Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
12 comentarii

Ce vrea gălăţeanul atunci când merge la piaţă? Să cumpere mult, ieftin şi bun, dintr-un spaţiu curat. Despre pieţele ieftine şi cele scumpe şi despre halele care se vor schimba la faţă am vorbit cu directorul Administraţiei Pieţelor Agroalimentare Galaţi, Eugen Zaharia.


- Care sunt cele mai ieftine pieţe din oraş? Şi de ce diferenţele de preţ?
- Eu cred că totul depinde de puterea de cumpărare a gălăţeanului din diversele zone ale oraşului. Circa 70 la sută dintre comercianţi se alimentează din piaţa de gros de pe Strada Basarabiei şi apoi revând cum pot. Să luăm câteva exemple. Mult căutatul usturoi românesc se procură la preţuri cuprinse între patru lei şi şapte lei, din piaţa de gros. În pieţele din Micro 17 şi Micro 39 ajunge la preţuri cuprinse între 4,5 şi 7,5 lei. În Micro 19, preţurile pornesc de la opt lei şi ajung pe la 12 lei, iar în piaţa din Ţiglina I, preţurile încep de la 9,5 lei şi ajung la 13 lei. De asemenea, la multe dintre legume şi fructe preţurile sunt ceva mai mari în Ţiglina şi în Micro 19 faţă de Micro 17 şi Micro 39.
- Ce pieţe vor căpăta altă faţă, de aici încolo?
- Proiectăm o nouă piaţă în Micro 17. Locurile acoperite cu tablă vor fi dărâmate şi înlocuite cu un spaţiu închis unitar, cu aer condiţionat, termoficare şi toate condiţiile necesare. Finalizăm reabilitarea din zona Tudor Vladimirescu. Sunt doar câteva tarabe acolo, dar încercăm să îmbunătăţim condiţiile peste tot.  Ar mai trebui să extindem piaţa de gros, dar nu numai de noi depinde. Acum ocupăm, în piaţa de pe Basarabiei, o suprafaţă totală de 24.000 de metri pătraţi. Ori, suprafaţa ar trebui să fie cel puţin dublă. Ne-ar prinde bine o piaţă între Galaţi şi Brăila, cu spaţii de depozitare şi desfacere, cu unităţi de cazare şi staţie de benzină.
- Chiriile pentru spaţiile modernizate vor fi mai mari?
- Nu. De altfel, doar preţul spaţiilor situat sub media pe Administraţie a fost indexat anual cu rata inflaţiei. Preţurile care, prin licitaţie, se situau deasupra mediei, au rămas neschimbate de trei ani. Domnul primar Stan promisese, în campania electorală, că vor scădea preţurile de închiriere în pieţe cu 10 procente. Ne-a indicat să facem acest lucru şi le-am scăzut. Vom vedea cât costă încălzirea spaţiilor modernizate precum cele din Micro 39. Ne pregătim pentru prima iarnă. Acel preţ se va împărţi chiriaşilor spaţiilor, ţinându-se cont şi de suprafaţa radiantă. Le-am montat şi contoare individuale, aşa că fiecare plăteşte cât curent consumă. Administraţia Pieţelor e o societate comercială, dar acţionar majoritar e Consiliul Local, iar scopul nostru primar nu e profitul, ci bunul mers la lucrurilor.
- Ce merge mai bine la străini decât la noi, în organizarea pieţelor?
- Cei de la Bordeaux, din Franţa, ne-au dat o plachetă aniversară, când am împlinit 53 de ani de la înfiinţarea Administraţiei Pieţelor. Tot atunci ne-au spus că au avut şi ei problemele noastre, la timpul respectiv, dar le-au depăşit. Acum, la ei, agricultorul n-are altă treabă decât să producă marfa. Toţi producătorii sunt grupaţi în asociaţii de câte cinci-opt persoane. Asociaţiile sunt şi ele organizate în federaţii, care se ocupă de depozitarea mărfii şi de toate celelalte operaţiuni necesare. Practic, fiecare sector îşi face treaba lui, iar lucrurile merg mult mai bine. La noi, producătorul nu prea are cu ce transporta marfa pe care a recoltat-o şi nici când să stea la tarabă. Nici vânzătorul de en-gros nu e chiar atât de pregătit.
- Asocierea ar fi, deci, primul pas. Ce altceva ar mai trebui făcut?
- Lipsa spaţiilor de depozitare face ca iarna să nu avem pe piaţă legume şi fructe româneşti. Producătorii vând atât timp cât recoltează, adică de prin iunie până pe la finele lui octombrie, iar în rest pe piaţă intră legumele importate. Dacă legumicultorii ar avea unde depozita şi dacă s-ar mai înfiinţa câteva livezi prin judeţ ca să avem şi fructe din belşug, poate că altfel ar sta lucrurile.
- Ce face Administraţia Pieţelor pentru gălăţeni?
- Ne-am afiliat Asociaţiei Administraţiei Pieţelor din România. Nu au aderat, încă, toate judeţele la această formă de organizare, dar mai este timp. Ce vom face concret, în perioada următoare? Un site prin intermediul căruia vom putea vedea unde este surplus de marfă şi unde sunt preţuri bune. În aşa fel, aprovizionarea pieţelor se va face mai uşor şi mai rapid, inclusiv la nivel interjudeţean. Evident, la aceste acţiuni se adaugă investiţiile noastre în infrastructură şi în servicii.

21 de ani de directorat

Eugen Zaharia s-a născut pe 17 aprilie 1950. În 1978 a devenit economist după absolvirea studiilor Universităţii Al.I.Cuza din Iaşi. În 2001 devine jurist, după absolvirea cursurilor Universităţii Danubius. Şi-a trecut în CV 14 cursuri de perfecţionare.
Vorbeşte franceză şi engleză.
Este căsătorit.
A lucrat ca analist programator, la întreprinderea „11 iunie”, din 1975 până în 1981. Ulterior, a devenit şeful centrului de calcul de la uniunea Judeţeană a Cooperativelor Meşteşugăreşti Galaţi. Din 1992 până astăzi, potrivit CV-ului prezentat pe site-ul Administraţiei Pieţelor, este directorul SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi. A fost membru în consilii de administraţie, în afară de Pieţe, la Apaterm şi Ecosal.
Actualmente îndeplineşte şi funcţia de vice-preşedinte al Asociaţiei Administraţiei Pieţelor din România.

Citit 4786 ori Ultima modificare Luni, 02 Decembrie 2013 17:16

12 comentarii

 • postat de ............. Joi, 28 Noiembrie 2013 07:20 5.13.212.*** Link la comentariu
  0
  3

  un hot psd-ist, cloaca de psd la piete, unde toti lingi psd sunt aciuati pe acolo cu salarii nesimtite de 30-40 milione si marii, viorica sandu si zaharia cu salarii de 120 milioane pe luna...

  Raportează
 • postat de nedeea Miercuri, 27 Noiembrie 2013 14:54 92.82.183.*** Link la comentariu
  0
  0

  In complexul Ancora cand se va amenaja o piata ?

  Raportează
 • postat de eu Marți, 26 Noiembrie 2013 22:35 109.102.89.*** Link la comentariu
  1
  3

  @producator indignat, am incercat si eu sa fac comert (si nu m-am dat mare producator) la o taraba in hala de legume-fructe din piata mare si eram singura care bateam in casa de marcat si dadeam bon fiscal... deja eram deranjanta si mi s-a spus, asa, mai voalat ca daca nu ma pricep s-o las balta ca ma calca garda... 3 zile am stat in piata si nu mi-a mai trebuit!!

  Raportează
 • postat de cumparator prost ce sunt ca mai sunt in tara asta Marți, 26 Noiembrie 2013 21:25 79.116.110.*** Link la comentariu
  0
  6

  zaharia un spagar de 20 ani mana IN MANA cu tarabagii.. nuspune nimic de preturile asa zisei PIATA CENTRALA

  Raportează
 • postat de DUMITRU Marți, 26 Noiembrie 2013 20:56 68.67.7.*** Link la comentariu
  0
  5

  ESTI DE NEINLOCUIT CA SI BISNITARII PE CARE-I CONTROLEZI. CIOLANUL MARE CU MULTA MADUVA

  Raportează
 • postat de BASIL Marți, 26 Noiembrie 2013 19:47 76.121.151.*** Link la comentariu
  0
  7

  Eugen Zaharia s-a nascut pe 17 Aprilie 1950 .Unde ? In piata 30 Decembrie ? Cat despre puterea de cumparare este ''nula'' comparativ cu puterea dosarelor.Dovada :celalalt Eugen de la primarie a repartizat un apartament de 4 camere fam. Zaharia ,i-a ajutat consistent la constructia casei din Cartierul 1 mai muncitoresc ,basca numirea de la piata , asa ca TRAIASCA PUTEREA DOSARELOR !

