Infractorii fac legea unde-s case goale şi bătrâni singuri

Infractorii fac legea unde-s case goale şi bătrâni singuri
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Cea mai recentă victimă a unui tâlhar care a fugit cu câteva sute de lei este un lieştean jefuit la drumul mare. Zona comunei cu peste 9.000 de locuitori şi localităţile învecinate au un potenţial ridicat de risc. Poliţia recunoaşte că furturile s-au intensificat, iar jandarmii cer înfiinţarea de urgenţă a unei grupe fixe de intervenţie şi supraveghere. 

Un bărbat din Lieşti este doar ultimul dintr-o serie lungă de victime ale infractorilor care supravieţuiesc furând şi dând în cap pe uliţele din mediul rural pentru a-şi asigura banii necesari supravieţuirii. Omul a fost atacat în urmă cu câteva seri, în zona căii ferate din comună, în timp ce se deplasa spre casă. Un necunoscut l-a acostat, şi cu violenţă şi ameninţări, l-a determinat să îi dea toţi banii pe care îi avea la el, circa 700 de lei. Tâlharul s-a făcut nevăzut cu tot cu bani. S-a bucurat de libertate doar o zi, pentru că poliţiştii au reuşit să îi dea de urmă şi să recupereze şi banii furaţi de la victimă. Suspectul a fost reţinut şi prezentat instanţei de judecată, care a dispus arestarea sa pentru 30 de zile. 

Focar de pericole

Lieştiul cu comunele învecinate, una dintre cele mai aglomerate zone rurale din judeţul Galaţi, are un specific aparte şi datorită demografiei, dar şi dinamicii infracţiunilor. O recunosc inclusiv autorităţile care trebuie să apere siguranţa publică şi să ţină fenomenul sub control. Fără a oferi public cifre concrete şi o repartizare pe zone a incidenţei infracţiunilor, Poliţia recunoaşte o creştere a numărului de furturi din locuinţe şi de maşini în 2018 în mediul rural, în contradicţie cu tendinţa generală înregistrată la nivelul judeţului, respectiv în oraşe şi municipii, unde s-au raportat, oficial, o scădere cu opt procente. Dacă ne raportăm la evidenţele Judecătoriei Lieşti, singura instanţă din judeţ în a cărei circumscripţie sunt exclusiv localităţi rurale, în cursul anului trecut au fost trimise în judecată nouă dosare de tâlhărie, şapte de furt calificat şi tot atâtea de loviri şi alte violenţe, ceea ce arată că nu doar bunurile, ci şi oamenii trag ponoasele pornirilor neortodoxe ale celor certaţi cu legea. 

Pază mai strictă

Zona la care facem referire, în speţă comuna Lieşti, se află la aproape 60 de kilometri de Galaţi şi la 30 de Tecuci. Aşezarea, care numără 9.000 de locuitori dintre care circa opt la sută sunt romi şi este  înconjurată de alte cinci comune, respectiv Iveşti, Barcea, Tudor Vladimirescu, Independenţa şi Griviţa, şi ele cu un capital însemnat de etnici romi, este în grija Secţia 3 Poliţie Rurală, care are în subordine posturile din comunele amintite. Efectivele de poliţişti, care asigură serviciile prin rotaţie, sunt dublate şi de jandarmi, dar nu suficient de eficient, susţin aceştia din urmă, care reclamă dificultăţi în misiunile pe care le au în zona cu potenţial de risc ridicat. De aceea, în opinia jandarmilor, aici se impune înființarea unei grupe de intervenție.

"La nivelul comunei Lieşti, I.J.J. Galaţi are în responsabilitate două obiective: Judecătoria Lieşti şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Lieşti, obiective situate la aproximativ 30 de km de cea mai apropiată subunitate de intervenţie, respectiv Plutonul 1 Jandarmi din cadrul Detaşamentului 4 Jandarmi Tecuci. De asemenea, pe raza de responsabilitate a Secţiei 3 Poliţie Rurală Lieşti, situaţia operativă este foarte complexă, în apropierea comunei aflându-se mai multe localităţi cu peste 4.000 de locuitori, cu însemnate comunităţi de etnie romă. Din aceste considerente, propunem înfiinţarea unei grupe de supraveghere şi intervenţie, pentru gestionarea corespunzătoare a situaţiei operative din zonă", se argumentează în raportul de evaluare al Jandarmeriei Galaţi pe 2018. 

 

 

 

Citit 6856 ori Ultima modificare Marți, 12 Februarie 2019 00:57

5 comentarii

 • postat de Vica de pe 11 Siret
  Joi, 07 Februarie 2019 19:07
  95.76.2.***
  Pana la anarhie nici macar un pas nu mai este!

