Evaluaţi acest articol
(18 voturi)
22 comentarii

* Directorul general al Calorgal, Cristian Istrate, explică cum vor fi încheiate convenţiile individuale, dar şi cine a îngropat Apaterm


- Mai sunt doar câteva zile până pe 1 noiembrie. În ce stadiu se află semnarea convenţiilor individuale?
- Este un proces care durează. S-a început semnarea acestora cu zece asociaţii, unde administratorii şi preşedinţii acestora au venit către noi. Sunt şi oameni care chiar vor să le funcţioneze asociaţia. În urmă cu două săptămâni, a început semnarea convenţiilor.

- Cât preconizaţi că va dura?
- S-ar putea să dureze mulţi ani, întrucât sunt şi proprietari de care chiar nu poţi da. Mă refer la cele nelocuite. Ele sunt branşate, dar nu îi poţi găsi pe proprietari. La Buzău, de exemplu, a durat doi ani.

- Deci, practic, procesul nu va putea fi încheiat anul acesta.
- Sută la sută, nu. Dar îi vom trimite pe angajaţi să stea de vorbă cu oamenii, şi sâmbăta, şi duminica. Acolo unde va fi cazul, o să facem door-to-door. În principiu, s-a vorbit la asociaţii, se implică şi administratorii ca să îi adune pe oameni. Li se înaintează documentele, se semnează şi apoi le adunăm pe scări de bloc, pentru a merge mai repede. Nu stăm în sediu, să vină cineva să semneze. A apărut şi modelul de facturi individuale. Este un proces care a durat un pic. Vreau să folosesc toţi angajaţii pentru asta şi vreau ca populaţia să îi primească bine. Am rugămintea către toţi clienţii noştri să nu mai ia de bun ce se spune la colţul străzii. Să vină la noi, eu am uşa deschisă. Să afle exact cum este legea, nu să fie minţit, manipulat. Fără comunicare şi fără acest flux de plată, vom avea soarta Apaterm. Şi eu depind de sistemul centralizat şi sunt mulţumit.

- Cum veţi proceda cu facturarea?
- O să avem contractul cu asociaţia. Atunci, noi tăiem factură asociaţiei şi oamenii plătesc la asociaţie, ca şi până acum.

- Nu credeţi că unii dintre consumatori vor fi astfel avantajaţi, iar alţii dezavantajaţi?
- Nu, de ce?

- Poate omul plăteşte la asociaţie, dar asociaţia nu dă mai departe banii şi se repetă istoria Apaterm.
- Bun, ne lovim de ce a fost la Apaterm. Dacă este aşa, toţi hoţii aceia trebuiau adunaţi. Dacă îşi făceau treaba toate instituţiile, sistemul funcţiona. Noi vom merge în asociaţiile în care ştim că s-a băgat mâna şi vom încheia convenţii cu oamenii. Oamenii chiar au venit la noi să semneze, pentru că nu mai vor să dea bani la asociaţii. Omul a simţit că a fost furat şi vrea să îi livrăm direct serviciul.

- Nu credeţi că, în aceste condiţii, noua societate de termoficare a început activitatea cu stângul?
- Am început cu dreptul. Niciodată, Apaterm nu a avut un grad de încasare de 88 la sută, de exemplu. La apă caldă, într-adevăr, au fost facturi mai mici, dar oamenii au înţeles că nu se poate să nu mai plăteşti. Nu îţi dă nimeni nimic gratis. Calorgal a început chiar nesperat de bine. Restul, ce se face, e atmosferă… O fac administratorii care ştiu ce se întâmplă dacă semnează cu noi. Noi ne vom încasa banii direct de la clienţi şi nu vor mai fi sincope pe fluxul de bani. Acestea, de fapt, au îngropat Apaterm.

- Câţi angajaţi are Calorgal, în prezent?
- Primăria a semnat cu sindicatul Apaterm un protocol în acest sens. Cam toţi, care au vrut să vină înapoi, au venit. Sunt peste 420 de angajaţi. Noi am trecut organigrama cu 548. Dar sper să nu mergem până acolo. Cine crede că va lucra ca la Apaterm, uitându-se pe pereţi, se înşală. Peste 90 la sută din foştii angajaţi ai Apaterm s-au întors.

- Foarte multe persoane condamnă faptul că actualii angajaţi provin din rândurile Apaterm.
- Eu am fost director între 2004 şi 2006, când Apaterm mergea pe sârmă. Apaterm îşi eşalonase toate datoriile. Dacă luai un pix în plus, te dezechilibrai. Ce au făcut după aceea, este problema lor. Conducerea care a fost… nu ştiu cine ţinea mortul Apaterm, la care nimeni nu plătea. De la 1.200 au ajuns la 500 de oameni. În producţie era un om pe două posturi şi a stat totuşi în picioare până anul acesta, când s-a făcut falimentul, că şi-au dorit unii. Oamenii ăştia muncesc în nişte condiţii peste medie, ca dificultate. Au fost ani în care nu li s-a asigurat echipament nou şi au funcţionat, cu salarii decente, ca să nu zic mizere şi să se spună că o facem pe victimele. Au ţinut căldura oraşului. Sunt 500 de kilometri de reţea secundară şi 106 puncte termice. Oamenii aceştia nu au de ce să stea cu capul plecat. Sunt femei care făceau cinci puncte termice pe noapte şi pe care le-au muşcat câinii, au fost bărbaţi bătuţi. Eu aş vrea să prind unul care dă în oamenii de la Apaterm. De salariaţii de la Calorgal, aş vrea să se vorbească cu decenţă, chiar cu respect. Să mă înjure pe mine cât vor, dar să nu se lege de angajaţi.

- Ce a dus la căderea Apaterm şi la blocajul din termoficare?
- Apaterm s-a îngropat din două motive: populaţia, care a crezut că merge şi fără plată, şi politicul, clar. Poate, uneori, politicul a făcut rău prin noncombat. Că nu a făcut ceva la momentul în care trebuia, a făcut mai mult rău decât dacă făcea ceva rău. Au fost momente în care se puteau lua decizii. În 2004, când se puneau repartitoarele, eu am întrebat: "de ce nu se face distribuţie pe orizontală?" Răspunsul: „Bă, Istrate, tu ai fost pus acolo să faci ce spunem noi, nu ce vrei tu". Nu aveai nicio pârghie. Se puteau lua nişte hotărâri, în anumite momente. Nu s-a vrut, s-a zis că merge şi-aşa, Romgazul nu era privat. Mai dădea un senator un telefon şi continua să livreze. Primarul actual a făcut cât ultimii doi. Nu poţi să faci în doi ani ce nu s-a făcut în 20 de ani...

CITEŞTE ŞI: CĂLDURĂ ÎN SISTEM CENTRALIZAT iarna aceasta în Galaţi. IATĂ ce se va întâmpla de anul viitor

Citit 6039 ori Ultima modificare Marți, 08 Decembrie 2015 16:00

22 comentarii

 • postat de Geanina Joi, 15 Octombrie 2015 13:02 81.12.149.*** Link la comentariu
  0
  0

  pt. RADULIAN:
  Corect, ai dreptate, dar dumneata aştepţi AMNISTIA fiscală ca să îţi plăteşti datoriile ?
  :))

  Raportează
 • postat de mihai Miercuri, 14 Octombrie 2015 14:42 37.11.197.*** Link la comentariu
  0
  0

  Eforturile de care vorbeste D-l Istrate se numeste tinerea in viata a unui mort bine mort, peste un an maxim doi va spune "Ma distrus sistemul"

  Raportează
 • postat de Mihai STROILA Marți, 13 Octombrie 2015 18:02 109.98.102.*** Link la comentariu
  1
  13

  Domnule DIRECTOR GENERAL, raspundeti la comentariul domnului Radulian!

  Raportează
 • postat de zuzu Marți, 13 Octombrie 2015 14:01 185.26.180.*** Link la comentariu
  1
  14

  Dar ce serios suntem noi...:))))

  Raportează
 • postat de RADULIAN Marți, 13 Octombrie 2015 12:13 81.12.150.*** Link la comentariu
  3
  33

