SN Damen Galați, șantier de top NATO în construcția navelor militare (VIDEO)

SN Damen Galați, șantier de top NATO în construcția navelor militare (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

Șantierul Naval Damen Galați face parte din ”structura de rezistență” a mediului economic gălățean, fie că ne referim aici la cele aproape 1.500 de locuri de muncă pe care le generează sau la importanța șantierului în structura mediului de afaceri. SN Damen Galați a ”atacat” în forță piața navelor militare, reușind până în prezent să-și treacă în palmares peste 30 de astfel de nave! O prezentare a celor mai recente proiecte le puteți afla din interviul marca ”SPOT ON la Viața liberă” realizat cu dl Doru Gaibar, directorul general al SN Damen Galați:

- Tradiția construcțiilor navale este una cu rădăcini adânci la Galați, dar iată că, în mod particular, în 2024 se împlinesc 25 ani de când SN Galați a devenit parte a Grupului Damen, cu sediul central în Olanda. Privind retrospectiv, care a fost cea mai importantă schimbare pentru industria navală gălățeană?

- Hai să începem mai întâi cu ce... nu s-a schimbat. Și mă refer aici în mod special la abilitatea șantierului, prin oamenii lui, de a se adapta la toate condițiile cerute de navele pe care le construiește. Nu s-a schimbat nici calitatea, nici felul în care oamenii își dedică o mare parte din timpul lor șantierului și navelor pe care le construim. În rest, s-a schimbat... totul! S-a schimbat felul în care construim navele, s-a schimbat felul în care se face proiectarea, s-a schimbat felul în care facem logistică, clienții, tipurile de nave.

- Unii nostalgici fac o comparație între navele construite cândva la Galați, de zeci de mii de tdw, și cele construite în prezent. Este realistă o astfel de comparație?

- Șantierul Naval din Galați, în primul și-n primul rând, a fost dintotdeauna o parte foarte importantă a construcțiilor navale din România. Să nu uităm că din Galați s-au livrat două submarine pentru armata română (NMS ”Marsuinul” și NMS ”Rechinul”, în perioada interbelică – n.r.). La Galați a fost ulterior și Centrala Navală Română, organismul care conducea construcțiile navale din România. Și, într-adevăr, înainte se construiau multe nave de tipul de care aminteați, dar au fost și multe alte proiecte complexe, precum primele platforme de foraj marin - Gloria. Sunt realizări cu care, fără îndoială, navaliștii de ieri și de azi se pot mândri!

În prezent, însă, profilul șantierului este determinat – într-un mod foarte pregnant - de navele militare pe care le construim. JSS ”Karel Doorman”, de exemplu, cea mai mare navă din istoria Marinei olandeze, a fost construită la Galați! Unul dintre puținele spărgătoare de gheață construite în lume în ultimele decenii – ”Nuyina”, pentru Australian Antarctic Division, tot la Galați s-a făcut! Nu în ultimul rând, am abordat și navele pentru piața de lux, iahturile. Am început în 2012, mai timid, pentru a intra pe piață, iar acum construim un iaht la 14 – 16 luni.

Practic, de la navele comerciale clasice, șantierul a evoluat în aceste ultime decenii către tipuri de nave mult mai de nișă, mai specializate și mult mai complexe.

- Ce a implicat această trecere de la vechile nave, bazate pe capacitatea de transport de mărfuri, la tipurile de nave actuale?

- Aici a intervenit Grupul Damen, prin transferul de tehnologie care s-a realizat dinspre vestul Europei spre estul Europei. Toate cunoștințele și experiența Grupului Damen s-a transferat aici, la Galați, prin aceste nave, dar și prin meseriile și cunoștințele suplimentare necesare. Șantierul naval are și propriul centru de formare profesională, acreditat de Ministerul Educației, iar la ora actuală, peste 95 la sută din angajații șantierului au trecut prin acest centru, fie prin angajare și training, fie prin sesiunile de training care au loc aproape în fiecare an.

- Investițiile sunt o condiție pentru păstrarea standardelor ridicate. Cam care a fost valoarea totală a investițiilor Grupului Damen la Galați? Ce planuri de viitor aveţi în această privinţă?

