INTERVIU cu şeful SAESP Galaţi, scms. Cristian Picioruş: „Sunt tot mai multe arme letale deţinute ilegal”
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

INTERVIU cu şeful SAESP Galaţi, scms. Cristian Picioruş: „Sunt tot mai multe arme letale deţinute ilegal”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Sunt gălăţenii responsabili când vine vorba de deţinerea armelor de foc? Suntem feriţi de incidente violente care au ca protagoniste grupările infracţionale? Braconajul este la stadiul de situaţie izolată sau riscă să devină un fenomen? Sunt câteva dintre întrebările la care ne-a oferit răspunsuri, în următorul interviu, subcomisarul Cristian Picioruş, şeful Serviciului Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Galaţi.


- Deţinerea unei arme a devenit o modă în ultimii ani, iar gălăţenii nu se dau înapoi de la a-şi achiziţiona arme letale. Cât de bine reuşiţi să ţineţi sub control legalitatea deţinerii armelor de foc?

- În prezent, avem înregistrate aproape 2.000 de arme letale ca fiind deţinute de persoane fizice în judeţul Galaţi. În acest an am acordat mai puţine autorizaţii, ceea ce este un lucru bun. În paralel am constatat însă că a crescut numărul armelor letale deţinute ilegal, în primele nouă luni ale acestui an am descoperit cinci, mare parte la diferite grupări. Patru dintre armele găsite figurau ca furate din Italia şi am mai avut o puşcă de vănătoare, deţinută tot ilegal, împrumutată de o persoană neautorizată de la un vânător pentru braconaj. Trei arme, pe care le-am găsit la o grupare infracţională, nu fuseseră folosite aici. Acestora li se adaugă un revolver cu glonţ, găsit la Hanu Conachi. În total, de la începutul acestui an, au fost confiscate pentru diverse motive 20 de arme letale dintre care 16 arme de vânătoare, trei arme de tir cu glonţ şi un pistol cu glonţ. 

- În perioada la care vă referiţi nu s-au înregistrat răfuieli semnificative dintre grupările infracţionale. S-a datorat acest lucru şi unei monitorizări mai atente?

- Serviciul a acţionat operativ pentru dezamorsarea conflictelor dintre grupările infracţionale. Am obţinut informaţii şi am acţionat, fie prin interceptarea în trafic, fie prin percheziţii domiciliare. Am descoperit la aceste grupări în special arme albe. Câteva dintre armele deţinute ilegal le-am descoperit la locuinţele unui membru marcant al unei grupări infracţionale, la începutul acestui an, respectivul fiind suspectat de săvârşirea unor ameninţări şi distrugeri. În urma descinderilor la care am fost sprijiniţi de poliţiştii de la Investigaţii Criminale şi de cei de la Serviciul de Acţiuni Speciale au fost ridicate mai multe arme precum pistol de tip airsoft, un cuţit militar, o bâtă de textolit şi o sabie. Numeroase arme albe au fost descoperite şi în urma interceptărilor în trafic, acţiuni preventive. În urma unei singure acţiuni, spre exemplu, am ridicat din maşinile unor tineri două bâte şi trei bastoane telescopice, toate deţinute ilegal. Îngrijorător este faptul că toţi cei prinşi cu astfel de arme sunt foarte tineri, cu vârste cuprinse între 22 şi 27 de ani. 

- Un segment aparte în ceea ce priveşte uzul armelor de foc îl constituie, tot mai des în ultima vreme, braconajul…

- Pe linie de braconaj avem tot mai multe flagrante în ultima vreme. Pot spune că am colaborat foarte bine cu AJVPS Galaţi. Ei au un corp de pază, cu oameni care acţionează noaptea şi ne ajută foarte mult. S-a braconat la mistreţ, căprior, iepuri şi chiar turturele. În unele situaţii au fost cazuri când exista autorizaţie pentru vânătoare, dar nu pentru animalele pe care noi le-am găsit împuşcate. Şi în aceste cazuri tot despre braconaj vorbim. Pericolul la braconaj nu este reprezentat doar de uciderea animalelor din fondul cinegetic în perioada de prohibiţie, ci şi de faptul că, aşa cum s-a demonstrat, braconierii mai obişnuiesc să tragă şi în afara fondului de vânătoare, pe drum. Se poate întâmpla ca aceste focuri de armă să facă victime omeneşti şi atunci este o mare problemă.

- Constituie activitatea de braconaj la Galaţi o sursă de hrană sau poate fi vorba de o afacere?

- Şi una şi alta. Mai mult, braconajul a ajuns un fel de modă. În zonele mai îndepărtate de municipiu, a ajuns un fel de sursă de existenţă. Braconierii împuşcă pentru consumul propriu, dar mai şi vând pe piaţa neagră, pe la restaurantele din zonă.

Citit 10536 ori Ultima modificare Joi, 14 Noiembrie 2013 10:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.