INTERVIU cu directorul Administraţiei Pieţelor, Eugen Zaharia: "Puterea de cumpărare face preţul în pieţe!"

INTERVIU cu directorul Administraţiei Pieţelor, Eugen Zaharia: "Puterea de cumpărare face preţul în pieţe!"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ce vrea gălăţeanul atunci când merge la piaţă? Să cumpere mult, ieftin şi bun, dintr-un spaţiu curat. Despre pieţele ieftine şi cele scumpe şi despre halele care se vor schimba la faţă am vorbit cu directorul Administraţiei Pieţelor Agroalimentare Galaţi, Eugen Zaharia.


- Care sunt cele mai ieftine pieţe din oraş? Şi de ce diferenţele de preţ?

- Eu cred că totul depinde de puterea de cumpărare a gălăţeanului din diversele zone ale oraşului. Circa 70 la sută dintre comercianţi se alimentează din piaţa de gros de pe Strada Basarabiei şi apoi revând cum pot. Să luăm câteva exemple. Mult căutatul usturoi românesc se procură la preţuri cuprinse între patru lei şi şapte lei, din piaţa de gros. În pieţele din Micro 17 şi Micro 39 ajunge la preţuri cuprinse între 4,5 şi 7,5 lei. În Micro 19, preţurile pornesc de la opt lei şi ajung pe la 12 lei, iar în piaţa din Ţiglina I, preţurile încep de la 9,5 lei şi ajung la 13 lei. De asemenea, la multe dintre legume şi fructe preţurile sunt ceva mai mari în Ţiglina şi în Micro 19 faţă de Micro 17 şi Micro 39.

- Ce pieţe vor căpăta altă faţă, de aici încolo?

- Proiectăm o nouă piaţă în Micro 17. Locurile acoperite cu tablă vor fi dărâmate şi înlocuite cu un spaţiu închis unitar, cu aer condiţionat, termoficare şi toate condiţiile necesare. Finalizăm reabilitarea din zona Tudor Vladimirescu. Sunt doar câteva tarabe acolo, dar încercăm să îmbunătăţim condiţiile peste tot.  Ar mai trebui să extindem piaţa de gros, dar nu numai de noi depinde. Acum ocupăm, în piaţa de pe Basarabiei, o suprafaţă totală de 24.000 de metri pătraţi. Ori, suprafaţa ar trebui să fie cel puţin dublă. Ne-ar prinde bine o piaţă între Galaţi şi Brăila, cu spaţii de depozitare şi desfacere, cu unităţi de cazare şi staţie de benzină.

- Chiriile pentru spaţiile modernizate vor fi mai mari?

- Nu. De altfel, doar preţul spaţiilor situat sub media pe Administraţie a fost indexat anual cu rata inflaţiei. Preţurile care, prin licitaţie, se situau deasupra mediei, au rămas neschimbate de trei ani. Domnul primar Stan promisese, în campania electorală, că vor scădea preţurile de închiriere în pieţe cu 10 procente. Ne-a indicat să facem acest lucru şi le-am scăzut. Vom vedea cât costă încălzirea spaţiilor modernizate precum cele din Micro 39. Ne pregătim pentru prima iarnă. Acel preţ se va împărţi chiriaşilor spaţiilor, ţinându-se cont şi de suprafaţa radiantă. Le-am montat şi contoare individuale, aşa că fiecare plăteşte cât curent consumă. Administraţia Pieţelor e o societate comercială, dar acţionar majoritar e Consiliul Local, iar scopul nostru primar nu e profitul, ci bunul mers la lucrurilor.

- Ce merge mai bine la străini decât la noi, în organizarea pieţelor?

- Cei de la Bordeaux, din Franţa, ne-au dat o plachetă aniversară, când am împlinit 53 de ani de la înfiinţarea Administraţiei Pieţelor. Tot atunci ne-au spus că au avut şi ei problemele noastre, la timpul respectiv, dar le-au depăşit. Acum, la ei, agricultorul n-are altă treabă decât să producă marfa. Toţi producătorii sunt grupaţi în asociaţii de câte cinci-opt persoane. Asociaţiile sunt şi ele organizate în federaţii, care se ocupă de depozitarea mărfii şi de toate celelalte operaţiuni necesare. Practic, fiecare sector îşi face treaba lui, iar lucrurile merg mult mai bine. La noi, producătorul nu prea are cu ce transporta marfa pe care a recoltat-o şi nici când să stea la tarabă. Nici vânzătorul de en-gros nu e chiar atât de pregătit.

- Asocierea ar fi, deci, primul pas. Ce altceva ar mai trebui făcut?

- Lipsa spaţiilor de depozitare face ca iarna să nu avem pe piaţă legume şi fructe româneşti. Producătorii vând atât timp cât recoltează, adică de prin iunie până pe la finele lui octombrie, iar în rest pe piaţă intră legumele importate. Dacă legumicultorii ar avea unde depozita şi dacă s-ar mai înfiinţa câteva livezi prin judeţ ca să avem şi fructe din belşug, poate că altfel ar sta lucrurile.

- Ce face Administraţia Pieţelor pentru gălăţeni?

- Ne-am afiliat Asociaţiei Administraţiei Pieţelor din România. Nu au aderat, încă, toate judeţele la această formă de organizare, dar mai este timp. Ce vom face concret, în perioada următoare? Un site prin intermediul căruia vom putea vedea unde este surplus de marfă şi unde sunt preţuri bune. În aşa fel, aprovizionarea pieţelor se va face mai uşor şi mai rapid, inclusiv la nivel interjudeţean. Evident, la aceste acţiuni se adaugă investiţiile noastre în infrastructură şi în servicii.

21 de ani de directorat

Eugen Zaharia s-a născut pe 17 aprilie 1950. În 1978 a devenit economist după absolvirea studiilor Universităţii Al.I.Cuza din Iaşi. În 2001 devine jurist, după absolvirea cursurilor Universităţii Danubius. Şi-a trecut în CV 14 cursuri de perfecţionare.

Vorbeşte franceză şi engleză.

Este căsătorit.

A lucrat ca analist programator, la întreprinderea „11 iunie”, din 1975 până în 1981. Ulterior, a devenit şeful centrului de calcul de la uniunea Judeţeană a Cooperativelor Meşteşugăreşti Galaţi. Din 1992 până astăzi, potrivit CV-ului prezentat pe site-ul Administraţiei Pieţelor, este directorul SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi. A fost membru în consilii de administraţie, în afară de Pieţe, la Apaterm şi Ecosal.

Actualmente îndeplineşte şi funcţia de vice-preşedinte al Asociaţiei Administraţiei Pieţelor din România.

Citit 5820 ori Ultima modificare Luni, 02 Decembrie 2013 17:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.