuptoare electrice - care ne vor permite să reciclăm fierul vechi în proporție de 100 la sută - și o instalație de reducere directă a fierului (DRI), care va utiliza inițial gaz natural, înainte de a face tranziția către hidrogenul verde în viitor, când amprenta de carbon va fi aproape zero. Vom adăuga un minilaminor integrat MI.DA, cu potențialul de a crește producția platformei siderurgice până la 4 milioane de tone pe an, volumul suplimentar fiind concentrat pe produsele lungi. În paralel, pregătim un parc fotovoltaic de 250 MW, care va alimenta cu energie regenerabilă platforma noastră siderurgică; în timp ce facem reconversia altor zone din cadrul combinatului pentru a crește capacitatea de producție a hidrogenului și de vânzare a energiei electrice înapoi în rețea. De asemenea, cercetăm producția de hidrogen la scară largă, utilizând energie regenerabilă produsă la nivel local. Planurile noastre de transformare sunt susținute de Academia Greensteel, care are ca scop perfecționarea forței de muncă actuale și încurajarea tinerilor de a se alătura industriei.

- În prezent, CJ Galați și Liberty, în colaborare și cu alți parteneri, au inițiat un proiect pentru o fabrică de hidrogen pe platforma Combinatului siderurgic. Care ar fi reperele principale ale acestei investiții?

- Așa cum a prezentat dl Dan Nica, europarlamentar, într-un interviu acordat în exclusivitate publicației ”Viața liberă”, Galațiul ar putea deveni un centru regional pentru "hidrogenul verde" în urma unui proiect de peste 32 de milioane de euro, cofinanțat de Comisia Europeană. Planul prevede construirea unei fabrici de "hidrogen verde" la Galați, proiect gestionat de Consiliul Județean Galați, în parteneriat cu Primăria Municipiului Galați, și cu implicarea Liberty Galați, a Administrației Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galați și a operatorului feroviar Grampet, precum și a Universității "Dunărea de Jos". În proiect sunt implicați alți parteneri din nouă țări membre ale Uniunii Europene. Fabrica de hidrogen de la Galați ar urma să aibă o capacitate de 35 MW, care poate asigura producția a 4.000-4.500 de tone de hidrogen pe an, iar sursa de energie regenerabilă ar urma să fie asigurată de parcul fotovoltaic construit de Liberty Galați.

- Ce rol vor avea partenerii interni și externi în cadrul acestui proiect?

- Fiind un proiect de anvergură, foarte important, cu un impact major asupra comunității gălățene, dar și economiei locale și naționale, este esențial să facem un efort colectiv în care guvernul, investitorii, producătorii și consumatorii să colaboreze pentru a construi fabrica de hidrogen și pentru a proteja planeta.

- Cam în cât timp vom putea vedea implementată metoda folosirii hidrogenului în siderurgia gălățeană?

- Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Deși ne pregătim pentru transformarea Liberty Galați într-un producător Greensteel, în prezent ne concentrăm și pe operațiunile curente. Luna trecută, am repornit Furnalul nr. 5, în urma unui amplu program de mentenanță și îmbunătățiri care a crescut semnificativ siguranța, stabilitatea, fiabilitatea și eficiența energetică a furnalului, timp în care am menținut angajații cu normă întreagă. Deoarece credem că - mai mult decât orice - capitalul uman este vital.

Privind spre 2030, trebuie să colaborăm cu toți partenerii strategici, interni și externi, pentru ca Galațiul să devină Hydrogen Valley și Green Valley. Industria noastră are nevoie de un cadru politic stabil, care să o încurajeze să facă investițiile masive necesare pentru tranziția ecologică, de acces rapid la finanțare, de aprovizionare cu energie verde, cu emisii reduse de dioxid de carbon, care să fie abundentă, sigură și la prețuri accesibile. De asemenea, trebuie să colaborăm cu experții și alte industrii pentru a asigura implementarea hidrogenului la scară industrială.

