Dobândirea dreptului de proprietate

Dobândirea dreptului de proprietate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doamna Anca G. ne-a întrebat dacă este necesar ca acţiunea în dobândirea dreptului de proprietate prin uzucapiune să fie soluţionată în contradictoriu cu fostul proprietar.

Uzucapiunea, ca mod de  dobândire a proprietăţii asupra unui imobil,  reprezintă în mod indirect şi o sancţiune a fostului proprietar, care, prin pasivitatea lui, a făcut ca timp îndelungat bunul să se afle în posesia altei persoane, ce s-a comportat ca un adevărat proprietar.

Ca atare, e necesar ca acţiunea în constatarea dobândirii dreptului de proprietate  prin efectul uzucapiunii să fie soluţionată în contradictoriu cu fostul proprietar.

Legitima apărare

„Este considerată legitimă apărare fapta celui atacat care ripostează, după ce atacul a încetat?”, ne-a întrebat, pe internet, un cititor.

În cazul în care inculpatul a săvârşit fapta de omor asupra victimei, după ce atacul acesteia constând în lovituri aplicate cu pumnul a încetat, nu sunt întrunite condiţiile legitimei apărări prevăzute în art. 44 alin. (2) Cod penal, întrucât, pe de o parte, nu sunt întrunite condiţiile unui atac imediat.

Pe de altă parte, atacul victimei nu prezintă un pericol care să ameninţe grav viaţa inculpatului, mijloacele folosite de victimă în atacul său nefiind în măsură să justifice riposta inculpatului.

În acest caz, sunt incidente, însă, prevederile art. 73 lit. b) Cod penal, deoarece inculpatul a săvârşit fapta de omor în condiţiile unei puternice emoţii şi tulburării cauzate de modul agresiv în care s-a comportat victima.

Contestaţie în anulare

„Se poate ataca o hotărâre cu contestaţie în anulare dacă aceasta vizează îndreptarea unor greşeli de fond?”, ne întreabă domnul Fănică M.

Contestaţia în anulare specială este o cale de atac extraordinară, de retractare, ce se poate exercita în cazurile anume prevăzute de art. 318 Cod procedură civilă.

Contestaţia în anulare este o cale de atac extraordinară de retractare, creată de lege numai pentru remedierea unor greşeli materiale, nu şi pentru reformarea unor greşeli de fond.

Greşelile materiale trebuie apreciate în raport cu datele existente la dosarul cauzei la data pronunţării hotărârii, deoarece numai în acest mod se poate hotărî dacă dezlegarea dată recursului este sau nu rezultatul unei greşeli materiale.

Dispoziţiile legale ale art. 318 Cod procedură civilă au un câmp limitat de aplicaţie, astfel că ele trebuie să fie interpretate, în toate cazurile, în mod restrictiv, pentru a nu deschide în ultima instanţă calea unui veritabil recurs.

Citit 689 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.