Novakowski - polonezul contrabandist

Novakowski -  polonezul contrabandist
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Galaţi a soluţionat dosarul cauzei în care este implicat cetăţeanul polonez Nowakowski Miroslaw (41 de ani), cetăţean polonez angajat la societatea „Iacob Trans”, specializată în transport internaţional de mărfuri. 

Nowakowski Miroslav a fost trimis în judecată pentru contrabandă. Ziua cu ghinion pentru el a fost 14 octombrie a.c.

La ora 23,30, acesta a apărut la Punctul rutier de trecere a frontierei de la Oancea, judeţul nostru, venind dinspre Republica Moldova, la bordul unui autocamion Volvo la care era ataşată semiremorca frigorifică „Samro”. Ambele erau înmatriculate pe numele Mierzjewski Rafal, patronul societăţii de transport amintite.

Ţigări la dublu fund

La Oancea, la controlul vamal şi de frontieră, cetăţeanul polonez a declarat că autotrenul pe care-l conduce e gol-goluţ. Dar afirmaţia sa nu corespundea realităţii.

Într-un locaş special amenajat sub podeaua semiremorcii au fost găsite dosite bine 12.600 pachete de ţigări Marlboro Red, 1.890 - Marlboro Gold şi 18.470 pachete de ţigări Jin Ling.

Toate pachetele aveau timbre ucrainene de accizare, fiind ambalate în colete înfăşurate în folie din plastic transparent.

Conform celor de la Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi, valoarea în vamă a pachetelor de ţigări sustrase de la vămuire este de 32.960 euro, respectiv 141.662,08 lei.

Instituţia amintită s-a constituit ulterior parte civilă în procesul penal cu suma de 309.921,70 lei, reprezentând prejudiciul creat bugetului de stat prin introducerea ilicită a ţigărilor în România.

Întrebat în legătură cu această ilegalitate, cetăţeanul polonez  a declarat că-l cunoaşte pe patronul său de circa un an şi jumătate şi că acesta are 8 astfel de autotrenuri, din care 3 au fost modificate artizanal la un atelier din Lituania pentru a putea face transporturi cu mărfuri de contrabandă.

La data de 10 octombrie 2009 a plecat din Polonia cu autotrenul Volvo şi cu semiremorca frigorifică Samro încărcată oficial cu cartofi pentru Republica Moldova.

În Ucraina a oprit la Lvov, în apropierea graniţei ucraino-polone, unde, pe şoseaua de centură, a fost aşteptat de doi indivizi, care i-au cerut să lase autotrenul într-o parcare şi, în acelaşi timp, să lase şi cheile. În acest timp, semiremorca a fost burduşită cu ţigări.

Ajuns la Chişinău a descărcat cartofii după care, în ziua de 14 octombrie, urma să tranziteze România, Ungaria, Slovacia şi apoi Polonia.

Când s-a împotmolit la frontiera cu România a comunicat cu un anume „Spenio” (în poloneză şmecher) căruia i-a transmis că fusese depistat. Celălalt i-a sugerat ca, eventual, să-i mituiască pe lucrătorii vamali.

Interesant este că mai făcuse un astfel de transport la începutul lunii octombrie. Atunci a reuşit să treacă…

Anterior mai făcuse 6 curse pe acest traseu, din care două doar pentru a-i fi aplicate vize pe paşaport în ţările tranzitate şi pentru a câştiga astfel încrederea poliţiştilor de frontieră şi a lucrătorilor vamali.

Alte 4 curse le-a făcut ca antemergător al altor autotiruri încărcate cu ţigări, mijloacele de transport în cauză fiind conduse de colegi de la aceeaşi firmă, mergând cam la 50-100 de kilometri înaintea acestora pentru a testa cumva vigilenţa organelor de control.

Un traseu strategic

De la şoferul polonez s-a aflat că patronul firmei de transport a impus un astfel de traseu oarecum ciudat şi nu direct între  Ucraina şi Polonia, întrucât la frontierele acestor ţări controlul este făcut de echipe mixte polono-germane care au în dotare scanere performante cu ajutorul cărora ar fi fost depistat compartimentul secret al semiremorcii.

Acestea au fost faptele ilegale pentru care cetăţeanul polonez a fost reţinut la data de 15 octombrie a.c. pe baza unei ordonanţe DIICOT, fiind apoi arestat preventiv. În acelaşi timp i s-a pus sechestru pe banii pe care-i avea asupra sa, 460 euro şi 1.070 dolari.

Citit 718 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.