Evaluaţi acest articol
(17 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Taxa de timbru pentru divorţul pe cale judiciară este stabilită de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 80/2013, în mod diferenţiat, în funcţie de motivul  desfacerii căsătoriei, şi anume:
- 200 de lei pentru cererea de divorţ întemeiată pe acordul soţilor (cererea ambilor soţi sau a unuia dintre ei acceptată de celălalt soţ);
- 100 de lei pentru cererea de divorţ din culpă, în cazul în care se solicită desfacerea căsătoriei întrucât raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi, astfel, continuarea acesteia nu mai este posibilă;
- 100 de lei pentru cererea de divorţ având ca motiv separarea în fapt a soţilor care a durat cel puţin doi ani;
- 50 de lei pentru cererea de divorţ formulată de soţul a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.
Taxa judiciară de timbru se plăteşte anticipat, iar dovada achitării acesteia (chitanţa în original) trebuie să fie ataşată la cererea de divorţ.
În cazul în care cererea de divorţ este netimbrată sau insuficient timbrată, reclamantului i se pune în vedere obligaţia de a timbra cererea în cuantumul stabilit de instanţă şi de a depune la dosar dovada achitării acestei taxe, în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicării.
Totodată, prin aceeaşi comunicare, instanţa aduce la cunoştinţă reclamantului posibilitatea de a formula, în termen de cinci zile de la primirea comunicării, cerere pentru acordarea ajutorului public judiciar potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.51/2008.
Ajutorul public judiciar se poate acorda sub forma scutirii, reducerii, eşalonării sau amânării de la plata taxei judiciare de timbru.
Netimbrarea sau timbrarea insuficientă a cererii de divorţ se sancţionează cu anularea acesteia, în condiţiile legii.

Citit 1763 ori Ultima modificare Luni, 06 Mai 2019 18:18

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro