O instituţie de stat, acuzată că face executări silite nelegale

O instituţie de stat, acuzată că face executări silite nelegale
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

"Viaţa liberă" scria, la sfârşitul lunii trecute, despre situaţiile scandaloase la care s-a ajuns în cazul a cel puţin doi foşti deponenţi FNI, ambii gălăţeni, care sunt obligaţi să dea înapoi statului român nişte bani pe care nu i-au primit niciodată. "Cât de oarbă este justiţia în România?" - era titlul articolului respectiv. Ei bine, se pare că onorabila doamnă cu balanţa începe să mijească un ochi.

Foarte pe scurt, istoria este următoarea: Maria Isăcilă, o pensionară din Galaţi, este executată silit de către un executor judecătoresc din Focşani, la cererea creditoarei Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS, fosta AVAS), în dosarul FNI. Deşi executorul ştia situaţia femeii şi că aceasta nu a primit niciodată banii pe care îi câştigase printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă, a dus cazul mai departe în instanţă, iar femeii, care are probleme mari de sănătate, i s-a pus poprire pe pensie, oprindu-i-se 500 de lei din pensia de 1.500 de lei. "Nu mai avem bani de medicamente şi nici cu ce să trăim! 1.000 de lei din pensie i-am plătit femeii care are grijă permanent de soţia mea, care are probleme grave de sănătate, iar 500 au fost popriţi!", ne-a spus Mihai Isăcilă, soţul femeii executate silit de statul român.

Reamintim şi cazul soţilor Iordan A. şi Iordan L., ambii din Galaţi, cărora un executor le-a recuperat de la AAAS banii depuşi de ei la FNI, dar i-a reţinut în contul său, refuzând să le dea celor doi banii care li se cuveneau. În ciuda unui adevărat război juridic cu instituţiile statului român, familia Iordan a pierdut pe toate planurile, ei fiind obligaţi să restituie cei 20.000 de lei blocaţi de Biroul Executorului Judecătoresc S. Adrian-Eugen din Bucureşti, după ce au cheltuit fără succes alte mii de lei prin tribunale, pentru a-şi dovedi buna-credinţă!

Argumente stufoase, dar dătătoare de speranţă

Cel puţin în cazul Mariei Isăcilă, se întrevede o luminiţă. Biroul Executorului Judecătoresc "Petre Cristian", cel care a apărat interesele gălăţencei în războiul cu AAAS, a trimis o înştiinţare oficială prin care acuză instituţia respectivă că practică "acte de executare nelegale".

CITEȘTE ȘI: Păgubiţi FNI, ţepuiţi şi de executorul judecătoresc

"Având în vedere solicitările mai multor creditori din dosare de executare silită în care instituţia dvs are calitate de debitor [...], de asemenea, aducându-vă la cunoştinţă că, începând cu anul 2010, nu aţi mai restituit către creditori-membri FNI drepturile ce li se cuveneau, vă aducem la cunoştinţă următorul aspect ce rezultă din hotărârea judecătorească reprezentată de Sentinţa civilă nr. 9561/25.04.2013 pronunţată de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti în dosarul nr. 37979/299/2011, rămasă definitivă şi irevocabilă, prin care s-a dispus anularea actelor de executare ce fac obiectul dosarelor de executare nr. 78/2010-159/2011, privind debitoarea Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului. [...] În motivare, instanţa a arătat că poprirea efectuată în baza art. 452 şi următoarele Cod procedură civilă sunt acte de executare nelegale, deoarece AAAS (fosta AVAS) nu este proprietarul acţiunilor SC ITC Institutul pentru Tehnică de Calcul SA, acţiunile fiind doar în administrarea AAAS, sumele rezultate în urma executării silite şi consemnate de către adjudecatarul SC Trans Expedition Feroviar SRL fiind restituite acestuia după soluţionarea contestaţiei în executare. [...] În mod eronat, aţi obţinut în instanţă, prin inducerea în eroare a acesteia, sumele de bani consemnate de către adjudecatar şi restituite acestuia, după soluţionarea contestaţiei la executare. Anexăm alăturat dovada restituirii acestor sume către fostul adjudecatar şi a faptului că nu sunt plăţi efectuate de dvs în dosare de executare silită [...] În fapt, executaţi silit nişte creanţe nedatorate, pe care nu le-aţi efectuat niciodată, fiind proprietatea unei alte entităţi juridice"...

Înştiinţarea trimisă de Biroul Executorului Judecătoresc "Petre Cristian" este însoţită de mai multe documente doveditoare, tabele cu păgubiţi FNI şi cu dovezi de plată către CEC Bank. Un dosar stufos şi greu, aşa cum se dovedeşte de altfel şi cazul FNI însuşi, care nu a ajuns la un final nici după aproape 20 de ani.

ȚEPUIȚI a doua oară? Statul îi execută silit pe păgubiţii FNI! - CLICK AICI pentru detalii

Citit 6072 ori Ultima modificare Vineri, 13 Aprilie 2018 02:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.