- Anul trecut am investit în jur de 7,8 milioane de euro în SN Damen Galați, în tehnologizare. Dar din 1999 până în prezent, investițiile se ridică la aproximativ 145 milioane de euro. Dar și pentru viitor avem ambiții mari! Avem două proiecte de investiții în vedere. Unul este de aproximativ două milioane de euro, vizează schimbarea completă a compresoarelor din șantier pentru economia de energie, dar și pentru creșterea instalațiilor. Al doilea proiect, foarte important, în valoare de 23 milioane de euro (ce ar urma să fie implementat prin Programul Teritorial Tranziție Justă – n.r.), se referă la o nouă hală pentru construcția de nave, cu toate echipamentele pe care le presupune ea. Această hală ne va permite extinderea capacităților de construcție la interior, în special pentru piața de lux, dar și pentru piața militară. Și, desigur, continuăm investițiile în robotizarea și tehnologizarea șantierului. Iar o mare parte din bugete se duce și spre condițiile de muncă și protecția angajaților.

- Există vreun atu în mod special al șantierului fiind aici, la Galați?

- Cred că principalul atu al șantierului este versatilitatea. Suntem capabili să construim în același timp diverse tipuri de nave pentru piețe dintre cele mai diverse. Acum avem în lucru trei nave militare – nava de tip Combat Support Ship (CSS) ”Den Helder”, navă NATO, pentru Olanda, dar și două nave OPV 2.600 pentru o țară non-NATO, Pakistan. În același timp, construim și două iahturi. Versatilitatea șantierului a existat și va exista întotdeauna și este foarte apreciată de clienți. De altfel, această calitate este de mare ajutor și pentru șantier. În momentul în care o piață scade ca și încărcare, automat șantierul se poate baza pe celelalte două, trei paliere pe care activează. Și atunci reușim să rămânem relevanți pe orice segment de piață.

- Astfel de nave sunt foarte complexe. Cum reușește SNDG să le construiască într-un ritm atât de alert?

- Ritmul este dat de cerințele pieței. Dar avem și o planificare bună; încercăm să planificăm construcția navei cu mult înainte de începerea execuției. Inclusiv colegii din Olanda sau din alte șantiere din Grupul Damen ne ajută cu partea lor – livrări de echipamente, livrări de materiale, proiectare etc. E o construcție integrată. Asta reduce perioadele de timp foarte mult și compactează procesul de producție al navei.

- Interesant și acest sistem modular de asamblare din SNDG. Aparent simplu, ca un joc de lego...

- Noi îi spunem strategie de construcție și de fapt chiar este ca un lego, un lego creat cu mult timp înainte de ingineri, pe baza căruia se dezvoltă și planificarea construcției navei, dar și planificarea proiectării, a livrării de echipamente și planificarea echipelor care trebuie să lucreze pe anumite meserii la un anumit moment. Dintr-o perspectivă simplificată putem spune că, da, o navă este ca un joc de lego, dar cu ”instrucțiuni de asamblare”... ceva mai bune!

- Dacă ar fi să faceți un ”top” al celor mai interesante proiecte derulate în ultimii 25 de ani în SN Damen Galați, care ar fi acestea? Prin ce se caracterizează ele?

- Eu cred că fiecare proiect are rolul lui în dezvoltarea șantierului. Fiind nave atât de complexe, fiecare proiect generează propriul necesar de training, de abordare; proiectele, prin natura lor, ne dau direcția și ne ajută să ne dezvoltăm abilitățile de care avem nevoie.

Dacă luăm, de exemplu, spărgătorul de gheață ”Nuyina”. Este o încununare a abilităților legate de sudură! Este incredibil câtă sudură este necesară și ce cerințe de calitate are din punct de vedere al sudurii. Și atunci ne-am pregătit foarte mult din perspectiva sudurii și sunt cunoștințe pe care le valorificăm în continuare.

Dacă e să luăm în discuție JSS ”Karel Doorman” – este cea mai mare navă din dotarea marinei olandeze, construită în proporție de 80 la sută la Galați. Nava a avut peste 200 de metri, foarte complexă, iar planificarea construcției navei, proiectarea, lanțul logistic, pregătirea oamenilor ca număr a fost foarte vastă și foarte solicitantă. Din nou, am învățat o mulțime de lucruri. Lucruri care, iată, le regăsim acum în construirea navei ”Den Helder”, foarte asemănătoare din punct de vedere al caracteristicilor.

