UPDATE | Anchetă penală după ACCIDENTUL AVIATIC de la Băleni

UPDATE | Anchetă penală după ACCIDENTUL AVIATIC de la Băleni
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

UPDATE, joi, 7 iunie 2018 | Accidentul aviatic, petrecut la Băleni, în urma căruia două persoane au fost rănite, a intrat în atenţia procurorilor de la parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi. Conform purtătorului de cuvânt al instituţiei, prim-procurorul adjunct Marcel Codiţă, în cauză a fost deschis un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de încălcare de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu şi vătămare corporală din culpă.

„Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi efectuează cercetări în cauza privind împrejurările în care s-a prăbuşit avionul utilitar în zona localităţii Băleni. Cercetările sunt efectuate în legătură cu săvârşirea infracţiunilor de încălcare de către personalul aeronautic civil a  îndatoririlor de serviciu şi  vătămare corporală din culpă. În cauză s-a făcut cercetarea la faţa locului, au fost audiaţi atât pilotul şi copilotul, precum şi şoferul camionului implicat în accidentul respectiv. Din datele furnizate de aceştia, accidentul a avut loc în faza de aterizare a avionului, dar verificările sunt la început. Urmează ca în cauză să fie efectuată şi o expertiză de către reprezentanţii Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS)”, ne-a declarat prim-procurorul adjunct Marcel Codiţă.

Doar reprezentanţii CIAS pot spune, în raportul pe care îl aşteaptă şi procurorii gălăţeni, dacă accidentul aviatic s-a produs din cauze tehnice sau dacă a fost vorba de o eroare umană.

În timp ce procurorii fac anchetă, medicii se ocupă de starea de sănătate a celor doi bărbaţi care se aflau în avion. Din fericire, niciunul dintre ei nu a suferit leziuni foarte grave. „Prima victimă, un bărbat de 55 de ani, pilotul, a suferit un politraumatism, adică o fractură de sinus frontală stânga şi fractură de şold stâng, care a necesitat internarea pe secţia de ortopedie. Va fi investigat şi la secţia de neurochirurgie şi ORL. Al doilea pacient, copilotul, de 59 de ani, a suferit nişte excoriaţii superficiale, investigate, dar nu a necesitat internarea, în prezent pacientul aflându-se la domiciliu”, ne-a explicat dr. Lidia Şandru, medic UPU-SMURD Galaţi.

Aşadar, cauzele accidentului aviatic nu sunt cunoscute încă, acestea urmând să fie stabilite de experţii CIAS. Între timp, procurorii gălăţeni vor continua ancheta în acest caz.


Doi răniţi după ce un avion a aterizat forţat pe câmp | Ieri, în jurul orei 14,00, pe raza localităţii Băleni a avut loc un accident aviatic soldat cu două victime. Un avion utilitar, care stropea terenurile din Băleni, a aterizat forţat pe câmp. În timpul aterizării, roata avionului a lovit cabina unui TIR, care se deplasa dinspre Târgu Bujor spre Cudalbi. În urma impactului cu solul, avionul a luat foc. Din fericire, atât pilotul, cât şi copilotul au reuşit să iasă din aparatul de zbor înainte ca acesta să fie cuprins de flăcări. Cei doi s-au ales cu răni care nu le pun viaţa în pericol.

Desfăşurare de forţe pe un câmp din apropierea localităţii Băleni după ce un avion utilitar a aterizat forţat ieri, în jurul orei 14,00. Pilotul şi copilotul au reuşit să iasă din cabină înainte ca aparatul de zbor să fie cuprins de flăcări. În timp ce se îndrepta spre câmp, avionul a atins cu o roată un camion care circula pe ruta Târgu Bujor – Cudalbi.

„Se pare că pilotul a pierdut controlul aparatului, probabil, din cauze tehnice, şi a lovit, încercând să aterizeze forţat, camionul cu o roată. Apoi s-a răsucit, s-a răsturnat şi a luat foc”, ne-a explicat Dorin Otrocol, prefectul judeţului Galaţi.

Şoferul camionului lovit s-a speriat îngrozitor şi a călcat imediat frâna. „Am avut mare noroc, am rămas cu sperietura, dar bine că sunt sănătos şi am scăpat aşa. Am văzut avionul venind din stânga, cum a întors, era sus la altitudine, şi, dintr-o dată, a pierdut din altitudine şi l-am văzut că vine spre mine. Deja eram sub volan. Am călcat frâna, după cum se vede. Dacă aş povesti cuiva că m-a lovit avionul, eu fiind cu camionul, nu m-ar crede. Mă bucur că şi ei cât de cât sunt sănătoşi, cu răni uşoare”, ne-a mărturisit Nicoale Ploieşteanu, şoferul camionului lovit.

La faţa locului au ajuns de urgenţă atât echipaje medicale ale Serviciul Judeţean de ambulanţă, cât şi de la SMURD, elicopterul SMURD, dar şi două autospeciale ale ISU. „S-a intervenit la stingerea unui incendiu la un avion, care erbicida terenurile din jurul comunei Băleni, cu o ambulanţă şi un elicopter SMURD, două autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi grupa operativă a inspectoratului. Cei doi ocupanţi ai avionului au fost transportaţi la  Spitalul Judeţean Galaţi, unul cu ambulanţa serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi şi unul cu elicopterul SMURD”, ne-a declarat lt. col. Marian Avram, ISU Galaţi.

Niciunul dintre cei doi ocupanţi ai avionului utilitar nu s-a ales cu răni foarte grave. „Pacientul este stabil hemodinamic şi respirator, cu TCC minor, grad zero, plagă contuză spâncenară stângă şi parietală stângă, cu traumatism de şold drept şi arsuri superficiale antebraţ drept. Va fi investigat la Spitalul Judeţean. După investigaţii suplimentare se va decide un alt diagnostic de certitudine”, ne-a explicat dr. Ioana Mircea, medic UPU-SMURD Galaţi.

Cazul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, care, în urma investigaţiilor, vor stabili care au fost motivele producerii acestui incident, în care a fost afectat parţial şi lanul de grâu unde a aterizat forţat avionul.

Foto: Teodora Miron şi SMURD Galaţi

Citit 8437 ori Ultima modificare Vineri, 08 Iunie 2018 19:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.