  Dle Director matame o dai cotita tare. Orice CONTRACT DE SERVICII are OBLIGATII si RASPUNDERI CLARE,CLARE pentru furnizorii de servicii si pentru CONSUMATORII de servicii. In cazul matale ca furnizor la OBLIGATII se trec FURNIZAREA SERVICIILOR (APA CALDA si CALDURA) DE CALITATE :temperatura apei calde min. 40 grade C furnizata continu cu curgere la deschiderea robinetului ( sau dupa un grafic intocmit transparent si cuprins in Contract), si la pret constant convenit prin Contract ( lei /mc apa consumata la apometru de apartament, cu eventualele corectii10-15% diferenta de clasa apometre, daca este cazul) indiferent de consumatori, cu presiune si debit corespunzator la ori care nivel de bloc. Iar pentru CALDURA asigurarea temperaturii de min 20 grade C in camerele apartamentului. Pentru mine ca BENEFICIAR sau CONSUMATOR de servicii (APA CALDA si CALDURA) la OBLIGATII trebuie sa mi se treaca PLATA SERVICIILOR DE CALITATE LIVRATE DE matale ca FURNIZOR SERIOS. De asemenea trebuie cuprinse in Contract PENALITATI si MASURI COERCITIVE pentru nerespectarea obligatiilor contractale. Fara pausale pe cartiere intregi, fara calculatii functie de gigacolorimetre la intrarea in bloc care lipsesc de 6-7 ani. Asta inseamna RESPECT RECIPROC. Asta inseamna ca noul CALORGAL sa isi castige INCREDEREA PROPRIETARILOR DE APARTAMENTE, A GALATENILOR. Altfel ne furam caciula iar si iar. Eu nu sunt un RAU-PLATNIC dar de 3-4 ani nu am mai platit serviciile de APA CALDA SI CALDURA de PROASTA **CALITATE**, nu am mai platit apa rece ca apa calda si frigul din casa ca temperatura optima de 20-22 grade C. Ce ziceti DOMNULE DIRECTOR GENERAL CALORGAL GALATI credem unii in altii...???

  Raportează
 • postat de @Uly Marți, 13 Octombrie 2015 12:07 109.166.208.*** Link la comentariu
  7
  8

  In locul asociatiilor se pot angaja firme specializate, interesate sa faca profit, care sa se ocupe si de spatiile verzi, si de colectarea selectiva a gunoaielor menajere si de siguranta cetatenilor, etc.

  Raportează
 • postat de Ury Marți, 13 Octombrie 2015 11:17 5.13.235.*** Link la comentariu
  8
  5

  pentru julien. Daca 'se impune' desfiintarea asociatiilor, imi spui si mie cum mai platesti lumina de pe casa scarii, femeia (sau barbatul) care iti face curatenie...e.t.c. Sau poate 'se impune' sa facem contracte individuale ca si calorgal.

  Raportează
 • postat de lule to julien Marți, 13 Octombrie 2015 10:20 89.137.225.*** Link la comentariu
  2
  6

  Aloo...julien.....cred ca in aprox toate comurile de pe vlg despre kkgal iti incepi pledoaria cu SE IMPUNE...bla bla bla....
  Ce se impune?nu te mai agita asa ca un pepsi si cu comuri de CHE GUEVARRA ca nu rezolvi nimic.Doar enervezi prostimea care a semnat cu Calorgal:))...SE IMPUNE ,auzi tu!!!!:)))
  CINE IMPUNE?TU?......nU VA.MAI DATI MARI REVOLUTIONARI SI LUATI ATITUDINE CU ADEVARAT IAR DACA NU AVETI CURAJUL SCHIMBATI TIPUL DE COMENTARIU CU UN COMM CE ARATA CU ADEVARAT CEEA CE SIMTITI DESPRE ACEST SISTEM HOT...COMUNIST....
  TIL THEN....se impune ca prostimea sa semneze contractele ...BYE BYE...AM IMPUS CU UN IMBUS O BALEGA IN CAMPUS:))

  Raportează
 • postat de julien Marți, 13 Octombrie 2015 10:04 79.116.126.*** Link la comentariu
  15
  8

  se impune desfiintarea asociatiilor de locatari si incheierea de contracte individuale si nu conventii.locatarii nu au obligatia sa plateasca casier pentru calorgal.

  Raportează
 • postat de luke Marți, 13 Octombrie 2015 10:01 89.137.225.*** Link la comentariu
  3
  16

  HAI,SEMNATI..SEMNATI.....ASTA E MESAJUL CATRE PROSTIME....
  SI PROSTIMEA,SE IA DE MANA SI SEMNEAZA CA ASA E EA....PROSTIME....
  IAR V.A PACALIT....:))))

  Raportează
 • postat de corneliu Marți, 13 Octombrie 2015 09:56 5.2.205.*** Link la comentariu
  3
  17

  Solutii de rahat pentru o situatie de rahat! Suntem un oras de bugetari care se ard unii pe altii. Muta "mortul" dintr-un buzunar in altul, eventual il impaiaza si il pune in geam doar ca sa pacaleasca postasul sa-i dea pensia. Rusine, avem printre ultimii bugetari din Europa care dau caldura si apa calda, la munca politrucilor!

