Drepturile asiguraţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

Drepturile asiguraţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Persoanele care au calitatea de asiguraţi la Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate au dreptul la un pachet de servicii de bază, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Persoanele care nu pot face dovada calităţii de asigurat pot beneficia de servicii medicale doar în cazul urgenţelor medico-chirurgicale şi al bolilor cu potenţial endemo-epidemic, pentru bolile cuprinse în Programul naţional de imunizări, cât şi în vederea monitorizării evoluţiei sarcinii şi a lăuzei. De asemenea, aceste persoane mai pot beneficia şi de servicii de planificare familială, în cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, stabilit prin contractul-cadru.

Persoanele asigurate au dreptul să îşi aleagă furnizorul de servicii medicale, cât şi casa de asigurări de sănătate la care se asigură.

Pentru a putea beneficia de serviciile medicale, persoanele trebuie să fie înscrise pe lista unui medic de familie pe care acestea îl pot alege. Asiguraţii pot să îşi schimbe medicul de familie ales doar după expirarea a cel puţin şase luni de la data înscrierii pe listele acestuia.

În condiţiile prevăzute de legea cadru, persoanele asigurate pot beneficia de servicii medicale, medicamente, materiale sanitare şi dispozitive medicale, pot să efectueze controale profilactice, pot să beneficieze de servicii de asistenţă medicală în vederea prevenirii sau depistării precoce a bolilor.

Asiguraţii au dreptul la servicii medicale în ambulatorii şi în spitale care au încheiate în acest sens contracte cu casele de asigurări de sănătate.

Persoanele asigurate pot beneficia de tratamente stomatologice, de tratament fizioterapeutic şi de recuperare şi chiar de dispozitive medicale acolo unde este cazul.

Furnizorii de servicii medicale au obligaţia să garanteze confidenţialitatea cu privire la datele personale ale pacienţilor, în special în ceea ce priveşte diagnosticul stabilit, cât şi tratamentul aplicat.

În caz de nevoie, persoanele asigurate pot să beneficieze de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, cu condiţia respectării dispoziţiilor legale.

Citit 1976 ori Ultima modificare Marți, 03 Aprilie 2018 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.