Ar mai fi și alte nave interesante, precum navele construite pentru paza de coastă suedeză. Nave care la momentul respectiv erau cele mai moderne nave de pază de coastă din lume! Și cred că încă sunt într-o anumită măsură grație sistemelor complexe pe care le integrează! La fel, ne-au completat pregătirea pentru a manageria ca și organizație din toate perspectivele – tehnic, resurse umane, logistică etc. – proiecte complexe.

Acum construim, după cum spuneam, și iahturi. Este cu totul și cu totul altă industrie! Dacă ne imaginăm luxul, trebuie să-l înmulțim cu 20, 30, pentru a ne da seama ce înseamnă cu adevărat luxul la bordul acestor nave! Ele nu ajung finalizate aici, dar cerințele de calitate a prelucrării oțelului și a prelucrării aluminiului sunt la cele mai înalte standarde posibile.

- Cât de relevant mai este sectorul navelor civile pentru Damen Galați?

- În domeniul civil, în afară de piața de lux – iahturile – pe care le avem în construcție, în iulie vom începe construcția unei serii de patru feriboturi complet electrice pentru BC Ferries Canada. Dar și aceste nave, ca și concept, fac parte în prezent tot din categoria unor proiecte mai speciale.

În fapt, prețul șantierului la ora actuală nu atrage preponderent nave civile ca și portofoliu. De ce? Ca să înțelegeți puțin contextul, trebuie să știți că, în prezent, peste 90 la sută din navele armatorilor europeni sunt plasate în construcție în afara Europei. Țările cu forță de muncă ieftină și cu capacități de producție mari – China, Vietnam, India - și-au ridicat și nivelul de calitate și capacitatea de a construi nave complexe. Și treptat, piața navelor civile și a navelor comerciale migrează spre aceste piețe, în special ca urmare a prețului. Șantierele europene pot fi competitive pe navele cu valoare adăugată mare, cum sunt navele speciale sau navele militare, în cazul SN Damen Galați.

- La ce lansări sau noi nave ce vor intra în construcție să ne așteptăm în perioada următoare?

- Anul acesta vom livra iahturile, dar și cele trei nave militare aflate acum în lucru. Per ansamblu, anul 2024 începe ceva mai lent pentru șantier, avem o relativă încărcare în prima jumătatea, însă în a doua jumătate vom lansa în fabricație cinci nave. De asemenea, la începutul anului viitor vom începe programul de fregate antisubmarin pentru marina olandeză. Este un program compus din patru fregate antisubmarin, care vor începe, fiecare navă, la un interval de nouă luni distanță una de alta.

- Deci navele militare rămân baza și pentru perioada următoare...

- Într-adevăr, SN Damen Galați are în primul rând un foarte bun renume în piața militară. Este singurul șantier naval din România care livrează nave militare, este furnizorul principal de nave militare pentru Marina olandeză și prin toate proiectele pe care le-am construit – peste 30 de nave până acum pentru țări NATO sau parteneri ai Alianței – am dovedit capacitatea de a construi, practic, orice tip de navă care se potrivește în facilitățile noastre.

- Pe aceste tipuri de capabilități mai există vreun șantier care să poată atinge într-un timp relativ scurt performanța SN Damen Galați în domeniul militar?

- Nu cred. Cu tot respectul pentru colegii din industrie, sunt șantiere foarte capabile în România, în afară de șantierul din Galați. Vorbim de Tulcea, Brăila, Constanța, Giurgiu, dar cerințele de complexitate, cerințele de specializare ale acestor nave necesită mai mult timp decât o navă comercială obișnuită.

 - Pe zonă navală vedem în prezent modificări de ordin strategic – de exemplu, folosirea dronelor. Apar noi concepte? Se vorbește de un ”portavion de drone” pentru Portugalia, despre care, pe ”surse”, se spune că va fi construit la Galați...

- Aici pot să vă spun că nava va fi cu siguranță construită la Galați! Luni (4 martie – n.r.) vom semna contractul. E un concept nou, într-adevăr. Așa cum vedem și în războiul din Ucraina, vedem și ce se întâmplă în Orientul Mijlociu, dronele devin mult mai utilizate în războiul direct. Acest concept de navă – ”portavion de drone” - lansat de Damen și care va fi pus în practică împreună cu Marina portugheză se adaptează exact acestor cerințe. Nava va fi un ”portavion de drone” în sensul că va avea capacitatea de a transporta, lansa și recupera drone în diferite tipuri de misiuni.

