Haşiş de la "Ţiganul" şi Chiorul"

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

- Acuzaţi de trafic de droguri de risc şi de mare risc -

La Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Galaţi a fost finalizat zilele trecute un dosar greu. Eroii negativi ai tomului ce se întinde pe câteva sute de pagini sunt gălăţenii Tănasă Virgilius Marcelius (ce combinaţie de prenume!), zis „Virgil Ţiganul”, în vârstă de 31 de ani şi Frumuzache Antonel, zis „Chiorul”, de 37 de ani. Ei au fost trimişi în judecată prin rechizitoriul instituţiei amintite, fiind acuzaţi de comiterea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi trafic de droguri de mare risc în formă continuată.

Momeală pe strada  Muzicii

Pentru cei doi lucrurile s-au precipitat din rău în mai rău începând  cu data de 31 octombrie 2008. Atunci, organele de poliţie s-au sesizat din oficiu că Tănase Virgilius Marcelius ar deţine importante cantităţi de droguri de mare risc pe care intenţionează să le comercializeze în mod ilicit. În seara zilei amintite, undeva, la intersecţia străzilor Română cu Muzicii, o tranzacţie aranjată de poliţişti a  avut ca obiect două doze de 1,4 grame de cocaină drog de mare risc ce era de vânzare pentru 200 de euro. Câteva luni mai târziu, la data de 1 februarie 2009, pe la ora 22,30, o altă întâlnire „de taină” în zona complexului comercial „Siretul”, din Micro 16, s-a concretizat în vânzarea  unei doze (un gram) de substanţă de culoare maronie (haşiş), de asemenea drog de risc.

A urmat o percheziţie la data de 14 aprilie 2009 la locuinţa închiriată de „Virgil Ţiganul” unde a fost găsită şi ridicată o bucată de substanţă vegetală verde-oliv (0,85 grame de cannabis, drog de mare risc). O problemă, pentru cei care dăduseră de iţele afacerii cu droguri era că „Virgil Ţiganul” dispăruse. De altfel, pentru acesta, cauza s-a disjuns la un moment dat şi, printr-o sentinţă penală rămasă definitivă la data de 12 iunie 2009, i s-a aplicat o pedeapsă rezultantă de nouă luni de zile de închisoare. În perioada imediat următoare acesta a şi dispărut din România,  alertat de arestarea fratelui său, Tănasă Decebal.

Virgilius Marcelius, autoexilat în Italia

A plecat, dar a lăsat afacerea pe mâna lui Frumuzache Antonel. Acesta avea sarcina de a se ocupa de comercializarea de cocaină şi rezină de cannabis, păstrând legătura prin telefon cu mentorul autoexilat. „Virgil Ţiganul” îi lăsase spre păstrare şi administrare, în cursul lunii aprilie 2009, o zestre de două bucăţi de haşiş sub forma unor plăci de circa 250 de grame, precum şi un cântar electronic. După câteva zile, Frumuzache („Chiorul”) a fost vizitat de către fratele lui „Virgil Ţiganul”, care a luat cu el o jumătate dintr-o placă de haşiş.  Însă, acesta a şi fost arestat în seara respectivă. După câteva zile, „Virgil Ţiganul” şi-a recuperat restul de droguri. Ulterior, „Chiorul” a aflat că tovarăşul de afaceri cu prenume (Virgilius, Marcelius) de impăraţi romani a luat drumul Italiei.

După un timp însă, „exilatul” i-a cerut lui „Chiorul” să se întâlnească pe teren neutru, în Independenţa, judeţul nostru, acolo unde se ascundea de Poliţie. S-au întâlnit, iar „Virgil Ţiganul” i-a încredinţat colaboratorului o pungă cu 150 de doze a câte un gram de cocaină sub formă de bile, ambalate individual. 

Au mai urmat astfel de întâlniri, chipurile secrete,  dar, după cum avea să se dovedească ulterior, mişcările celor doi erau deja monitorizate de către poliţişti.

Bani negri pe marfă albă şi maronie

La un moment dat, Virgilius Marcelius i-a lăsat lui Frumuzache şi un motoscuter Peugeot pentru a-l folosi. Frumuzache Antonel s-a şi apucat  de treabă porţionând singur o parte din plăcile de rezină de cannabis, vânzând dozele de circa un gram în formă de cub contra 50 de lei. A vândut, până să fie reţinut, aşa cum el însuşi susţine, 90 de grame de haşiş cu suma de 4.500 lei, precum şi opt doze a un gram de cocaină pe care a primit în total 800 de euro.

În ziua de 28 iulie a.c., cu ocazia unei percheziţii, în balconul improvizat al garsonierei lui Frumuzache au mai fost găsite, într-o cutie din plastic, şapte bucăţi de substanţă solidă de culoare maronie, iar într-o cutie din tablă, o substanţă maronie de formă paralelipipedică. De asemenea, a mai fost găsită o pungă din plastic ce conţinea 142 doze de pulbere albă (rezină de cannabis).

Tandemul – colecţionar de fărădelegi

Din   rechizitoriul DIICOT reiese că cei doi sunt recidivişti. Virgilius Marcelius, de pildă,  fusese condamnat ultima dată la o pedeapsă cu închisoarea pe o perioadă de şase ani şi şase luni de zile pentru comiterea infracţiunilor de furt, ultraj, trecerea frauduloasă a frontierei unui stat străin, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi fals privind identitatea. Trebuie să recunoaştem, mai rar, o asemenea salbă de infracţiuni „pe capul” unui singur individ. Iar prin faptele pe care vi le-am descris mai sus, se află în stare de recidivă postexecutorie. A reuşit să se sustragă însă de la  urmărirea penală, astfel că mandatul de arestare preventivă emis pe numele său n-a putut fi pus în executare. De aceea a şi fost dat în urmărire internaţională, încă din  25 august 2009.

Nici Frumuzache Antonel n-a fost uşă de biserică: între 1989-1999 a mai avut şapte condamnări distincte la pedepse privative de libertate pentru furt calificat. Şi el, vizavi de ultimele infracţiuni, se află în stare de recidivă postcondamnatorie. Iniţial şi-a recunoscut faptele, dar ulterior a afirmat că ar fi adus drogurile pe care le-a „manipulat” tocmai din Spania, ceea ce nu era adevărat.

Mai trebuie spus că organele de anchetă au  pus şi sechestru asigurator asupra sumelor de bani ridicate, bani rezultaţi în urma traficului de droguri.

Aşadar, încă o reţea de traficanţi de droguri a fost dezmembrată. Rămâne doar ca rătăcitorul pe alte meleaguri să fie descoperit şi readus la matcă. E, probabil, doar o chestiune de timp până când asta se va întâmpla.

Citit 2180 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.