Curier juridic - Transfer sau detaşare

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Avem un salariat pe care dorim să îl transferăm la un alt punct de lucru al societăţii (un magazin situat la 30 km distanţă), dar salariatul nu este de acord şi refuză să semneze actul adiţional de transfer. Ce putem face?”, ne întreabă doamna Felicia F.

Potrivit art. 41 alin. (1) din Codul Muncii „contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor”. Şi întrucât locul de muncă constituie un element esenţial al contractului individual de muncă, înseamnă că NU îi puteţi schimba salariatului locul de muncă fără acordul său.

Ceea ce puteţi face însă este să îl detaşaţi la noul loc de muncă, pe o perioadă de maximum 60 de zile. Această posibilitate este prevăzută de art. 42 alin. (1) din Codul Muncii: „Detaşarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă”.

Detaşarea este, aşadar, o decizie unilaterală a angajatorului şi în acest caz nu este nevoie de acordul angajatului. Pe durata detaşării, salariatul îşi păstrează funcţia şi toate celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă (art. 42 alin. (2) din Codul muncii).

Singura limitare este că detaşarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile. Ea se poate prelungi cu cel mult alte 60 de zile, dar numai cu acordul salariatului  (art. 44 din Codul Muncii).

Prin urmare, dacă salariatul refuză să semneze actul adiţional pentru modificarea locului de muncă aveţi posibilitatea să îl detaşaţi la respectivul punct de lucru pentru o perioadă de cel mult 60 de zile. În acest sens, trebuie să întocmiţi o decizie prin care dispuneţi detaşarea şi să înregistraţi aceasta decizie la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Adoptarea copilului soţiei

„Ce proceduri trebuiesc făcute ca sa trec copilul soţiei pe numele meu?”, ne întreabă un cititor.

Singura variantă pentru a vă rezolva problema este să apelaţi la instanţă pentru a deschide o procedură de adopţie. Veţi avea nevoie de consimţământul tatălui natural al copilului, chiar dacă acesta a fost decăzut din drepturi, conform art. 12 din legea 273/2004: „Părintele sau părinţii decăzuţi din drepturile părinteşti sau cărora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor părinteşti păstrează dreptul de a consimţi la adopţia copilului. Consimţământul reprezentantului legal este obligatoriu”.

Mai multe informaţii puteţi afla citind legea 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei.

Divorţ nedorit

„Ce se întâmplă în cazul intentării unui divorţ între soţi, dacă unul nu doreşte să-l acorde şi se opune vehement?”, întreabă doamna Elena B.

Chiar dacă soţul îşi manifestă opoziţia sau nu se prezintă în cadrul procesului de divorţ, există posibilitatea instanţei de judecată de a administra mijloacele de probă propuse de către partea care doreşte, cu adevărat, desfacerea căsătoriei prin divorţ.

Prezenţa pârâtului nu e obligatorie, numai lipsa reclamantului, nejustificată, la două termene de judecată, conduce la respingerea acţiunii ca nesusţinută.

Citit 3129 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.