Curier juridic - Pensie de întreţinere

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Care este vârsta maximă a copiilor până la care pot primi pensie de întreţinere de la unul din părinţi şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească aceştia şi ce lege prevede acest lucru”, ne-a întreabă doamna Gina B.

Pensia de întreţinere se datorează copiilor minori rezultaţi din căsătorie sau celuilalt soţ în condiţiile prevăzute de lege (art 41 C. Fam). Această întreţinere, împreună cu întreţinerea datorată copiilor, nu va putea depăşi jumătate din venitul net din muncă al soţului obligat la plată.

După încredinţarea copilului unuia dintre părinţi, la solicitarea acestuia, celălalt va fi obligat de către instanţă la plata unei "pensii alimentare", obligaţie care va dura până la majoratul copilului, iar dacă acesta îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, însă cel târziu până la împlinirea vârstei de 26 ani.

Cine face dosarul de pensionare

„Doresc să ştiu dacă mă pot ocupa eu de demersurile necesare pentru obţinerea pensiei pentru limita de vârstă de către mama mea care va pleca pentru o perioadă în străinătate?”, ne întreabă doamna Geanina F.

Conform dispoziţiilor art. 82. alin. (1) din Legea nr. 19/2000, cu completările şi modificările ulterioare, pensia se acordă la cererea persoanei îndreptăţite, a mandatarului desemnat de aceasta cu procură specială, a tutorelui sau a curatorului acesteia.

Cererea de pensionare, împreună cu actele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege se depun la casa teritorială de pensii în raza căreia se afla domiciliul asiguratului.

Da, puteţi fi cea care se ocupă de întocmirea dosarului de pensie al mamei dumneavoastră. Pentru aceasta adresaţi-vă unui notar public pentru ca mama dumneavoastră să vă împuternicească în acest sens înainte de plecarea în străinătate. Această procură o veţi alătura celorlalte acte cerute pentru stabilirea dreptului de pensie.

Şantaj sau dreptate?

„Sunt reclamant-apelant într-o cauză comercială. În întâmpinarea depusă de partea adversă în apel se invocă faptul că acţiunea mea ar avea un caracter şicanator şi aş folosi-o ca un instrument de şantaj. În acest context, solicită instanţei să aplice riguros prevederile art. 723 Cod Procedură Civilă, fără să facă (sau să încerce cel puţin) dovada celor afirmate. Aş dori un comentariu pe marginea aplicabilităţii acestui articol”, ne scrie domnul Marian.

Stimate domn, art. 723 Cod Procedură Civilă prevede: "Drepturile procedurale trebuie exercitate cu bună-credinţă şi potrivit scopului în vederea căruia au fost recunoscute de lege. Partea care foloseşte aceste drepturi în chip abuziv răspunde pentru pagubele pricinuite".

Partea cu care susţineţi că sunteţi în proces va trebui să dovedească faptul că acţiunea a fost introdusă abuziv. Totuşi, acest motiv îl putea invoca în prima instanţă, nu în apel. Probabil că nu avea alt motiv.

Orice articol poate fi invocat, dar cine îl invocă trebuie să aducă şi dovezi în susţinerea lui.

Citit 646 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.