Descinderi şi persoane reţinute. ”Acoperişul”, o nouă metodă de înşelăciune
Foto: Iulia Kelt

Descinderi şi persoane reţinute. ”Acoperişul”, o nouă metodă de înşelăciune
Lucrările la acoperişul caselor se terminau cu ameninţări şi şantaj
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Galaţi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi au făcut, pe 23 octombrie, 12 percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţele Cluj şi Teleorman, în vederea destructurării unui grup infracţional specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi şantaj.

Conform anchetatorilor, în urma descinderilor au fost duse la audieri 25 de persoane implicate în obţinerea de importante beneficii materiale prin săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi înşelăciune, prin metoda „Acoperişul”.  

Din cercetările efectuate până în prezent a reieşit faptul că, în luna iulie 2017, inculpaţii Gabor Balazs, George Raimond Arghirea Bot şi Radu Caluschi au constituit o grupare infracţională organizată care a acţionat pe raza judeţelor Galaţi, Bucureşti, Constanţa, Ilfov, Călăraşi şi Tulcea.

„În baza activităţilor desfăşurate până în prezent a rezultat că, în cursul lunii iulie 2017, conform metodei „Acoperişul”, uzitată de către membrii comunităţii rromilor de origine maghiară din judeţele Cluj şi Mureş, gruparea infracţională îşi racola viitoarele victime de cele mai multe ori prin intermediul unor site-uri de publicitate în care ofereau servicii de reparaţii la acoperişurile imobilelor. Ca urmare a publicităţii create, membrii grupării erau contactaţi telefonic de către victime care, crezând că discută cu reprezentanţii unor societăţi comerciale serioase, solicitau întâlniri/negocieri pentru realizarea unor lucrări de reparaţii, în special la acoperişurile imobilelor”, precizează procurorii DIICOT.

Preţ mai mare decât cel stabilit în contract

Părţile încheiau contracte în care se precizau termenele de execuţie, preţul, dar şi că trebuie achitat un avans din valoarea totală a lucrării. Ulterior, se demarau lucrările de reparaţie/înlocuire/construire a acoperişului. „După decopertarea acoperişului, în special atunci când se aduceau materiale de construcţii la locuinţele victimelor, membrii grupării solicitau plata unor sume considerabil mai mari decât cele convenite iniţial, cu titlu de tranşe din preţ”, mai arată DIICOT Galaţi.

Sumele solicitate erau mult mai mari decât cele prevăzute în contractele încheiate, dar membrii grupării justificau diferenţele susţinând că preţul convenit iniţial şi consemnat în contract nu includea şi accesoriile sau că suprafaţa construită a fost mai mare.

„Astfel, membrii grupării au avut rolul de a identifica şi contacta persoane în vederea executării unor lucrări de amenajări interioare de mică amploare, precum şi de reparaţii la nivelul acoperişului. După ce iniţial au refuzat să comunice un preţ exact al lucrării sau au comunicat un preţ avantajos (de o valoare semnificativ mai mică decât cel al pieţei) şi au reuşit să atragă victimele la colaborare, liderii grupării au trimis echipe de muncitori (ceilalţi membri ai grupării) la imobilele victimelor. Respectivele echipe de muncitori au procedat la deteriorarea imobilelor în cauză, iar ulterior, coordonatorii grupării au reluat legătura cu persoanele vătămate şi le-au solicitat acestora sume mari de bani invocând diverse motive nereale”, au reţinut procurorii.

Ameninţări şi constrângeri psihice

Anchetatorii au strâns probe prin care se arată că membrii grupării foloseau constrângerea psihică pentru a-i determina pe clienţi să plătească sumele solicitate, profitând şi de faptul că aceştia aveau nevoie urgentă de încheierea lucrărilor. Au existat însă situaţii în care victimele nu au dorit să achite preţul cerut aşa că membrii grupării au recurs la ameninţări directe (incendierea casei sau autoturismului şi acte de violenţă), agresivitate în limbaj şi comportament, intimidarea victimelor prin numărul mare de persoane şi refuzul acestora de a părăsi imobilul până când nu primeau sumele cerute.

Gabor Balazs, George Raimond Arghirea Bot şi Radu Caluschi, cărorar li s-au adăugat şi alte persoane, au indus în eroare, în perioada iulie 2017 – octombrie 2018, cel puţin opt persoane, cauzând astfel un prejudiciu total în valoare de peste 120.000 de lei şi 21.650 euro.

Gabor Balazs, George Raimond Arghirea Bot şi Radu Caluschi, acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune în formă continuată şi şantaj în formă continuată, au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi vor fi prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru următoarele 30 de zile. Alte două persoane s-au sustras urmăririi penale, faţă de acestea urmând a se lua măsurile legale atunci când vor fi prinse.

Acţiunea organizată de procurorii DIICOT Galaţi a beneficiat de sprijinul Secţiei 5 Poliţie Bucureşti,  Serviciului de Intervenţie şi Acţiuni Speciale, BCCO Braşov, SCCO Teleorman, BCCO Cluj şi al Jandarmeriei Galaţi, iar suportul tehnic a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale.

Citit 12881 ori Ultima modificare Joi, 25 Octombrie 2018 17:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.