- Este un proiect de tip nou, s-a mai construit așa ceva?

- Este prima navă de acest fel care se construiește.

- Cum s-a ajuns la conceperea unei astfel de nave?

- Succesul Damen vine prin aceea că își respectă deviza ”unde este apă, este și Damen”, este foarte orientat către client. Iar aceste concepte iau naștere în urma demersului Damen de a-și asculta clienții, de a le înțelege necesitățile și a veni cu soluții la aceste necesități. În general, marea majoritate a navelor speciale construite de Damen sunt realizate plecând în primul rând de la a înțelege cerințele concrete ale clientului. Bineînțeles că, în urma acestor discuții și cerințe, Damen lansează un produs, un concept, care poate fi construit.

- Acest portavion de drone, cât de diferit este de navele ce se construiesc în prezent?

- Scopurile sunt diferite. Dar ca și complexitate l-aș compara cu OPV-urile construite în prezent - cam aceeași lungime, ceva mai multă lățime, dar ca și complexitate le-aș compara cu aceste OPV-uri. Navele pentru Marina olandeză au și ele complexitatea lor, dar sunt destinate în primul rând suportului logistic, pe când aici vorbim deja de nave de luptă.

- Vorbim așadar de o navă foarte versatilă, cu capacități defensive mai extinse...

- Da, tipul acesta de nave – la fel ca portavioanele clasice – sunt înconjurate de nave full-combat. Navele au și ele posibilitatea de a se apăra, dar trebuie însoțite, de regulă, de nave full-combat, ele sunt menite să fie integrate într-un concept strategic, alături de alte nave de luptă, în funcție de natura operațiunilor.

- Industria aviatică a ”virat” și spre producția de drone, unele dintre ele foarte sofisticate, precum cele Reaper, americane. Putem vedea ceva similar și în industria navală? Pot fi dronele maritime o piață de interes și – de ce nu? - o nișă pentru industria navală gălățeană?

- Cum spuneam, acolo unde este apă, este și Damen. Interesul nostru este pentru orice tip de navă, atât pentru suprafață, cât și de adâncime, dar cam atât pot să vă spun deocamdată...

- Pe piața de profil se vehiculează totuși niște concepte. Se vorbește chiar și de minisubmarine mergând pe aceeași idee. Grupul Damen are în vedere astfel de proiecte?

- Damen este implicat deja într-o ofertă pentru construcția de submarine în Olanda, iar Șantierul naval din Galați are în palmares cele două submarine pentru Marina din România. Așa că nu se știe niciodată când apare o solicitare de felul acesta și probabil că vom și răspunde dacă vom avea capabilitățile necesare....

- La nivel de grup, SN Galați este o excepție orientat fiind pe zona militară sau grupul în ansamblul său țintește, prin șantierele sale, acest segment?

- Cred că putem spune că SN Damen Galați este o excepție pe zona militară la nivel de grup. Desigur, Damen poate construi nave militare sau semi-militare în aproape orice șantier pe care îl are. Dar cu precădere navele militare se construiesc la Galați.

- Recent, SN Damen Galați a fost vizitat și de ministrul Apărării din România, Angel Tîlvăr, au mai fost și alți oficiali de rang înalt la Galați. E posibil să vedem în viitorul apropiat și comenzi din partea statului român?

- Ne-am bucurat de dorința ministrului și a oficialilor din minister de a ne vizita, a fost o vizită de lucru, dorința dumnealor a fost de a vedea cu proprii ochi posibilitățile șantierului. Din punctul nostru de vedere este, dacă vreți, o verificare a industriei de apărare, mai mult sau mai puțin... Noi suntem pregătiți. Oricând Guvernul României va dori să construiască ceva cu SN Damen Galați, noi suntem aici!

*Emisiunea "SPOT ON la Viața liberă - Galațiul sub reflector" este un produs "Viața liberă". Înregistrarea integrală a acestui interviu poate fi urmărită pe canalul YouTube al ziarului.

Citit 11188 ori Ultima modificare Luni, 18 Martie 2024 11:35

1 comentariu

  • postat de Anonim
    Marți, 12 Martie 2024 08:29
    128.127.117.***
    Atunci santierul apartinea Romaniei. Acum Romaniei apartine doar salahoria.
    3
    2

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.