Trofeele Frontierei gălăţene

Trofeele Frontierei gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Maşinile germane – preferatele contrabandiştilor auto * Cinci operaţiuni de amploare în combaterea traficului de ţigări * Zeci de transfugi prinşi la frontiera verde * Rezistenţă la mită *

2009 - alt an în care poliţiştii de frontieră au tot prins traficanţi de ţigări, moldoveni care treceau Prutul, ba călare pe vreo cameră auto, ba înot. Un an întreg din care sigur se înţelege că România rămâne o destinaţie preferată pentru cei care se ocupă de furtul maşinilor sau cu afacerile cu tutun netimbrat. Că e criză!

Ilegalităţi şi pedepse

Pe tot parcursul anului trecut au fost constatate 1.291 de ilegalităţi faţă de 1.382, în 2008. Dintre acestea, 508 au fost infracţiuni (649 în 2008) şi 783 - contravenţii (733 în 2008). Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de 167.040 lei (147.606 lei în 2008).

Faptele ilegale au scăzut cu 6,59 la sută pentru că şi numărul de infractiuni constatate a fost mai mic cu 21,72 la sută. Numărul contravenţiilor a crescut însă, cu 6,39 la sută comparativ cu anul 2008.

Străini la frontieră

Au tot fost! În anul 2009 la frontiera verde - adică pe fâşia de pământ nesupravegheată de oamenii legii -, s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului transfugilor (în special moldoveni) faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Suprinzător, până în luna martie nu s-au înregistrat treceri peste frontieră, însă odată cu încălzirea vremii numărul încălcărilor de frontieră a crescut semnificativ.

Ponderea cea mai mare în rândul persoanelor care au trecut frontiera o au moldovenii – 125 de persoane, urmaţi fiind de ruşi - trei persoane şi de georgieni - doi.

Din numărul total al celor care au trecut frontiera, 22 au solicitat statutul de azilant în România, 20 fiind din Republica Moldova şi ceilalţi doi din Georgia.

Cine minte la control

Pe la frontierele gălăţene, oamenii au încercat să intre ilegal în ţara noastră prin diferite modalităţi. Au fost, mai întâi, actele false, apoi sustragerea de la controlul de frontieră - 42 de persoane (31 din Republica Moldova şi 11 din Turcia).

Eterna problemă: ţigările

Ţigările continuă să vrea în România, iar traficanţii, conştienţi de diferenţele imense de preţ dintre tutunul legal şi cel moldovenesc, nu mai prididesc ascunzând baxurile în cele mai ingenioase moduri.

Reţelele care se ocupă de contrabanda cu ţigarete sunt foarte bine organizate, având un rol bine stabilit în cadrul grupului. Membrii reţelelor au la dispoziţie sume considerabile de bani, care le permit achiziţionarea de mijloace de transport ce urmează a fi folosite în contrabanda cu ţigări.

Operaţiuni şi nume de cod

De la începutul anului până în prezent, poliţiştii de frontieră gălăţeni au finalizat cinci operaţiuni de amploare. Sub numele de cod „Mateloţii”, „La Familia”, „Taifunul”,„Occident” şi „Isaccea” se ascund de fapt luni întregi de filaje, în urma cărora au fost arestate 27 de persoane, fiind confiscate mai multe bunuri şi ţigări.

Naţionalităţile contrabandiştilor sunt diverse, ei provenind din Republica Moldova, România, Ucraina, Bulgaria şi Grecia.

Parc de maşini

În cursul anului trecut au fost confiscate de către Vamă 26 de autovehicule care aveau caroseria modificată pentru a ascunde marfuri.

Astfel, parcul de maşini de la Frontieră cuprinde un autocar, un microbuz, un camion, două autotrenuri, 21 de maşini - un Rover, cinci Volkswagen-uri, un Volvo, două Forduri, trei Renaulturi, un Opel Meriva, un Daewoo, un Mercedes, trei Lada, un Peugeot, un Mitsubischi şi o Dacie.

BMW - marca preferată a traficanţilor de maşini

Şi români, şi moldoveni şi ucraineni au încercat să scoată ilegal maşini din România. S-au folosit de documente false pentru a corespunde cu seria de şasiu poansonată pe autoturisme ori au modificat seriile de şasiu ca acestea să corespundă cu documente ale unor autovehicule radiate din circulaţie sau furate.

În două dintre cazurile cercetate au fost falsificate toate elementele de identificare a autoturismelor, fiind necesare expertize speciale pentru stabilirea seriilor de şasiu reale.

În toate cazurile, persoanele descoperite la volanul acestor maşini nu au participat efectiv la furtul lor, indivizii fiind responsabili doar cu transportul vehiculelor dintr-o locaţie în alta.