  Raportează
 • postat de anti-spagari-hoti-bisnitari Marți, 26 Noiembrie 2013 19:15 5.13.183.*** Link la comentariu
  0
  8

  Nu domnule Zaharia!! Total gresit! Pretul in piete este fabricat de bisnitarii, care nu stiu daca rosia creste in copac sau nu! Producatorii nu au voie in piete din cauza dvs si a tuturor factorilor de decizie, incepand cu primaria!
  Case de marcat fiscale se cer si la chioscurile care vand guma de 10 bani! Nu inteleg de ce nu sunt obligati, DAR OBLIGATI, asa zisii comerciantide legume-fructe, sa aibe casa de marcat, astfel incat sa nu isi mai bage in buzunarul propriu cei 300-600% adaos comercial, asa cum se procedeaza in prezent!!?
  p.s. Daca se deschide in Galati o piata doar cu producatori (nu tot cu bisnitari, cum este cea de pe Calea Prutului), care sa fie incurajati prin taxe mici la tarabe, preturile scad de 2-3 ori!

  Raportează
 • postat de producator indignat Marți, 26 Noiembrie 2013 17:33 5.13.170.*** Link la comentariu
  0
  7

  Pe cand case de marcat in piete?Dar daca apar casele de marcat, de unde mai pleaca toti angajatii pietelor cu portbagajele pline?
  M-am saturat sa merg la piata si sa cumpar marfa de la niste nenorociti de tigani, care se bat cu pumnul in piept ca sunt producatori.
  SPECULA este piata in Galati, stimabile domn director,SPECULA pe banii prostilor care cumpara.

  Raportează
 • postat de Un galatean din Micro 19 Marți, 26 Noiembrie 2013 16:58 95.83.253.*** Link la comentariu
  0
  10

  Dl Zaharia, ne explicati si noua, astora care avem nevoie de piata MIcro 19, DE CE a-ti scos la licitatie si destinat spatiul actual al pietei locale MIcro 19 drept ..PARCARE, licitatie castigata ulterior de Carrfour? Si cum o sa argumentati asta in fata Consiliului Concurentei, cand de la anul, piata locala MIcro 19 o sa fie demolata ptr a face o parcare, care indirect favorizeaza un competitor, gen Carrfour?! Si de unde anume o sa urmeze sa cumpere locuitorii din zona Micro 19, care vor sa cumpere de la producatori romani si NU au chef sa imbogateasca corporatiile straine, gen Carrfour?! Multumesc! Raspunsul se accepta in romana, engleza sau franceza, vb aia.. mai ascunde mentalitatea romaneasca-'n-avem valori; totul e de vanzare'!

  Raportează
 • postat de spiridon Marți, 26 Noiembrie 2013 16:43 5.13.218.*** Link la comentariu
  0
  5

  Privind spatiul de acces al cumparatorului printre tarabe ar trebui reguli stricte si masuri severe.Sunt piete unde greu trec doua persoane una pe langa alta.Ati putea sa incepeti sa rezolvati acesul cumparatorului, printre altele si apoi una cate una imediate.Nu credeti domnule director?.

  Raportează
 • postat de David Marți, 26 Noiembrie 2013 10:27 5.13.204.*** Link la comentariu
  1
  9

  Chiriile spatiilor comerciale sunt foarte mari ! Comerciantii abia mai supravietuiesc ! Ei vor pleca unul, cate unul ! Vanzarile scad dramatic si datorita deschiderii atator supermaketuri, sau mallul recent deschis mijlocul orasului!

  Raportează
 • postat de ....................... Marți, 26 Noiembrie 2013 09:23 5.13.172.*** Link la comentariu
  2
  8

  ...da, o piata intre Galati si Braila, ar fi o realizare destul de utila tuturor!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.