Se legiferează bacşişul. Cash, card sau ordin de plată (Proiect)

Se legiferează bacşişul. Cash, card sau ordin de plată (Proiect)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ministerul Finanţelor legiferează bacşişul printr-un act normativ care îi stabileşte valoarea de până la 15 la sută din totalul consumaţiei şi obligă evidenţierea acestuia pe bonul fiscal în cazul serviciilor de restaurant şi baruri, indiferent de modalitatea de achitare a notei de plată. Evident, clientul decide dacă lasă sau nu „ciubucul” pentru chelner. Ordonanţa de Guvern ar urma să intre în vigoare începând cu 1 octombrie.

Legiferarea bacşişului este deocamdată la stadiul de proiect de act normativ, pus în recent în dezbatere de Ministerul Finanţelor Publice pe site-ul propriu, la rubrica Transparenţă decizională, în urma unei iniţiative a patronatelor din turism. Prin proiectul citat, valoarea maximă a bacşişului este de 15 la sută din totalul consumaţiei şi trebuie evidenţiat obligatoriu pe bonul fiscal în cazul serviciilor de restaurant şi baruri, indiferent de modalitatea de achitare a notei de plată, cu numerar, prin card sau prin ordin de plată. „Este o măsură care a fost cerută de industria HoReCa și nu numai. Așa cum am obișnuit reprezentanții patronatelor, eu sunt un partener onest, deschis și de bună credință față de propunerile venite din partea celor care activează în economia reală. Obiectivul nu este de a suprataxa ceva, ci doar de a avea un cadru legal simplu și clar, așa cum există în numeroase alte țări. Este, totodată, și o promisiune îndeplinită, o promisiune pe care nu am făcut-o de ieri, de azi, ci de mult timp. Vom continua să creăm cadrul legal care să ne permită să-i ajutăm pe cei care activează în economia reală”, a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, citat de Mediafax.

Clienţii nu pot fi obligaţi să lase sume în plus 

De precizat că proiectul de ordonanță de guvern pus în dezbatere la MFP nu ne va obliga pe noi, clienții, să lăsăm bacșiș, de la 1 octombrie, când va intra în vigoare reglementarea bacșișului. De altfel, proiectul le interzice firmelor să condiționeze serviciile sau bunurile de acordarea unei sume în plus ca bacșiș. Totuşi, de la 1 octombrie, vor putea fi observate câteva schimbări. În primul rând, înainte de a plăti, vom primi o notă de plată în care se va regăsi şi o rubrică referitoare la bacşiş, în care trebuie să bifăm o sumă între 0 şi 15 la sută din valoarea consumaţiei. Bacşişul va putea fi lăsat şi atunci când plătim cu cardul, nu numai cu numerar. După ce achităm nota, vom primi un bon fiscal (acelaşi sau unul distinct), pe care va fi trecut şi bacşişul. La livrările la domiciliu însă, proiectul prevede că nu e obligatorie trecerea „ciubucului” pe bon, aşa că rămâne la latitudinea clientului dacă şi cât plăteşte în plus.

Bacșișul se introduce în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea „bacșiș”. Pentru salariat, sumele provenite din bacșiș sunt calificate ca venituri din alte surse, fiind supuse impunerii prin reținere la sursă la momentul acordării veniturilor de către plătitorii de venituri. Astfel, veniturile nu se cuprind în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, mai precizează proiectul de act normativ.

Citit 1706 ori Ultima modificare Marți, 20 August 2019 15:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.