  Raportează
 • postat de Mache Marți, 13 Octombrie 2015 08:52 84.117.45.*** Link la comentariu
  2
  14

  Ieri dadea exemplu Brasovul. Cititi ce spune Proo TV despre Brasov unde societatea care distribuie agen termic a dat faliment!!

  Raportează
 • postat de e Marți, 13 Octombrie 2015 08:32 82.137.11.*** Link la comentariu
  3
  28

  Angajatii Apaterm s-au intors 90% dintre ei, dar nu se va mai lucra ca la Apaterm. Sa mori tu! Sunteti acolo ca-n familie, fiecare e ruda cu fiecare, deci afacere de familie pe banii nostri. ,,Apaterm a mers ca pe parghie". Amice , unii din noi nu avem, Alzeimer, nu cumva intre 2004 si 2006 erau luni de vara nesfarsite fara apa calda, nu cumva intre 2004-2006 dadeati drumu la caldura in decembrie si o inchideati la 1 martie. Hai pa pa pa, o fi fost bine ptr tine si ptr angajatii Apaterm.

  Raportează
 • postat de ariciul Marți, 13 Octombrie 2015 08:08 5.13.223.*** Link la comentariu
  3
  28

  Haaaiii catz!!!!!!.Catz nu auzi?termina ma nene cu prostiile astea de adormit copchii de tzatza.as pune mana pe un par si sa incep a croi de la directorul calorgal,pana la centralistu betiv de cartier,si de la sefii de asociatie pana la femeia de servici fiindca numic nu e curat nici in vorbe nici in fapte.ba parca vorbiti singuri,da mergeti asa in virtutea inertiei,fiindca tare e bine cand prostii dorm pa ei,si toti astia veniti sa incasati bani.de la mine a-ti incasa o bataie sora cu moartea ,pentru toate hotiile voastre asupra mea de pana acum.

  Raportează
 • postat de Mișu Marți, 13 Octombrie 2015 08:05 82.137.11.*** Link la comentariu
  3
  30

  Cât a fost director, la Apaterm, fără nicio pregătire de specialitate, fiind anterior un biet chioșcar, nu și-a adus și el contribuția la falimentul Apatermului? Acum e lupul moralist, nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase. Ba îți pute d-le Istrate. Și înca foarte tare.

  Raportează
 • postat de Vasile Marți, 13 Octombrie 2015 07:41 5.13.142.*** Link la comentariu
  2
  34

  Sunt singurul care e de părere că domnul Istrate habar n-are despre ce vorbeşte? Sunt singurul care sesisează faptul că domn director se contrazice singur?
  Calorgal e ditamai "firma", cu zeci de mii de clienţi, şi îl scoate în faţă pe domn Istrate? Băi, Primăria bagă în firma condusă de omul ăsta 17.000.000 de lei NOI. Realizaţi cât înseamnă asta? Ştiţi că banii ăia sunt tot din buzunarele noastre, da?
  Sunt singurul care are impresia că domn Istrate este doar un politician pus la Calorgal să execute ordine şi să scoată banul gros, căci 2016 e an electoral şi campania nu se finanţează singură? Bine, o spune chiar dumnealui...

  Însă, chestia care mă deranjează cel mai tare este faptul că nici măcar nu s-a încercat să se scape de ăia de la ISTA. În convenţia pe care am încheiat-o între mine şi firma lui domn Istrate (căci numele său era trecut acolo) nu se spune nimic de ISTA, deşi ei vor citi în continuare repartitoarele (serviciu contracost, fireşte!).

  Şi la ISTA e un politician? Sau ăia doar cotizează la campania electorală a celui care le dă în continuare "de mâncare"?

  Raportează
 • postat de Robert Popescu Marți, 13 Octombrie 2015 07:27 5.13.214.*** Link la comentariu
  3
  41

  Convenția presupune doua sau mai multe persoqne xare se obliga reciproc. Adica Calorgql se obliga sa presteze un serviciu si conwumatorul sa il plateasca.
  Eu vreau sa devin clinet Calorgal.
  Aceasta societate imi poate furniza apa calda la temperatura optima (sa nu pot tine mana sub jet de fierbinte ce va fi) si in max 2 minute de la deschidere robinetului?
  Imi poate furniza agent termic in calorifere astfel incat sa fie fierbinți sa nu pot tine mana pe ele?
  Daca se3 angajeaza in scris sa imo ofere ce cer eu acum semnez cu ei.
  Iar contractul sa aibe clauze penalizatoare pentru ambele parti nu doar pentru consumator.
  Adica daca nu-mi furnizează servicii la parametrii din contract sa plateasca daune.
  Ia zi domnule Istrate, inchei contract cu mine? Sa stii ca sunt bun platnic.

