Procurorii DIICOT îşi suspendă activitatea

Procurorii DIICOT îşi suspendă activitatea
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

După ce magistraţii de la mai multe parchete din ţară au suspendat activitatea în semn de protest, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au decis să îşi manifeste şi ei nemulţumirile faţă de modificările aduse legilor Justiţiei.

Astfel, în cadrul Adunării generale a procurorilor DIICOT s-a decis, cu o majoritate de 221 voturi, din totalul de 231 de procurori prezenţi, adoptarea unui punct de vedere cu privire la recentele modificări, dar şi suspendarea activităţii timp de patru ore, zilnic, în perioada 26 februarie - 8 martie.

"Procurorii din cadrul DIICOT protestează faţă de modalitatea în care puterea executivă, în calitate de legiuitor delegat, a înţeles să adopte a patra modificare legislativă într-un interval de şase luni, prin ordonanţă de urgenţă, a "legilor Justiţiei", acte normative organice de a căror claritate şi predictibilitate depinde funcţionarea normală a sistemului judiciar. Aceste serii de modificări substanţiale iniţiate în decursul a câtorva luni sunt de natură să afecteze grav atât activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, pe cea a Ministerului Public, cât şi buna funcţionare şi stabilitatea sistemului de justiţie în ansamblu, cu consecinţe asupra modului de înfăptuire a actului de justiţie", au explicat procurorii DIICOT.

Magistraţii sunt nemulţumiţi, printre altele, de faptul că toate limitele de vechime în funcţia de procuror sau judecător necesare pentru accederea în grade profesionale superioare sau în funcţii de conducere în parchete şi instanţe au fost ridicate. O altă nemulţumire este legată de faptul că avizarea numirii procurorilor în funcţiile de rang înalt a fost mutată de la Secţia pentru procurori la Plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Numirile în funcţii de conducere într-un termen limită, faptul că judecătorii care au fost cândva procurori pot accede într-o funcţie de conducere la parchete, înfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, în urma căreia "o categorie de cetăţeni beneficiază de imunitate de jurisdicţie penală totală, respectiv procurorii din cadrul S.I.I.J", sunt alte nemulţumiri ale procurorilor.

Astfel, procurorii antimafia din întreaga ţară şi-au suspendat activitatea, timp de patru ore, zilnic, începând de ieri şi până pe 8 martie. "În acest interval de timp vor fi soluţionate doar urgenţele, respectiv cauzele cu arestaţi sau alte situaţii operative ce nu suportă amânare", se arată pe site-ul DIICOT.

Citit 1777 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Februarie 2019 16:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.