Alegeri europarlamentare şi referendum naţional | Contravenţii şi infracţiuni la urne

Alegeri europarlamentare şi referendum naţional | Contravenţii şi infracţiuni la urne
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European şi Referendumul naţional pentru Justiţie sunt cele două scrutine care au loc au loc simultan, duminică, pe 26 mai 2019, între orele 7,00 – 21,00. Pentru a fi corect informaţi vă prezentăm astăzi cele mai importante prevederi legale privind contravenţiile şi infracţiunile care pot fi săvârşite la urne.

Oficial, campania electorală se încheie sâmbătă, 25 mai, la ora 7,00 dimineaţa. Conform legii, continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze pe cineva anume la alegerile europarlamentare sau într-un anume fel la Referendum constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei. De asemenea, împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoare de la şase luni la trei ani.

Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secției de votare se pedepsește cu închisoare de la doi la şapte ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la şase luni la trei ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Fapta persoanei care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori, prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepsește cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Cu aceeași pedeapsă se sancționează şi utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals. Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepsește cu amendă. Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, pedeapsa este închisoare de la şase luni la trei ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Atenţie, tentativa la infracțiunile electorale se pedepsește.

Citit 2013 ori Ultima modificare Luni, 27 Mai 2019 00:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.