Preotul ucigaş din Negrea nu va face puşcărie. Muncă voluntară pentru un pericol public

Preotul ucigaş din Negrea nu va face puşcărie. Muncă voluntară pentru un pericol public
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

A condus la limita comei alcoolice, a ucis un om după care a fugit, sperând că nu va fi prins destul de repede, cât să plătească prea scump. Speranţele preotului Dănuţ Hohotă din satul Negrea, care la finele anului trecut a provocat un grav accident de circulaţie, s-au îndeplinit. A fost condamnat cu suspendare, despăgubirile le va suporta firma de asigurări, iar el va trebui doar să presteze câteva zeci de ore de muncă în folosul comunităţii.

Pronunţarea de pedepse mici, cu suspendare, pentru şoferii care provoacă accidente mortale cu circumstanţe agravante, de genul vitezei, consumului de alcool, fugă de la locul evenimentului sau fără permis de conducere, a devenit o practică judiciară de la care, se pare, nu vrea să facă excepţie nicio instanţă. Cel mai recent verdict dat de judecătorii de la noi într-un dosar de notorietate datorită calităţii celui acuzat se aliniază sentinţelor de natură să stârnească neîncrederea publică şi să le dea şi mai mult avânt "nebunilor" de pe şosele, care devin convinşi că orice încălcare a legii este, într-un final, cu consecinţe uşor de suportat.

Iertarea preotului

Nu vorbim chiar de o iertare în sensul achitării, însă în cazul accidentului provocat de preotul Dănuţ Hohotă de la Negrea, comuna Schela, pe 12 noiembrie 2017, se poate spune că sorţii au fost extrem de favorabili şi în cazul omului bisericii. Aflat la volanul unei maşini, clericul l-a acroşat pe un sătean, Mircia Ifrim (49 ani), ucigându-l pe loc. Părintele nu a rămas să vadă de victimă şi nici să dea explicaţii, aşa cum era de aşteptat să urmeze, ci a fugit mâncând pământul. A fost depistat la Pechea, câteva ore mai târziu, într-o avansată stare de ebrietate, poliţiştii stabilind în privinţa sa o alcoolemie de 1,34 la mie în aerul expirat. Sub presiunea ajungerii la cunoştinţa publicului a cazului care a împărţit în două comunitatea din Schela, Hohotă a fost arestat şi a stat după gratii câteva luni bune. Zilele trecute, la nici două luni de la sesizare, magistraţii Judecătoriei Galaţi au pus punct dosarului aflat pe rol, condamnându-l pe preotul Dănuţ Hohotă la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru trei fapte: ucidere din culpă (doi ani închisoare), părăsirea locului accidentului (un an şi 6 luni) şi conducere sub influenţa alcoolului (un an şi 6 luni). Despăgubirile civile cerute în proces de rudele victimei vor fi suportate de firma de asigurări, care va trebui să achite daune morale de 88.000 de lei şi daune materiale de 7.000 de lei. În următorii trei ani, cât se va afla sub efectul termenului de încercare, părintele va trebui să execute o serie de obligaţii, printre care şi prestarea a 70 de zile de muncă în folosul comunităţii, la Primăria din Schela şi la Şcoala Gimnazială "Lascăr Catargiu" din comună. Sentinţa Judecătoriei Galaţi nu este definitivă, ea fiind, de altfel, atacată cu apel atât de preot, cât şi de rudele celui decedat.

Citit 11931 ori Ultima modificare Joi, 26 Iulie 2018 00:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.