Academia Greensteel și Fundația noastră GFG din România au început deja să pregătească angajații Liberty Galați pentru viitor și să atragă tinerii în industria siderurgică pentru a asigura o dezvoltare economică sustenabilă pentru angajații noștri, familiile lor și pentru comunitățile care depind de industria oțelului.

- Dincolo de obiectivele acestui prim proiect dedicat hidrogenului verde, cum vedeți în viitor extinderea acestui concept, eventual spre alte categorii de beneficiari din economie?

- În mod ideal, dezvoltarea unei fabrici de hidrogen ar trebui să aprovizioneze mai multe sectoare - nu este vorba doar de oțel, ci și de transport maritim și feroviar, apărare sau aviație, printre multe altele.

- Liberty Steel s-a angajat la un plan de investiții de un miliard de euro la Galați. Cât s-a investit din această sumă până în prezent, care ar fi reperele principale?

- Planificarea și proiectarea planurilor de transformare ale companiei din Galați au avansat, deoarece am efectuat deja studii de fezabilitate tehnică pentru relocarea instalațiilor și echipamentelor moderne de ultimă generație achiziționate anul trecut de la KG Steel din Coreea. Între timp, procesul de licitație pentru cele două cuptoare electrice început anul trecut este în plină desfășurare. Există, de asemenea, un studiu în curs de desfășurare pentru a analiza în detaliu alternativa OSBF pentru a înlocui în viitor furnalul tradițional. Iar în prezent finalizăm prima fază a parcului fotovoltaic de 50 MW de la Galați.

- Liberty Galați beneficiază de o finanțare europeană dedicată prin intermediul Planului Teritorial pentru o Tranziție Justă Galați. Spre ce proiecte de investiții doriți să folosiți acești bani?

- Comisia Europeană sprijină industria locală și întreaga regiune Galați prin decizia de a aloca aproape 400 de milioane de euro prin fondurile de tranziție justă (JTF) pentru această zonă. Alocarea JTF este esențială pentru succesul transformării noastre, deoarece va sprijini doi piloni majori ai programului nostru: instalarea a două cuptoare moderne, hibride și electrice, care ne vor permite să reciclăm până la 100 la sută din fierul vechi și o instalație ecologică de reducere directă a fierului (DRI), care va utiliza inițial gaz natural, înainte de a trece în viitor la hidrogen verde. Considerăm că decarbonizarea este calea spre crearea unei industrii mai sustenabile și mai reziliente din punct de vedere economic, sprijinind în același timp obiectivul Uniunii Europene privind neutralitatea emisiilor de carbon.

Parteneriat public-privat pentru viitorul Galațiului

Liberty Steel colaborează îndeaproape cu autoritățile române și europene, iar conferința de săptămâna trecută a scos în evidență prioritatea pe care o acordă liderii politici locali, naționali și europeni transformării Galațiului într-un centru de producție a hidrogenului și într-o Green Valley, a declarat Ajay Aggarwal: "Considerăm că factorii decizionali români și europeni au un rol esențial în tranziția către oțelul verde. Atât România, cât și UE au nevoie de o politică industrială eficientă pe termen lung. Mecanismul de ajustare la frontieră în funcție de carbon al UE este eficient și are soluții concrete pentru exporturi, asigurând-se că platformele noastre siderurgice care emit mai puțin carbon - cum ar fi cele care utilizează cuptoare hibride cu arc electric - sunt recompensate în mod corespunzător. Continuăm să încurajăm Guvernul României și Comisia Europeană să adopte măsuri care să sprijine și să acorde prioritate industriilor energointensive și solicităm în continuare sprijin pentru implementarea industrială a hidrogenului. Cu ajutorul autorităților și al altor parteneri strategici, putem transforma viitorul industriei și viitorul comunității din Galați".

Citit 14612 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Aprilie 2023 11:16