Cum evadează hoții la Galaţi, din neglijența polițiștilor

Cum evadează hoții la Galaţi, din neglijența polițiștilor
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În mai puţin de şase luni, trei infractori reţinuţi în sedii ale IPJ Galaţi au scăpat de sub nasul oamenilor legii. Două dintre evadări au avut loc din Biroul Urmăriri, structură care are ca atribuţii tocmai capturarea infractorilor cu mandate de arestare sau de executare a pedepsei în vederea încarcerării în arest sau în penitenciar. 

Evadarea nu din arest sau puşcărie, ci chiar din birourile poliţiştilor care abia îi prinseseră sau îi cercetau a devenit un obicei printre hoţii gălăţeni, în ultima jumătate de an. Nu mai puţin de trei astfel de incidente au avut loc în ianuarie, aprilie şi respectiv iunie, fuga infractorilor din custodia oamenilor legii soldându-se cu instituirea unor situaţii de urgenţă, mobilizarea de resurse pentru căutarea şi prinderea fugarilor, şi nu în ultimul rând, cu afectarea gravă a imaginii şi încrederii în poliţie din partea populaţiei civile. Bonus, noi necazuri penale pentru cei fugiţi în sarcina cărora se adaugă un nou dosar penal, pentru evadare, dar şi pentru poliţiştii care ar fi trebuit să-i păzească, potrivit procedurilor. 

Două evadări, de la Urmăriri

Lipsa personalului, tot mai puţin ca urmare a valurilor de pensionări din ultimii ani, şi slaba pregătire a poliţiştilor abia intraţi în sistem ar putea fi argumente care să vină în "sprijinul" celor cercetaţi acum, ca urmare a celor trei cazuri de evadare, pentru neglijenţă în serviciu. Nu se ştie însă cât vor atârna aceste argumente, nici în anchetele penale care îi vizează, nici în cele administrative. "Toate evadările au fost cauzate de neatenţie, lipsă de implicare şi neglijenţă, nu de altceva. În toate cele trei cazuri s-au deschis dosare de cercetare prealabilă, care au fost deocamdată suspendate până la finalizarea anchetelor penale, pentru că aşa prevede legea", ne-a declarat marţi, 5 iunie, cms. şef Cornel Mototolea, inspectorul şef al IPJ Galaţi.

Mai îngrijorător este faptul că evadarea din ianuarie, când un individ arestat în baza unei alerte internaţionale emise de autorităţile austriece, a fugit pe geamul de la toaletă, şi cea de luni, 3 iunie, când un puşti de numai 16 ani, un tâlhar ce trebuia să fie dus într-un centru de reeducare, s-au petrecut în sediul Biroului Urmăriri, în timp ce le erau făcute formalităţile de încarcerare! Structura care are ca atribuţii punerea în executare a mandatelor de arestare şi a celor de executare a pedepsei, fiind practic ultima "oprire" a infractorilor înainte de a ajunge după gratii, funcţiona într-o anexă din curtea IPJ Galaţi, nu în sediul principal.

Spunem "funcţiona" pentru că, după evadarea de luni, după cum ne-a confirmat şeful Poliţiei Galaţi, Biroul a fost mutat din clădirea independentă, de unde se pare, hoţii profitau prea des de neatenţia poliţiştilor care ar fi trebuit să îi supravegheze mai strict. Al doilea caz de evadare, care l-a avut ca protagonist pe un hoţ de 19 ani, prins cu greu în flagrant, a avut loc din Secţia 3 Poliţie, în luna aprilie. 

Condamnări simbolice

În ziua în care tâlharul de 16 ani, prins de poliţiştii Secţiei 4 şi adus la Judeţ, fugea pe uşa Biroului Urmăriri, Judecătoria Galaţi pronunţa condamnarea, în primă instanţă, în cazul evadării din ianuarie. Stănică Busuioc, hoţul căutat de austrieci pentru furturi de bancomate, a primit 6 luni de închisoare pentru că a fugit pe geamul de la baie. Este pedeapsa minimă prevăzută pentru această faptă, la care i s-a mai adăugat un spor ca urmare a unei alte condamnări primite la Tecuci, anul trecut, pentru conducere fără permis. Dacă sentinţa va rămâne definitivă, Busuioc va sta cel mult şapte luni după gratii în România, după care va fi extrădat în Austria. Evadatul din Secţia 3, Adrian Năstase, a fost trimis în judecată abia la finele lunii mai. În nici unul dintre cele două cazuri, procurorii nu au trimis în judecată dosarele în care poliţiştii sunt cercetaţi pentru neglijenţă în serviciu.

Citit 6650 ori Ultima modificare Vineri, 07 Iunie 2019 11:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.