Evaluaţi acest articol
(6 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European şi Referendumul naţional pentru Justiţie sunt cele două scrutine care au loc au loc simultan, duminică, pe 26 mai 2019, între orele 7,00 – 21,00. Pentru a fi corect informaţi vă prezentăm astăzi cele mai importante prevederi legale privind contravenţiile şi infracţiunile care pot fi săvârşite la urne.

Oficial, campania electorală se încheie sâmbătă, 25 mai, la ora 7,00 dimineaţa. Conform legii, continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze pe cineva anume la alegerile europarlamentare sau într-un anume fel la Referendum constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei. De asemenea, împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoare de la şase luni la trei ani.

Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secției de votare se pedepsește cu închisoare de la doi la şapte ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la şase luni la trei ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Fapta persoanei care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori, prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepsește cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Cu aceeași pedeapsă se sancționează şi utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals. Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepsește cu amendă. Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, pedeapsa este închisoare de la şase luni la trei ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Atenţie, tentativa la infracțiunile electorale se pedepsește.

Citit 1118 ori Ultima modificare Luni, 27 Mai 2019 00:43

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro