Curier juridic - Plata întreţinerii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„În blocul în care locuiesc e un băiat care de la 1 martie până la 30 decembrie nu locuieşte în acel apartament, deoarece lucrează în Germania. Eu am făcut cerere pentru a fi dat la scădere de la plata întreţinerii lunare, dar administratorul spune că trebuie să plătească toate cheltuielile comune. Şi acesta nu este singurul caz din blocul nostru. Chiar trebuie să plătească?”, ne întreabă domnul Vasile Zaharia.

Faptul că apartamentul este gol din martie şi până în decembrie nu îl scuteşte pe vecinul dumneavoastră de la plata cheltuielilor comune. Citiţi în acest sens Legea 230/2007 şi H.G. nr. 1.588 din 2007 cap. III cu privire la obligaţiile de plată ale proprietarilor.

Iată ce scrie în H.G. 1588/2007 la art. 32:

„(1) Toţi proprietarii au obligaţia să plătească lunar, conform listei de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociaţia de proprietari”.

„(3) Niciun proprietar de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligaţia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună, a abandonării apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă ori în alte situaţii”.

Încadrarea în funcţie

Doru J. ne-a scris pentru că doreşte să se angajeze ca tehnician proiectant construcţii civile.

„Pentru a face dovada pregătirii profesionale, am prezentat diploma de bacalaureat specializarea matematică-fizică şi o adeverinţă eliberată de Facultatea de Construcţii Civile din care rezultă că sunt student, deci forma de învăţământ care ar folosi pentru încadrarea pe funcţia dorită, nefiind finalizată. În aceste condiţii pot ocupa postul de tehnician proiectant construcţii civile?”, ne întreabă cititorul nostru.

Studiile necesare ocupării unui post se stabilesc de către angajator ţinând cont de prevederile Clasificării ocupaţiilor din România, precum şi de actele normative cu caracter special prin care se stabilesc nivele de studii minimale pentru ocuparea anumitor funcţii.

În Clasificarea ocupaţiilor din România, la definiţia grupei minore 3 denumită - Tehnicieni, maiştri şi asimilaţi - în cadrul căreia este cuprinsă şi ocupaţia de tehnician proiectant în construcţii (cod - 311207), se prevede astfel:

„Tehnicienii şi asimilaţii acestora sunt absolvenţi ai învăţământului liceal, postliceal şi de maiştri, în subordinea cadrelor de conducere sau specialiştilor cu profesiuni intelectuale şi ştiinţifice, îndeplinesc sarcini cu caracter tehnic şi înrudite cu cercetarea, din domeniile ştiinţelor fizice (inclusiv ingineria şi tehnologia), ştiinţelor vieţii (inclusiv profesiunile medicale), precum şi ştiinţelor sociale şi umaniste”. 

Prin urmare, pentru ocuparea funcţiei de tehnician proiectant în construcţii sunt necesare studii liceale, nu studii superioare finalizate.

Calificarea la locul de muncă

„Doresc să ştiu dacă se mai poate califica la locul de muncă în diferite meserii şi ce normative reglementează acest lucru?”, ne întreabă un cititor care nu a dorit să îi publicăm numele.

Pentru calificarea la locul de muncă puteţi încheia un contract de calificare profesională sau un contract de ucenicie. Contractul de calificare profesională este reglementat de art. 199 şi urm. din Codul muncii potrivit cărora:

-    contractul de calificare profesională este cel în baza căruia salariatul se obligă să urmeze cursurile de formare organizate de angajator pentru dobândirea unei calificări profesionale.

-    pot încheia contracte de calificare profesională salariaţii cu vârsta minimă de 16 ani împliniţi, care nu au dobândit o calificare sau au dobândit o calificare ce nu le permite menţinerea locului de muncă la acel angajator.

-    contractul de calificare profesională se încheie pentru o durată cuprinsă între 6 luni şi 2 ani.

-    pot încheia contracte de calificare profesională numai angajatorii autorizaţi în acest sens de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Citit 791 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.