Majoritatea maşinilor descoperite anul trecut ca fiind furate sunt de producţie germană, predominând marca BMW.

Incoruptibilii

18 cazuri de încercări de mituire a poliţiştilor de frontieră s-au petrecut pe parcursul anului trecut. 17 au fost înregistrate la Giurgiuleşti şi una la Oancea.

Încercările de mituire a poliţiştilor de frontieră au venit în urma comiterii de către participanţii la trafic a unor abateri relativ mici - nereguli în documente, lipsa „Cărţii verzi”, asigurări expirate.

Cinci moldoveni, patru ucraineni, trei ruşi, câte doi români şi doi bulgari, dar şi un turc au încercat să le ofere bani poliţiştilor de frontieră pentru a nu fi luate măsurile legale împotriva lor.

Urmează 2010, adică alte înoturi peste Prut, alte camioane cu pereţii plini de ţigări, alte încercări disperate de mituire. Noi să fim pregătiţi, că moldovenii au imaginaţie, nu glumă.

Operaţiunea „Isaccea”

Frontiera gălăţeană şi  procurorii D.I.I.C.O.T. s-au implicat, timp de şase luni, în operaţiunea „Isaccea”, reuşind la final destructurarea  unei importante reţele de traficanţi de ţigări.

Pe 10 decembrie 2009, poliţiştii de frontieră sprijiniţi de autorităţile implicate, au organizat un flagrant la Isaccea, descoperind trei persoane care aveau asupra lor 70.145 de pachete de ţigări în valoare de 550.000 lei.

Nouă persoane au fost prezentate Tribunalului Galati, care a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.

TIR-ul cu dero lichid şi ţigări camuflate

Pe 18 septembrie, basarabeanul Gheorghe C., de 42 ani, a vrut să intre în ţară pe la Giurgiuleşti, la volanul unui TIR „MAN”, înmatriculat în Republica Moldova şi având ca încărcatură declarată 18 tone de detergent lichid.

La controlul de frontieră, poliţiştii de frontieră şi vameşii au găsit 528.000 de pachete de ţigări, de diferite mărci.

Tutunul era ascuns prin metoda „capac” - dintre cei 32 de paleţi care ar fi trebuit să fie plini cu detergent lichid, doar doi având această marfă, restul fiind încărcaţi cu 334.000 de pachete de ţigări marca „Regal”, 88.000 de pachete „Super Kings” şi 105.600 „LM”. Conform documentelor de însoţire a mărfii, transportul a fost încărcat în Ucraina şi avea ca destinaţie finală Bulgaria.

Emigranţi ilegali la Vlădeşti

Poliţiştii de Frontieră de la Folteşti care supravegheau pe autospeciala cu termoviziune i-au văzut în localitatea gălăţeană Vlădeşti pe moldovenii Gheorghe B., Denis Ţ şi Gheorghe V., cu vârste cuprinse între 21 şi 25 de ani.

Tinerii vroiau să ajungă în Italia şi trecuseră ilegal frontiera de stat, din Republica Moldova în România, peste râul Prut, cu o barcă pneumatică pe care apoi au abandonat-o. Celor trei li s-au făcut dosare penale pentru intrare în România prin trecerea ilegală a frontierei de stat.

Luna cadourilor şi a BMW-ului furat

Pe 10 decembrie, tot pe la Giurgiuleşti a vrut să iasă din ţară şi ucraineanul Oleksandr K., de 51 ani, la bordul unui BMW X6, înmatriculat în Ucraina.

La control, poliţiştii de frontieră au constatat că certificatul de înmatriculare nu conţine elementele de formă şi fond ale unui document autentic.

Cercetările făcute prin Centrul de Contact Porubne au demonstrat că maşina, fabricată în februarie 2008, figurează ca fiind furat din Spania din luna noiembrie 2009.

Autoturismul, în valoare de 75.000 euro, a rămas la sediul Frontierei Galaţi, iar bărbatului i-a fost făcut dosar penal pentru uz de fals, complicitate la fals în înscrisuri oficiale, conducerea unui autoturism cu numere false de înmatriculare şi complicitate la furt.

Mita nu trece

Şi tot la Giurgiuleşti, gălăţeanul Vasile B., de 58 ani, conducea în decembrie un TIR înmatriculat în Romania, dar cu asigurarea de răspundere civilă auto pentru capul tractor expirată din  noiembrie. Ca să nu fie sancţionat, şoferul i-a oferit poliţistului de frontieră suma de 180 lei.

Omul legii a sesizat Direcţia Anticorupţie Galaţi, bărbatului fiindu-i organizat un flagrant de toată frumuseţea. În urma acestuia, procurorul competent a dispus începerea urmăririi penale faţă de Vasile B., pentru dare de mită.

Citit 1077 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.