Cazul tânărului electrocutat mortal a ajuns în instanţă

Cazul tânărului electrocutat mortal a ajuns în instanţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Doi inculpaţi, două capete de acuzare - omor calificat şi instigare la omor calificat *

La Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi a fost soluţionat  zilele trecute dosarul unei cauze penale deosebite şi anume moartea prin electrocutare a unui tânăr nevinovat, care a pus mâna, involuntar, pe gratiile ferestrelor unui magazin conectate la curent electric.

Am mai scris despre tragedia aceasta, revenim însă cu detalii din rechizitoriul prin care dosarul cauzei a fost înaintat instanţei de judecată.

Primul lucru important care se desprinde din documentul acesta este acela că Simion Raluca Mirela (25 de ani), născută în Galaţi, dar având acum domiciliul stabil în Lepşa, comuna Tulnici, judeţul Vrancea, a fost trimisă în judecată, în stare de arest preventiv, sub acuzaţia de instigare la omor calificat.

Prin acelaşi act, a fost trimis în judecată Manea Toader (46 ani), de loc din Pechea, judeţul Galaţi, care este acuzat de comiterea infracţiunii de omor calificat.

Inculpată în cauza amintită, Simion Raluca Mirela este administratorul magazinului PF Simion Raluca din Pechea situat lângă Grupul Şcolar Costachi Conachi. Magazinul e construit din zidărie, cu acoperiş din tablă, cu ferestre asigurate cu gratii antiefracţie şi o uşă de acces confecţionată din tablă şi prevăzută cu gratii metalice.

Chiar şi aşa, magazinul a fost atacat de hoţi şi spart în mai multe rânduri. Ultima dată se întâmplase de Florii, respectiv în noaptea de 11/12 aprilie 2009.

Tocmai de aceea, în dimineaţa zilei următoare, proprietara magazinului i-a spus vânzătoarei că va monta două becuri (unul deasupra uşii, celălalt în copacul din apropiere). I-a şi cerut apoi asta electricianului Manea Toader. În plus i-a mai cerut acestuia să pună curent pe gratiile metalice ca sistem de siguranţă împotriva hoţilor.

Iniţial Manea Toader a refuzat, atenţionând-o pe proprietara magazinului că e periculos să facă aşa ceva, însă aceasta i-a oferit 50 de lei, insistând să ducă la capăt ceea ce-şi propusese. În cele din urmă Manea Toader a acceptat cu condiţia ca Simion Raluca Mirela să nu mai spună la nimeni.

Concurs fatal de împrejurări

Duminică, 12 iulie 2009, însă, tânărul Lupu Marian Vasile a căzut victimă nesăbuitei idei a proprietarei acelui magazin din Pechea. Era ora 15,00 când L.M.V. s-a întâlnit cu doi prieteni cu care urma să plece la Matca să lucreze ca zilieri. A început ploaia şi s-au adăpostit, preţ de un sfert de oră.

Pentru a nu-şi uda încălţămintea, L.M.V. s-a descălţat şi s-a urcat pe bara metalică amplasată în faţa magazinului. Bara era umedă, tânărul s-a dezechilibrat şi s-a apucat cu mâna stângă de una dintre gratiile de la ferestre.

În cădere, l-a atins cu mâna şi pe unul dintre însoţitorii săi care a fost aruncat la circa doi metri. În acest timp, L.M.V. a rămas agăţat de gratiile respective cu corpul şi capul îndreptate în jos, având deja spume la gură.

La locul tragediei a venit şi tatăl băiatului care a încercat să-i acorde primul ajutor. Dar era deja inutil, băiatul murise.

Avusese parte de un concurs teribil, fatal de împrejurări nefavorabile (era desculţ, pe vreme de ploaie şi a pus mâna pe grilajul sub tensiune al magazinului).

Plecată în Italia, proprietara magazinului a revenit în ţară pe data de 19 iulie. În 22 iulie 2009, cu ocazia audierii, a prezentat o altă versiune decât cea reală, afirmând că electricianul Toader Manea ar fi făcut instalaţia mortală din proprie iniţiativă.

Dar, aşa cum a reţinut procurorul de caz în rechizitoriul întocmit, „fapta de a-l determina pe Toader Manea să facă o instalaţie artizanală ce racorda gratiile antiefracţie de la ferestrele magazinului la sistemul de alimentare cu energie electrică, ceea ce a provocat electrocutarea  mortală a lui  L.M.V.”, înseamnă, de fapt, instigare la omor calificat.

Aproape că nu mai e nimic de zis. Doar că, pentru cei doi urmează judecata, ceea ce, nu-i aşa?, nu mai înseamnă nimic pentru L.V.M.

Explicaţie foto: În prim-plan, chioşcul cu gratiile electrificate

Citit 1576 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.