Infractorii fac legea unde-s case goale şi bătrâni singuri

Infractorii fac legea unde-s case goale şi bătrâni singuri
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Cea mai recentă victimă a unui tâlhar care a fugit cu câteva sute de lei este un lieştean jefuit la drumul mare. Zona comunei cu peste 9.000 de locuitori şi localităţile învecinate au un potenţial ridicat de risc. Poliţia recunoaşte că furturile s-au intensificat, iar jandarmii cer înfiinţarea de urgenţă a unei grupe fixe de intervenţie şi supraveghere. 

Un bărbat din Lieşti este doar ultimul dintr-o serie lungă de victime ale infractorilor care supravieţuiesc furând şi dând în cap pe uliţele din mediul rural pentru a-şi asigura banii necesari supravieţuirii. Omul a fost atacat în urmă cu câteva seri, în zona căii ferate din comună, în timp ce se deplasa spre casă. Un necunoscut l-a acostat, şi cu violenţă şi ameninţări, l-a determinat să îi dea toţi banii pe care îi avea la el, circa 700 de lei. Tâlharul s-a făcut nevăzut cu tot cu bani. S-a bucurat de libertate doar o zi, pentru că poliţiştii au reuşit să îi dea de urmă şi să recupereze şi banii furaţi de la victimă. Suspectul a fost reţinut şi prezentat instanţei de judecată, care a dispus arestarea sa pentru 30 de zile. 

Focar de pericole

Lieştiul cu comunele învecinate, una dintre cele mai aglomerate zone rurale din judeţul Galaţi, are un specific aparte şi datorită demografiei, dar şi dinamicii infracţiunilor. O recunosc inclusiv autorităţile care trebuie să apere siguranţa publică şi să ţină fenomenul sub control. Fără a oferi public cifre concrete şi o repartizare pe zone a incidenţei infracţiunilor, Poliţia recunoaşte o creştere a numărului de furturi din locuinţe şi de maşini în 2018 în mediul rural, în contradicţie cu tendinţa generală înregistrată la nivelul judeţului, respectiv în oraşe şi municipii, unde s-au raportat, oficial, o scădere cu opt procente. Dacă ne raportăm la evidenţele Judecătoriei Lieşti, singura instanţă din judeţ în a cărei circumscripţie sunt exclusiv localităţi rurale, în cursul anului trecut au fost trimise în judecată nouă dosare de tâlhărie, şapte de furt calificat şi tot atâtea de loviri şi alte violenţe, ceea ce arată că nu doar bunurile, ci şi oamenii trag ponoasele pornirilor neortodoxe ale celor certaţi cu legea. 

Pază mai strictă

Zona la care facem referire, în speţă comuna Lieşti, se află la aproape 60 de kilometri de Galaţi şi la 30 de Tecuci. Aşezarea, care numără 9.000 de locuitori dintre care circa opt la sută sunt romi şi este  înconjurată de alte cinci comune, respectiv Iveşti, Barcea, Tudor Vladimirescu, Independenţa şi Griviţa, şi ele cu un capital însemnat de etnici romi, este în grija Secţia 3 Poliţie Rurală, care are în subordine posturile din comunele amintite. Efectivele de poliţişti, care asigură serviciile prin rotaţie, sunt dublate şi de jandarmi, dar nu suficient de eficient, susţin aceştia din urmă, care reclamă dificultăţi în misiunile pe care le au în zona cu potenţial de risc ridicat. De aceea, în opinia jandarmilor, aici se impune înființarea unei grupe de intervenție.

"La nivelul comunei Lieşti, I.J.J. Galaţi are în responsabilitate două obiective: Judecătoria Lieşti şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Lieşti, obiective situate la aproximativ 30 de km de cea mai apropiată subunitate de intervenţie, respectiv Plutonul 1 Jandarmi din cadrul Detaşamentului 4 Jandarmi Tecuci. De asemenea, pe raza de responsabilitate a Secţiei 3 Poliţie Rurală Lieşti, situaţia operativă este foarte complexă, în apropierea comunei aflându-se mai multe localităţi cu peste 4.000 de locuitori, cu însemnate comunităţi de etnie romă. Din aceste considerente, propunem înfiinţarea unei grupe de supraveghere şi intervenţie, pentru gestionarea corespunzătoare a situaţiei operative din zonă", se argumentează în raportul de evaluare al Jandarmeriei Galaţi pe 2018. 

 

 

 

Citit 6969 ori Ultima modificare Marți, 12 Februarie 2019 00:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.