BREVIAR JURIDIC | Lămurirea şi completarea hotărârii judecătoreşti civile

BREVIAR JURIDIC | Lămurirea şi completarea hotărârii judecătoreşti civile
Lămurirea hotărârii poate fi dispusă numai la cererea părţii interesate
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În cazul în care sunt necesare lămuriri privind înţelesul, întinderea şi aplicarea dispozitivului hotărârii judecătoreşti civile ori dacă acesta cuprinde dispoziţii contradictorii, persoana interesată poate solicita instanţei de judecată să lămurească dispozitivul respectiv sau să înlăture dispoziţiile potrivnice.

În practica instanţelor de judecată, s-a arătat că prin această procedură nu poate fi modificat dispozitivul hotărârii, ci doar acesta se clarifică pentru a se asigura posibilitatea punerii în executare, ori se înlătură dispoziţiile care, eventual, se contrazic.

Prin urmare, această procedură este pusă la dispoziţia părţii interesate atunci când, din culpa instanţei de judecată, dispozitivul hotărârii nu este suficient de clar, ceea ce poate determina dificultăţi la executare.

Spre deosebire de procedura îndreptării hotărârii (care poate fi efectuată şi din oficiu), lămurirea hotărârii poate fi dispusă numai la cererea părţii interesate.

Ca atare, instanţa de judecată nu poate dispune completarea, din oficiu, a propriei hotărâri, ci doar la cererea uneia dintre părţile din proces. Cererea de lămurire poate fi formulată oricând, dar numai până la declanşarea procedurii de executare silită. După acest moment, nu va mai putea fi formulată decât contestaţie la titlu, dacă sunt necesare lămuriri privind înţelesul, întinderea sau aplicarea titlului executoriu. Cererea de lămurire se soluţionează de urgenţă de instanţa care a pronunţat hotărârea, cu citarea părţilor, în camera de consiliu.

Împotriva încheierii pronunţate se pot exercita aceleaşi căi de atac (apel sau recurs) ca în cazul hotărârii a cărei lămurire s-a solicitat.

Procedura completării hotărârii judecătoreşti civile are în vedere situaţia în care instanţa a omis să soluţioneze toate capetele de cerere cu care a fost învestită (principale sau accesorii) ori a omis să se pronunţe asupra unei cereri anexe sau incidentale, deşi partea nu a renunţat la judecata acestora.

Cererea de completare trebuie să se facă în acelaşi termen în care se poate declara apel sau recurs împotriva hotărârii, iar în cazul hotărârilor pronunţate în căile extraordinare de atac sau în fond după casarea cu reţinere, în termen de 15 zile de la pronunţare.

Cererea se soluţionează în regim de urgenţă, cu citarea părţilor, prin hotărâre separată.

Hotărârea pronunţată poate fi atacată cu apel sau recurs, ca şi hotărârea pentru care s-a solicitat completarea.

Citit 1937 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Ianuarie 2019 17:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.