Informaţii notariale - Revocarea donaţiilor

Informaţii notariale - Revocarea donaţiilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Domnul Andrei Z. ne-a scris pe adresa redacţiei pentru a-şi lămuri o problemă legată de donaţii. Cititorul nostru ne întreabă dacă se poate revoca o donaţie făcută (în cazul dumnealui unui nepot) şi cum trebuie procedat în acest caz.

Domnul notar George Schin ne-a oferit explicaţiile necesare pentru lămurirea problemei cititorului nostru.

Cauzele legale de revocare a donaţiilor presupun fie culpa donatorului, fie intervenţia unui eveniment special.

Este vorba de revocarea donaţiilor pentru neîndeplinirea de către donatar a sarcinilor impuse de către donator, revocarea pentru ingratitudinea donatarului şi revocarea pentru naşterea unui copil al donatorului, posterior donaţiei.

Acceptarea donaţiei

Sarcina este o obligaţie impusă donatarului, care, dacă a acceptat donaţia, trebuie să o ducă la îndeplinire. În caz de neexecutare, donatorul poate recurge la măsuri de executare sau la rezoluţiunea donaţiei ori la revocarea judiciară a acesteia pentru neexecutare de sarcini.

Sarcina trebuie să fie posibilă, licită (legală) şi morală. Ea poate fi stipulată în favoarea oricăreia dintre părţi sau în favoarea unui terţ. Dacă sarcina s-a stipulat în favoarea donatarului, donaţia este pur gratuită, însă, în caz de neexecutare, ea poate fi revocată pe acest temei.

Dacă sarcina este stipulată în favoarea donatorului sau a unui terţ, în măsura sarcinii, donaţia nu mai este o liberalitate. Acţiunea în revocare poate fi intentată de donator, de succesorii săi în drepturi şi chiar de creditorii chirografari, prin intermediul acţiunii oblice.

Dacă este admisă de către instanţă, acţiunea în revocarea donaţiei va produce efecte retroactive, atât în privinţa donatarului şi a succesorilor lui în drepturi, cât şi faţă de terţi. Bunurile donate se reîntorc la donator libere de orice sarcină.

Dacă donatarul a adus îmbunătăţiri lucrului donat, el este îndreptăţit la despăgubiri corespunzătoare.

Citit 717 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.