Primar amendat pentru hărţuirea unei asistente
Foto: Arhiva VL

Primar amendat pentru hărţuirea unei asistente
Războiul reclamaţiilor într-o primărie din judeţul Galaţi. Liviu Condrache, primarul comunei Drăgăneşti
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Starea conflictuală între primarul din comuna Drăgăneşti şi o asistentă medicală comunitară, angajată a unităţii administrativ-teritoriale, durează de ani de zile. Femeia susţine că a fost discriminată în repetate rânduri de edil şi obligată să facă munci care nu sunt trecute în fişa postului, pentru a fi forţată să îşi dea demisia. Edilul susţine că angajata nu este eficientă şi a atacat în instanţă o amendă de 5.000 de lei primită deja de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Parchet, Prefectură, Ministerul Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării sunt doar câteva dintre instituţiile la care au ajuns, în ultimii şapte ani, sesizări privind o stare conflictuală perpetuă născută la Primăria din comuna gălăţeană Drăgăneşti. Cea care a ales să îşi caute dreptatea pe această cale este o angajată a Primăriei din 2009, Maria Cîra (foto, mai jos), o asistentă medicală care are ca atribuţii, la modul general, monitorizarea stării de sănătate a oamenilor din comună şi gestionarea programelor de sănătate publică la nivel local. Însă, colaborarea dintre asistentă şi edilul Liviu Condrache, aflat în funcţia de primar din 2012, nu a fost nici eficientă, nici amiabilă.

"Săptămânal îmi spunea să mă las singură de serviciu, că nu dau randament, că nu îl ajut cu nimic şi nu îl interesează ce trebuie să fac eu pentru oameni, vrea să muncesc în Primărie la completat dosare, să fac anchete sociale. Mi-a propus să particip duminica, cu toate că programul meu era de luni până vineri, între orele 8,00 şi 16,00, în calitate de asistent medical, la competiţiile de fotbal din comună şi că nu-l va mai interesa de activitatea mea. Eu i-am comunicat că nu pot face asemena ilegalităţi şi că trebuie să respect atribuţiile din fişa postului pentru că nu am ce să raportez lunar la DSP Galaţi. În plus, nu pot face efort fizic pe teren ca să asigur asistenţă medicală jucătorilor, pentru că sănătatea nu îmi permite, fiind operată de chist hidatic hepatic şi nu sunt asistent medical sportiv", afirmă Maria Cîra. Asistenta susţine că, în ciuda acestor situaţii, a participat la câteva competiţii sportive, "mai mult forţată".  Pe fondul situaţiei tensionate de la serviciu, starea de sănătate a femeii s-a înrăutăţit din nou. "În 2016 din cauza stresului, am fost nevoită să mă operez din nou, având un abces hepatic de 15 centimetri. De când m-am reîntors la serviciu, face presiuni asupra mea să mă pensionez dacă sunt bolnavă, pentru a angaja pe cineva sănătos care vrea să muncească, să participe şi pe terenul de fotbal. Îmi spune că o să mă facă să plec singură sau va desfiinţa postul printr-o hotărâre de consiliu local şi o să rămân pe drumuri", completează asistenta. Situaţia conflictuală a fost reclamată de aceasta, în rânduri repetate, la Direcţia de Sănătate Publică, Ministerul Sănătăţii şi chiar la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), mai cu seamă după ce, în vara acestui an, a fost singurul angajat al Primăriei căruia i-au fost refuzate voucherele de vacanţă, iar în urma unei dispute verbale cu primarul a leşinat în timpul serviciului, în sediul Primăriei. Controalele făcute de instituţiile sesizate au avut, în mare, aceleaşi concluzii, şi anume "un deficit de comunicare între primar şi asistenta comunitară", şi au recomandat remedierea situaţiei şi clarificarea atribuţiilor.

Verdict CNCD: "Primarul, vinovat de hărţuire"

La capitolul "Discriminare" însă, edilul a fost prins în ofsaid, forul concluzionând că asistenta Maria Cîra a fost subiectul unei hărţuiri continue din partea şefului ierarhic, motiv pentru care a amendat unitatea administrativ-teritorială Drăgăneşti, reprezentată de primarul Liviu Condrache, cu 5.000 de lei. În motivare, Consiliul a precizat, printre altele, că: "persoana reclamată are calitatea de primar, care a depus jurământ privind respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor; primarul reclamat a comis fapta în exercitarea atribuţiilor de serviciu; angajatul se afla într-o relaţie extrem de vulnerabilă în relaţia angajator-angajat; existenţa mai multor fapte de discriminare care puteau fi şi separat amendate, respectiv solicitarea pensionării, solicitarea raportului zilnic de activitate, care îmbracă şi forma hărţuirii". Decizia Consiliului a fost atacată de primar la secţia de Contencios Adminustrativ a Curţii de Apel Galaţi.

"Nu am crezut că se va ajunge aici"

Contactat telefonic, primarul Liviu Condrache recunoaşte că între el şi asistenta comunitară este o situaţie dificilă, dar nu consideră că modul în care i-a solicitat să îşi îndeplinească atribuţiile au îmbrăcat forma unei hărţuiri sau a unui abuz. "Nu îşi face treaba. Da, i-am cerut raport zilnic de activitate, în condiţiile în care postul ei are dublă subordonare şi faţă de DSP şi faţă de Primărie, ca ordonator de credite. Mi-a făcut plângeri peste tot şi nu mă aşteptam să fiu amendat pentru hărţuire, de aceea am şi contestat amenda. Fişa postului este foarte vagă. Ar trebui să participe la activităţile de vaccinare, să monitorizeze femeile însărcinate şi să inventarieze familiile cu risc. Vine la Primărie, semnează condica şi apoi se duce să lucreze la Dispensar. I-am spus să meargă la meciurile de fotbal ca să nu mai plătesc un asistent medical, dar niciodată nu i-am vorbit urât. A refuzat. Ea poate face treabă, dar face pentru medicul de familie. I-am spus că nu dă randament", ne-a explicat primarul Liviu Condrache.

Situaţia amenzii de 5.000 de lei nu este singura problemă şi nici sancţiune pe care va trebui să o rezolve edilul din Drăgăneşti, pe numele lui existând şi o plângere de abuz în serviciu, depusă de aceeaşi angajată, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci.

Citit 13416 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Octombrie 2019 00:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.