Concursul între creditorii ipotecari

Concursul între creditorii ipotecari
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Când vorbim despre concursul între creditorii ipotecari trebuie să avem în vedere de fapt care dintre ipotecile instituite are prioritate. Codul Civil prevede faptul că prioritatea în cazul ipotecilor mobiliare care au fost deja încheiate în formă scrisă este dată de ordinea în care acestea au fost înscrise în registrele de publicitate sau de data la care au fost perfectate, fiind preferată întotdeauna o ipotecă încheiată în formă scrisă în faţa uneia care a luat naştere fără a fi fost însă perfectată.

În cazul ipotecilor imobiliare, ordinea priorităţii acestora este dată de ordinea în care acestea au fost înscrise în cartea funciară a bunului ipotecat.

În situaţia în care asupra unui bun au fost instituite atât ipoteci imobiliare, cât şi ipoteci mobiliare, prioritatea este dată de momentul în care fiecare dintre ipoteci a fost înscrisă în registrele de publicitate imobiliară. Totuşi, în situaţia în care în aceeaşi zi se înscrie asupra unui bun atât o ipotecă imobiliară cât şi una mobiliară, cea dintâi are întotdeauna prioritate.

Excepţii de la regulă

Cu titlu de excepţie, au prioritate ipotecile constituite în favoarea vânzătorului unui bun sau a celui care a acordat un împrumut pentru cumpărarea acestuia, chiar dacă anterior au fost încheiate alte ipoteci, însă cu condiţia ca vânzătorul sau creditorul sa îi aducă la cunoştinţă în scris această situaţie creditorului ipotecar respectiv.

Ipotecile instituite asupra recoltelor în vederea obţinerii sumelor necesare producerii acesteia, au prioritate în faţa oricărei alte ipoteci, începând cu data înscrierii în arhiva electronică. Aceeaşi situaţie există şi în cazul ipotecilor constituite asupra efectivelor de animale sau a produselor acestora, în cazul în care aceasta a fost constituită în vederea achiziţionării de hrană sau medicamente pentru animalele respective.

O situaţie aparte este cea a băncilor care administrează conturile debitorului, ipoteca acestora având prioritate în faţa celorlalţi creditori care nu au control asupra contului.

Cesionarea ipotecii

Ipotecile pot face obiectul cesionării, putând fi de asemenea schimbat ca urmare a cesionării şi rangul ipotecii, însă cu condiţia notării în registrele de publicitate. Cesiunea poate fi făcută doar în limita creanţei ipotecare al cărei rang a fost cedat. Rangul poate fi schimbat doar în limita creanţei care are rang prioritar.

Ipotecile se sting ca urmare a radierii din registrele de publicitate sau ca urmare a pieirii totale a bunului. Ipoteca se poate stinge ca urmare a stingerii obligaţiei, a dobândirii bunului ipotecat de către creditor, a renunţării creditorului la ipotecă. De asemenea ipoteca se stinge  ca urmare a neîndeplinirii evenimentului de care depinde naşterea ipotecii sau a obligaţiei garantate.

Citit 2213 ori Ultima modificare Luni, 22 Ianuarie 2018 18:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.