Informaţii notariale - Intabularea şi cartea funciară

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Domnul notar George Schin ne-a oferit câteva informaţii utile despre intabularea imobilelor, dar şi despre cartea funciară. Iată ce ar trebui să ştie cei care au întrebat despre acest subiect.

Intabularea este înscrierea prin care transmiterea, constituirea, modificarea sau stingerea unui drept real imobiliar devin opozabile faţă de terţi, în mod definitiv, de la data înregistrării cererii de înscriere.

Aşadar, intabularea are ca obiect înscrierea drepturilor reale, care se numesc drepturi tabulare. Drepturile tabulare înscrise într-o carte funciară alcătuiesc ceea ce se numeşte starea tabulară.

Cererea de intabulare se depune la biroul de carte funciara şi trebuie însoţită de înscrisul original sau copia legalizată de pe acesta, prin care se constată actul sau faptul juridic a cărui înscriere se cere. În cazul în care înscrisul este o hotărâre judecătorească, se va prezenta în copie legalizată, cu menţiunea că este definitivă şi irevocabilă.

Legea cadastrului

Registratorul de carte funciară va dispune, prin încheiere, efectuarea înscrierii numai dacă înscrisul îndeplineşte condiţiile prevăzute de Legea cadastrului şi publicităţii imobiliare nr. 7/1996. În lipsa condiţiilor şi cerinţelor prevăzute de lege, cererea de înscriere va fi respinsă prin încheiere motivată.

Încheierea poate fi atacată cu plângere, ce va fi depusă la biroul teritorial, va fi înscrisă din oficiu în cartea funciara şi va fi soluţionată de judecătoria în a cărei rază de competenţă se află imobilul. Sentinţa judecătoriei este supusă apelului şi recursului.

Cartea funciară este un înscris în care sunt evidenţiate situaţia materială şi juridică a imobilelor, în mod public, prin înscrierea tuturor actelor şi faptelor juridice referitoare la aceste bunuri.

Cartea funciară propriu-zisă este alcătuită dintr-un titlu şi trei părţi (art. 21 din Legea nr. 7/1996).

Citit 1016 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.