Divorţurile se judecă în septembrie, din cauza lipsei de personal

Divorţurile se judecă în septembrie, din cauza lipsei de personal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu se mai lucrează la număr de dosare, ci la număr de puncte; Fiecare judecător trebuie să aibă 3.960 de puncte pe an *

Nimeni nu apelează la instanţă de plăcere. Cei care ajung în Palatul de Justiţie vor să îşi rezolve o problemă şi asta cât se poate de repede. 

Ei bine, cei care au depus dosare la Judecătoria Galaţi de la începutul acestui an au avut mari surprize.  Au primit termene de judecată chiar şi în septembrie.

Da! Aţi citit bine: la Judecătoria Galaţi se dau termene de judecată chiar şi pentru septembrie.

Pentru a afla dacă e doar un zvon sau e realitate, am stat de vorbă cu Diana Oancea (FOTO), preşedintele Judecătoriei Galaţi.

Judecători puţini, cauze multe

„E adevărat că se dau termene foarte lungi. Singurele dosare care primesc termene mai scurte sunt cele considerate  urgente: contestaţii la executare, tutela, înlocuirea amenzilor cu muncă în folosul comunităţii, pensiile de întreţinere. Aceste dosare sunt discutate de complete speciale şi primesc termene mai scurte. Nu e vina noastră că s-a ajuns aici”, susţine Diana Oancea.

Conducerea Judecătoriei are şi explicaţii logice pentru ceea ce se întâmplă în instanţă. „Suntem puţini judecători. Din schema de 31 sunt ocupate doar 25 de posturi. Şapte judecători sunt în penal, 17 sunt în civil şi unul e detaşat la Penitenciarul Galaţi. Anul trecut, numărul dosarelor noi înregistrate în materie civilă s-a dublat. Mai exact au fost 24.000 de dosare civile noi intrate anul trecut”.

E adevărat că, la un asemenea volum de cauze, fiecare judecător a avut de soluţionat peste 1.400 de dosare, fără a le mai adăuga şi pe cele rămase din 2008. Asta însă nu ar trebui să-i afecteze pe justiţiabili care speră să îşi rezolve probleme destul de importante, cum ar fi cele legate de familie.

Puncte, nu dosare

Diana Oancea mai are o explicaţie pentru faptul că dosarele înregistrate în 2010 primesc termene tocmai în luna septembrie: „Începând cu 1 ianuarie s-a implementat un nou sistem de optimizare a  muncii în justiţie”.

Optimizarea muncii în justiţie a fost una dintre solicitările magistraţilor la protestul de anul trecut. Judecătorii de Judecătorii sunt plătiţi toţi la fel, indiferent câte dosare au de soluţionat. 

„Începând din acest an, fiecare dosar va avea atribuit un număr de puncte, în funcţie de complexitate. Un judecător trebuie să adune într-un an maxim 3.960 de puncte, ceea ce înseamnă 36 de şedinţe pe an a câte 110 puncte fiecare şedinţă. Nu mai avem voie să depăşim acest număr de puncte la o singură şedinţă.  Nu se mai lucrează la numărul de dosare, ci la număr de puncte. Şi acesta este unul dintre motivele pentru care se lungesc termenele”, explică preşedinta Judecătoriei.

Ni s-a explicat şi cum e cu punctele. De exemplu, un dosar de pretenţii are alocat un singur punct, deoarece nu necesită foarte mult timp de lucru. Un dosar de partaj valorează 10 puncte, acesta necesitând mai mult timp pentru martori, administrare probe etc.

„Am împărţit fiecare şedinţă a unui judecător în trei complete: unul urgent, unul mediu şi unul normal. La completul urgent, judecătorul dă termene scurte, la cel mediu termene pe măsură, iar la cel normal se dau termene mai lungi”. Şi toate acestea pentru a nu se depăşi numărul de puncte…

Avocaţii nu sunt încântaţi

I-am întrebat şi pe avocaţi ce părere au despre noile măsuri aplicate anul acesta la instanţele gălăţene.

„Este foarte rău. Cum pot eu să mă duc la client şi să îi spun că va divorţa, dar că asta se va întâmpla abia la sfârşitul anului? Sau cum îi spun eu clientului care cere o investire cu formulă executorie că am primit termen abia peste două luni?”

„În acest interval, cel pe care vreau să îl execut silit poate rămâne fără absolut nici un ban, să vândă tot, să intre şi în procedură de faliment etc. Şi atunci pot spune că m-am judecat degeaba”, ne-a spus avocata Alina Dumitru.

Şi se pare că aceasta este şi părerea altor avocaţi din Baroul Galaţi. Conducerea Judecătoriei nu are însă nicio putere: „Am putea reduce din termene doar dacă am avea mai mulţi oameni. Am făcut solicitări şi anul trecut şi vom continua să facem şi în acest an pentru suplimentarea schemei de personal”.

„În curând vor veni doi judecători noi, dar va pleca o doamnă în concediu maternal (dintre judecătorii de cauze în materie penală), aşa că doar un singur om va rămâne pe civil. Sperăm să opteze pentru Galaţi şi ceilalţi doi judecători care au susţinut definitivatul în noiembrie. Ne-ar fi de mare folos”, a conchis Diana Oancea.

Fără să mai lungim vorba, stimaţi gălăţeni, ar trebui să vă gândiţi de două ori dacă vreţi sau nu să vă judecaţi. Nu de alta, dar vă pierdeţi timpul prin instanţă, iar până când se va rezolva dosarul, e posibil ca problema în sine să dispară.

Citit 822 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.