  Cand se va implini atunci o sa avem un razboi civil sau o revolutie.

  Foarte aproape de adevar si in timp!

  Sa ne feresca Dumnezeu!

  Scapa cine poate.
  0
  2
  Raportează
 • postat de atamanu
  Joi, 07 Februarie 2019 13:18
  188.24.249.***
  ...Rea lume, mai frate. Nu sunteti deloc deschisi pentru nou, pentru schimbare...Partidul va da exemple in acest sens, saptamanal. Cei pe care ii denigrati, ii umiliti cu tot felul de porecle "indecente" gen : talhari, infractori, borfasi ( grija mare ! Cat de curand s-ar putea sa va coste scump aceste calomii si atacuri la persoane ) sunt din ce un ce mai apreciati si ocrotiti prin legi compensatorii de catre mareata noastra alianta la guvernare. Ministrul de justitie le promite plati compensatorii fostilor detinuti care ( vai Doamne ) au fost cazati in celule fara WI-FI si aer conditionat, ministrul muncii va introduce in COR ( clasificarea ocupatiilor in romania ) meseriile de "haiduc" pentru cei de etnie roma si romana, respectiv "lotru" pentru simpatizantii UDM-risti, iar dragul nostru sef de partid si coalitie, le va garanta pasapoarte diplomatice in tarile fara state paralele, in care sa se simta in siguranta, atat ei cat si banisorii lor agonisiti din greu...Acesti oameni reprezinta viitorul acestei tari. Oricare dintre ei poate fi un posibil deputat, senator, ministru si de ce nu chiar prim-ministru. Prin urmare, desteptati-va oameni buni ! Nu mai dormiti ca in evul mediu cu usile incuiate ! Daca cineva va "ridica" ceva din casa/ proprietate , inseamna ca acel ceva era excedentar si musai bun de impartit cu "aproapele vostru" asa cum va invata sfintele fete...fetze ( am vrut sa zic ) bisericesti....Asa sa ne ajute T.Toader !!!
  3
  10
  Raportează
 • postat de Suparatu
  Joi, 07 Februarie 2019 08:50
  5.13.141.***
  Foarte bine. Astia pagubitii sunt votantii PSD.
  Sa va fure TOT neghiobilor !
  8
  13
  Raportează
 • postat de Cititor
  Joi, 07 Februarie 2019 07:41
  89.136.231.***
  Cand munca era o obligație pentru cei apți de muncă (nu de alta ci pentru ca omul să trăiască din muncă cinstită) era rău. Probabil, pentru ca să dispară obligația de a munci pentru a trăi, a fost distrusă întreaga economie. Suntem liberi și săraci sau liberi și expuși celor ce uăsc munca. Să le mulțumim lui Brucan, Stănculescu, Nicolaescu, Iliescu, P. Roman, Caramitru etc.
  10
  8
  Raportează
 • postat de Tudor Vasile
  Joi, 07 Februarie 2019 01:49
  89.136.0.***
  In judet este dezastru. Pe langa infometatii si asistatii sociali existenti deja, au mai venit pe acasa stranieri si eliberati din penitenciare (pe ordonanta tudorel), iar posturile de militie desfiintate, au lansat legea junglei. In Tudor Vladimirescu, Vames, Piscu si chiar Independenta (unde este un post de politie, vai mama lui, ca nu gasesti pe nimeni cand ai nevoie pe raza a sase comune. Zeci, poate sute de furturi reclamate la politistii fara sediu, reclamatii ce se pierd odata cu decesul reclamantilor, de regula cu varste intre 60-80 de ani. Poate singura varianta ramane achizitionarea de arme, daca tot este legea junglei.
  Povestea o cunostinta, care a venit in audienta la Politia judetului, ca i s-a spus ca este singurul reclamant din Piscu, care a anuntat un furt/jaf (cu proprietarii in casa), desi numai pe strada lui au fost sesizate 11 gospodarii „vizitate de niste vecini hoti” de la 2-3 strazi distanta. Culmea un politist din cei ce au venit pentru cercetari si amprente, a afirmat ca hotii sunt cunoscuti, dar se urmareste prinderea lor in flagrant. In acest timp, hotii vand bunurile obtinute din furturi, sau le consuma in cazul pasarilor/animalelor si bauturilor, ori le vand in targuri prin intermediari, in cazul sculelor si uneltelor. Concluzia este ca cei de la posturile rurale, care au mai ramas, sunt depasiti, dar nici nu raporteaza situatia reala pentru a nu pierde la beneficii, si, astfel secretara lui dragnea nu are probleme cu infractionalitatea. Lipsa unor majuscule este intentionata.
  2
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.