  Raportează
 • postat de IC Marți, 13 Octombrie 2015 07:06 5.13.204.*** Link la comentariu
  2
  25

  Nu am inteles de la domnul Istrate daca mai raman in sistem capusele de partid ,firmele cititoare de repartitoare (sic ) gen TECHEM iar daca raman cine la plateste ? Nu am inteles daca vrea conventii si cu propietarii care nu mai au in apartamente nici tevile de la vechiul sistem centralizat de incalzire si nici in spatiile comune ,exceptie subsolul in care tevile sunt izolate termic ( ceva raspuns a dat deja cand a afirmat ca vrea conventii si cu mortii ,mare parte din apartamentele nelocuite avand propietarii decedati)?Daca tot se va aplica in continuare aberantul Ordin ANRSC 343/2010 ,nu crede ca ar fi normal ca acea cota de cheltuieli cu incalzirea spatiilor comune (sic) stabilita arbitrar ,sa fie preluata de Calorgal si acoperita din subventiile din banii contribuabililor (sa beneficiere toti propietarii nu numai cei racordati ))in caz contrar prevad un mare impas pentru incasarea 60% din valoarea facturilor ( procentul reprezinta incalzirea subsolului ,in cazul scarii pe care stau,de ex,) ?

  Raportează
 • postat de Intrebare Marți, 13 Octombrie 2015 06:10 84.117.40.*** Link la comentariu
  5
  23

  Cum poate fi eficient un sistem de incalzire centralizat ce cara apa calda si caldura prin subsolul rece si inghetat al orasului pe zeci de km si incalzeste solul degeaba ??? In marile orase ale lumii New York, Paris, Londra, Bruxelles, Istanbul (cel mai mare oras european) nu exista asa ceva, e o inventie pur romaneasca, sa cari apa calda pe sub pamant sute de km prin reteaua de termoficare. In marile orase exista doar centrale de bloc (scara).!

  Raportează
 • postat de Vasile Mardare Marți, 13 Octombrie 2015 04:06 5.13.134.*** Link la comentariu
  3
  33

  Asa ! Fiti barbat D-le Istrate (!!!) si nu dati izmenele pe calatori. Caldura si apa calda sunta o marfa pe care Calorgal o distribuie/vinde si pentru care incasati sume frumusele Daca tot stiti ca administratorii sunt hoti de ce va mai legati la cap ? E ceva care miroase aici , si miroase urat ! Trebuie sa aveti in vedere ca administratorii sunt angajatii proprietarilor de apartamente si nu invers si tinand cont de experienta apaterm nu stiu ce i-as face administratorului care-mi vine la usa sa ma convinga ca o sa deie si o sa faca Calorgal ..... de nu s-a mai vazut. mai cu seama dupa ce s-antamplat anul acesta. Va e jena sa va prezentati si vinde marfa si doriti ca administratorii sa fie ciuca batailor in cazul cand nu va respectati obligatiile contractuale ? De-aia zic : PUTE TREABA ! si ca sa nu mai puta incercati si va vindeti singuri marfa , adica fara intermediari !!!

  Raportează
 • postat de NU PENTRU FACTURARE PRIN ASOCIATIE Marți, 13 Octombrie 2015 00:58 5.13.143.*** Link la comentariu
  3
  32

  La intrebarea despre facturare = cel mai scurt raspuns.
  Daca tot vreti sa incheiati contracte (convetii) individuale unde stiti a ati avut probleme, ce va mai incurcati cu asociatiile?
  CEI DE LA ASOCIATIE NU SUNT ANGAJATII VOSTRI !
  Daca le luati si caldura si apa calda din carca se vor descurca mai bine cu restul si poate altfel vor arata blocurile(partile comune) si spatiile din jur.
  Lasati administratorii sa se ocupe de alte probleme.
  Administratorii sa fie gospodarii blocurilor daca vor salariu caci sunt situatii unde
  le-a ramas: Energie casa scarii, Curatenia si SALARIILE

  Halal director se lauda ca ,,Apaterm a mers pe sarma'' cand ,,nu aveai nici o parghie'', exact in perioada care a inceput excrocheria cu repartitoarele si incurajarea statului in frig, care a dus la dezastru ce a urmat.

  Raportează
 • postat de galatean Marți, 13 Octombrie 2015 00:23 5.254.65.*** Link la comentariu
  5
  14

  Eu primul, am zis!

  Frumos, frumos.

  Incepe adevarul sa iasa la iveala.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.